Alım satım yaparken, yapının kentsel dönüşüm aracılığı ile yapılıp yapılmadığını kontrol ediniz, eğer kentsel dönüşümden yapılmış ise harçlardan muafsınız demektir.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Şeref Korkmaz şunları söyledi;

“Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapıların yıkılarak, yerine yenilerinin yapılmasının teşvikine yönelik olarak çıkarılan ve 31/05/2012 tarih 28309 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak aynı gün yürürlüğe giren 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun’ da bazı vergi ve harç istisnaları getirilmiştir.

 Söz konusu Kanun’un Dönüşüm Gelirleri ve Diğer Hükümler başlıklı 7’inci maddesinin 9 numaralı fıkrasında aşağıda yer alan vergi ve harç istisnasına ilişkin hüküm bulunmaktaydı.

 Bu Kanun uyarınca yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden; kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralar ise banka ve sigorta muameleleri vergisinden müstesnadır.

6306 sayılı Kanun kapsamında muafiyet uygulanacak vergi, harç ve bazı ücret ödeme türleri aşağıda belirtilmektedir.

•       Tapu harçları,

•       Noter harçları,

•       Belediyeler tarafından alınan ücret ve harçlar,

•       Veraset ve intikal vergileri,

•       Döner sermaye ücreti ve diğer ücretler,

•       Bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kağıtlar, resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sebebiyle düzenlenen kağıtlar da dahil olmak üzere damga vergisi,

•       Kanun kapsamındaki yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az iki yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisi.

Kanun kapsamındaki yapıların dönüşüme tabi tutulmadan önce ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri ile bu Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların malik, işi yüklenen müteahhit ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerine ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemlerini kapsamaktadır.

Eğer kentsel dönüşüm ile yapılmış bir yerden alım yaparsanız yaklaşık 5.000 TL ile 10.000 TL arasında bir bedel cebinizde kalacaktır” diye konuştu