ITSO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Yüceer, kesilmemiş ağaçtan ve tomruktan alınan katma değer vergisinin kaldırılması gerektiğini söyledi. 

Yüceer, "Tomruğu işleyen, imal eden, ona katma değer yaratan imalatçı. Bu yanlış uygulamadan dönülmeli aksi taktirde zaten zor koşullarda ayakta duran ahşap-kereste sektörü çökme noktasına gelecektir” dedi. 

ITSO Yönetim Kurulu Üyesi, ahşap-kereste sektörü temsilcisi Mehmet Yüceer, yanlış KDV uygulamasına dikkat çekti. Devletin kesilmemiş ağaçtan ve tomruktan KDV almasından yakınan Yüceer, "ağaca ve tomruğu işleyip, katma değer katan bizleriz ama KDV'yi devlet alıyor. Bu uygulamadan vazgeçilmeli yoksa sektör çökme noktasına gelecektir" diye konuştu.

1963'DEN BU YANA SEKTÖRÜN İÇİNDE

1963 yılında Ramazan Yüceer tarafından kurulan Yüceer Kereste, tomruk-odun nakliyesi ve ticareti ile faaliyetlerine başladı. İhtiyaç duyulmasıyla 1967 yılında kereste imalatına başlanmış ve 1975 yılında Isparta merkezde Yeni Sanayi Sitesi'nde üretime devam edildi. 70’li ve 80’li yıllarda keresteciliğin yanı sıra inşaat işleri, nakliyecilik, soğuk hava deposu, elma sandığı imalatı ve madencilik gibi alanlarda faaliyet gösteren firma, 1994 yılına kadar devam etti. 

1999'DA OSB'DE FABRİKA KURDULAR

Baba Ramazan Yüceer’den bayrağı devralan Mehmet ve Ahmet Yüceer kardeşler, 1995 yılında Yüceer Kereste Sanayi Ticaret Limitet Şirketini kurdular. 1999 yılına kadar Yeni Sanayi Sitesi'nde bulunan mevcut fabrika, gelişen iş dünyasında yerini koruyabilmek amacıyla Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmış ve 20 bin metrekarelik arazi üzerine modern ve son teknoloji ile çağa uygun mevcut yeni tesisini kurarak kaliteli ahşap üretimine devam etmiştir. 

HAMMADDE: KIZILÇAM

Taban tahtası, lambri ve parke imalatı yapılan Yüceer Kereste Fabrikasında, kaliteli ürün elde edebilmek amacıyla hammadde seçiminde en elverişli ağaç türü olan Kızılçam ağacı tercih edilmektedir. Bu doğrultuda tomruk seçimleri yüksek rakımlı bölgeler olan Ege Bölgesi ve Toros Dağlarından temin edilmektedir. 

YAPILAŞMADA AHŞABIN ÖNEMİ ORTAYA ÇIKMALI

Gelişmiş ülkelerdeki makine parkını kullanarak masif ahşapta ürün çeşitliliğini arttıran ve üstün kaliteyi yakalayan Yüceer Kereste Sanayi Ticaret Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yüceer; yapılaşmalarda ahşabın yeterince kullanılmadığını belirterek; “Günümüz koşullarında ahşap sektörü hem maliyet açısından hem de uygulama bakımından ikame ürünlerle rekabet edememektedir” dedi.

ÜRETİM YAYGINLAŞMALI

Ahşabın yapılara değer kattığının altını çizen Mehmet Yüceer şunları söyledi:

“Binalarda ahşabın yeniden kullanılmasını sağlamak için ahşap lamine parke üretimini yaygınlaştırmak gerekmektedir. İşçilik ve zaman maliyetini düşüren, kolay uygulanabilen, estetik ve görsel açıdan üstün vasıflı lamine parkeler ikame ürünlere karşı rekabet gücü yüksek olacaktır.” 

DEVLET DESTEKLEMELİ

Yüksek yatırım maliyeti gerektiren ahşap lamine parke üretiminde imalatçının devlet tarafından desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Mehmet Yüceer, ahşap lamine parkenin dünya pazarında kabul gören bir ürün olduğunu belirterek; imalatçının devlet tarafından desteklenmesinin ülke ihracatı açısından çok iyi olacağını söyledi.

KDV YÜKÜ KALDIRILMALI

Sektör temsilcileri olarak tomruk üzerindeki katma değer vergisine karşı olduklarını altını çizen Mehmet Yüceer, sözlerini şöyle tamamladı:

“Devlet bize verdiği tomruktan, hatta daha ayakta olan kesilmemiş ağaçtan bize katma değer vergisi uyguluyor. Tomruğu işleyen, imal eden benim, yani ona katma değer yaratan imalatçı. O bakımdan katma değer uygulanacaksa benim uygulamam lazım.  Bu yanlış uygulamadan dönülmesi gerekmektedir. Aksi durumda zaten zor koşullarda ayakta duran ahşap-kereste sektörü çökme noktasına gelecektir.”