İnşaat Mühendisleri Başkanı İbrahim Göçer, kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak bina testleri için “Kimse korkmasın ürkmesin. Isparta’da inşaatlar kesinlikle kaliteli” dedi.
 
Isparta İnşaat Mühendisleri Oda Başkanı ve Isparta Ticaret Sanayi Odası 4. Grup Kooperatifler ve Müteahhitler Komitesi Başkanı her pazartesi kanal 32’de Televizyonunda yayınlanan gazeteciler Mehmet Erçakır ve Soner Toros’un birlikte hazırlayıp sunduğu Basın Kulübü programının konuğu oldu. 1. Derece deprem kuşağında yer alan Isparta’nın mevcut yapılaşması hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Göçer, Isparta’nın kentsel dönüşüm projesinde pilot iller arasında yer almamasına rağmen uygulamanın hayata geçirilmesi konusunun tamamen yerel yöneticilerin inisiyatifinde olduğunu söyledi.
 
Isparta’daki mevcut yapı stokunun elden geçirilmesi gerektiğini belirten Isparta Ticaret Sanayi Odası 4. Grup Kooperatifler ve Müteahhitler Komitesi Başkanı İbrahim Göçer,  bu konuyla ilgili olarak mevcut binaların depreme dayanıklılık analizlerinin yapılması gerektiğini söyledi. Her konutun bir takım testlerden, analizlerden geçmesi gerektiğini bildiren Başkan Göçer, “Bizim kentsel dönüşüm dediğimiz süreç bu yapı stokunun acil elden geçirilmesi gerekiyor. Bununla ilgili analizler ve deneyler  yapılarak bu stokun durumunun ne olduğunun öğrenilmesi gerek. Can güvenliği riski noktasında bir kriterlerimiz var.bu kriterlere uyan konutlar evet sağlam, uymayanlara ise hayır sağlam değil noktasında bir takım hükümler verilmesi gerekiyor.  Isparta’daki bu stok ciddi bir önem arz etmektedir.  Mevcut binaların hepsi yapı stokudur. 99 depremi Türkiye için bir dönüm noktasıdır yapı güvenliği noktasında. O zamana kadar Türkiye’nin ve Isparta’nın yapı stoku ciddi manada artmıştır” diye konuştu. 
 
PROJENİN UYGULANMASI YEREL YÖNETİCİLERİN İNSİFİYATİNDE
 
Kentsel dönüşüm projesinin pilot illerde uygulanmaya başladığını anlatan Göçer,  Isparta’nın şu anda pilot iller arasında yer almadığına dikkat çekti. Bu projenin Isparta’da uygulanmasının yerel idarecilerin inisiyatifinde olduğuna işaret eden Göçer,  uygulanması gereken proje hakkında şu açıklamalarda bulundu:
 
“Kentsel dönüşüm şu mahalleden şu sokaktan başlayacak diyemeyiz. Kentsel dönüşüm sürecini isteyecek kişiler yapı sahibi, kendisinin binasının sağlamlığını her şeyden önce bir analiz ettirmesini talep etmesi gerekmektedir.  Bununla ilgili yetkili kişilerle bağlantıya geçilerek onlarda binanın analizini yapacaklar. Binası sağlam çıkarsa bir sorun olmayacak. Ama sağlam çıkmadığı anda bu yapılan analizler bakanlık ve ilgili idarelerle organize bir şekilde yapıldığı için kendisini bağlayıcı olacak. Eğer binasının sağlam olmadığı tespit edilirse yerel idare ve mülki amir çürük binanın yıkılması için bir sürece sokacak. 60 gün içerisinde binanın yıkılışı noktasında bir talepte bulunulacak. İtiraz etme hakkı da var. İtiraz sonrası 30 gün daha ek süre verilecek. Yine yıkım gerçekleşmez ise mülki amir ve belediye burada can güvenliği riski vardır diyerek bina sahibinin evini tahliye etmesini isteyecek. İstanbul’da İzmir’de izlediğimiz o kepçeli görüntüler ileri de Isparta’da görülmeye başlanacak.”
 
YENİDEN BİR KENT TASARIMI YAPILACAK
 
Isparta’nın birinci derece deprem kuşağında yer alması nedeniyle kentsel dönüşüm sürecinin Isparta’da bir an önce başlaması gerektiğini belirten Göçer, “Bu bir gereklilik. Bunu yapacağız. Bu dediklerimiz halkı ürütecek bende ürküyorum oturduğum evden acaba sağlam mı değil mi noktasında. Ama ürkmek bu kaçınılmaz sondan kaçmak anlamına asla gelmeyecek. Çünkü bu süreci hepimiz yaşayacağız. Binalarımızı bir kerelik de olsa tahlil ettireceğiz. Buna rapora göre yeniden bir kent tasarımı yapacağız. Bu tasarıma göre de hareket edeceğiz.   Her binaya bir tane rapor hazırlanacak. Bunlar bakanlıktan yetkili firmalar. Çünkü bu insanların yaşam tarzını kökten değiştirecek bir hareket” şeklinde konuştu. 
 
99 ÖNCESİ BİNALAR SAĞLAM OLABİLİR
 
Halkın ‘acaba bina çürük mü sağlam diye’ korkuya kapılmaması gerektiğini ifade eden Göçer, “99 öncesindeki yönetmeliği göre yapılan binalar da sağlam olabilir. Isparta’da işçi kalitesi çok güzel taşıyıcı istem olarak. Hep iyiydik halen de iyiyiz. Örnek olduk çevre illere.  Bu noktada korkulacak bir şey yok. Ben umutluyum.  99 öncesindeki yönetmeliği göre yapılan binalar da sağlam olabilir. Biz bunun örneklerini yaşadık. Bir yerimiz ağrıdığında doktora gitmekten korkuyor muyuz? Ertesi gün işimizi gücümüzü bırakıp gidiyoruz demi.  Bu da böyle bir şey.  Bu testide yaptırmamız gerekiyor.  Bu doktora gidelim. Isparta’yı güzel tahlil edelim. Yıllarca bu memlekette başmakçı tuğlası kullanıldı. Döküm noktasında atabey çakılı kullanıldı. Bunlar bizim hep artı değerlerimiz” dedi.