Öğrenci odaklı projeler üreten SDÜ, doğal, tarihi ve kültürel değerler hakkında bilgi vermek, yerinde yaşatmak, koruma ve farkındalık oluşturmak gayesiyle “Keşif Isparta” projesi başlattı. SDÜ öğrencileri her hafta cumartesi günü tarihi ve doğal alanları gezecek, kültürleri tanıyacak, uygarlıkların izinde yolculuk yapacak. Proje, Kovada Millî Parkı ve Yazılı Kanyon Tabiat Parkı gezisi ile başladı. Daha sonraki rotalar ise Ertokuş Medresesi (Atabey), Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Eğirdir Can Ada, Yeşil Ada, Akpınar Seyir Terası, Zindan Mağarası (Aksu), Pınargözü Mağarası (Yenişarbademli), Psidia Antioheia Antik Kenti (Yalvaç), Kızıldağ Milli Parkı (Şarkikaraağaç) olacak.

İlham veren üniversite: Doğanın kalbinde

Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta’nın doğal ve tarihi alanlarını, kültürel değerlerini tanıtmak gayesiyle yeni bir proje başlattı: “Keşif Isparta”

Proje kapsamında SDÜ öğrencileri, her hafta cumartesi günü Isparta’yı gezecek. Doğal varlıklarını, miras uygarlık eserlerini keşfedecek, koruma ve gelecek nesillere aktarılması bağlamında bilinç oluşturulacak. SDÜ öğrencileri, Isparta’nın yöresel değerlerini, kültürlerini yerinde görecek; insan hikâyelerini dinleyecek. Öğrencilere yönelik “Keşif Isparta” projesinin ilki 29 Nisan Cumartesi günü hayata geçirildi. Öğrenciler, Kovada Millî Parkı ve Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nı gezdi.

İlk keşif Korunan Alan Kovada Millî Parkı

“Keşif Isparta” projesinin ilk rotasına SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) İşletme Bölümü 1, 2 ve 3’üncü sınıftan 33 öğrenci katıldı. SDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dağcılık ve Arama Kurtarma- İlkyardım Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitmeni Alper Yaman koordinatörlüğündeki öğrenciler Kovada Millî Parkı’na gittiler.

Öğrenciler, rota üzerinde yer alan ‘dünyanın nazar boncuğu’, ‘Türkiye’nin mavi bakışlı güzeli’, gün içerisinde farklı renklere büründüğü için ’7 renkli göl’ olarak tanımlanan Türkiye’nin en büyük 2’nci tatlı içme suyu kaynağı Eğirdir Gölü’nün enginliğinde baharın keyfini yaşadılar. Kızılırmak Deltası’ndan sonra Türkiye’nin en büyük kuş cenneti Eğirdir Gölü havzasında su kuşlarının özgürlüğe doğru kanat çırpışını izlediler. Sulak alanlarda yaban hayatının şarkısını dinlediler.

Daha sonra Boğazova’da yer küreyi beyaz, sarı, pembe ve kırmızıya boyayan elma bahçelerinin çiçeklerinin içerisinden geçtiler. Isparta’da elma üretiminin yüzde 70’ini, Türkiye’de ise yüzde 22’sini karşılayan Boğazova’nın sulak alanlarını gözlemlediler.

Doğa Müzesi: 

SDÜ öğrencileri, Doğa Koruma ve Millî Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nün açtığı Doğa Müzesi’ni gezdiler. Öğrenciler, İnteraktif Doğa Müzesi’nde etkileşimli zemin projeksiyonu ile kendilerini yaban hayatının kalbinde hissetiler. Türkiye’nin Korunan Alanları statüsünde olan Kovada Gölü Millî Parkı’nın habitatı hakkında bilgi edinen öğrenciler, yüksek oksijen, yeşil, mavi ve yaban hayatının sesleri, renkleri, kokuları, tatları içerisinde güzel ve sağlıklı bir vakit geçirdiler. 33 öğrenci, rehber Alper Yaman’ın koordinatörlüğünde Kovada Gölü Millî Parkı’nda 30 dakika süren 1,5 kilometrelik rotada trakking (doğa yürüyüş) etkinliği gerçekleştirdiler.

İlham kaynağı yazıt ve su

SDÜ öğrencilerine yönelik ‘Keşif Isparta’ projesinin 2’inci rotası Sütçüler İlçesi sınırları içerisindeki Yazılı Kanyon Tabiat Parkı oldu. İsmini gürleyerek akan su ve İlk Çağ Sonrası (İ.S.) 55- 138’de yaşayan Filozof Epiktetos’un (Epirikus) «HÜR İNSAN» şiirinden alan Kanyon, dünyanın en güzel noktalarından biri.

SDÜ öğrencileri, St. Paul Antik Yolu güzergahında bulunan Yazılı Kanyon’da 3 km. doğa yürüyüşü yaptı. Yazılı Kanyon, Kaya Tırmanışı Sporu açısından da dünyanın en önemli merkezlerinden biri. Zira  2015 yılında Valilik genel şemsiyesi altındaki Avrupa Birliği (AB) Proje Koordinasyon Merkezi, kamu kaynağı ile Yazılı Kanyon Tabiat Parkı’nda 23 Kaya Tırmanışı Rotası açtı.