Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, maden işçileri ve mevsimlik işçileri ile ilgili CHP'nin hazırladığı kanun teklifleri için hükümetin desteğini istedi. TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, haftalık grup konuşmasını yapmadan önce kürsüye gelen Türkmen Dernekleri temsilcilerinin hediye ettiği Türkmen Bayrağını aldı ve "Sizin bayrağınız bizim de bayrağımızdır, sizin idealiniz bizim de idealimizdir" dedi. CHP heyetinin Irak'ta Türkmen kamplarını ziyaret ettiklerini belirten Kılıçdaroğlu tablonun iç açıcı olmadığını kaydetti.

KILIÇDAROĞLU, Başbakan Davutoğlu'NA ÇAĞRI YAPTI Daha önceden uzmanlar ve STK'larla yaptıkları toplantıda maden işçilerine yönelik olarak 10 maddede uzlaştıklarını hatırlatan Kılıçdaroğlu, bu konuda kanun teklifi hazırladıklarını, meslek örgütlerinden alınan görüş çerçevesinde tekliflerini TBMM Başkanlığına vereceklerini belirtti. Başbakan Davutoğlu'na çağrıda bulunan Kılıçdaroğlu, "3 konfederasyonun üzerinde uzlaşma sağladığı, mühendislerin ve doktorların üzerinde uzlaştığı bu teklifi gelin beraber parlamentodan geçirelim ve bir daha acı olaylar Türkiye'nin gündemine gelmesin. Size açık ve net insani çağrıda bulunuyorum. Yeraltında çalışan işçiler bizim çocuklarımızdır, onların da çocukları var, onlara güzel bir Türkiye'yi vermemiz gerekiyor. Gelin hep beraber iktidar ve muhalefet olarak bu teklifi yasalaştıralım. Bu çağrıyı CHP grubunda açık bir şekilde yapıyorum" diye konuştu.

"MEVSİMLİK İŞÇİLER İÇİN KANUN TEKLİFİ"

Isparta Yalvaç'da mevsimlik işçileri taşıyan aracın kaza yapması ve çok sayıda mevsimlik işçinin hayatını kaybetmesini hatırlatan ve mevsimlik işçilerle bir teklif hazırladıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "Mevsimlik işçilerin hiçbir güvenceleri yok, çoğu kadın. Biz bu drama da el attık, kanun teklifimizi hazırladık, 1 milyon mevsimlik işçiye sahip çıkıyoruz. Başbakan Davutoğlu'na sesleniyorum, bizim teklifimize olumlu bak, bu teklifi parlamentodan çıkartalım" şeklinde konuştu.

"BU DOSYAYI KAPATMA GÖREVİNİ SAYIN DAVUTOĞLU'NA VERDİLER"

17 Aralık yolsuzluk dosyaları ile ilgili ses kayıtlarının yüzde 100 doğru olduğuna dair Adli Tıp Kurumu'nun raporunun olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, "Bu dosyayı bütün bu gerçeklere rağmen kapatmak istediler. Kapatma görevi Sayın Davutoğlu'na verdiler. Davutoğlu'na sesleniyorum, sen akademisyensin, inançlı, dürüst olduğunu söylüyorsun. O zaman Başbakanlık koltuğunun hakkını ver ve yolsuzlukları sonuna kadar araştır. Yolsuzluk bir toplumun içine girdiği andan itibarin ahlaki değerleri yerlerde süründürür. Bütün uygar toplumlar yolsuzluk konusunda duyarlıdırlar. G-20 zirvesinde diyor ki, 'Türkiye'nin dönem başkanlığında yolsuzluğa karşı kapsamlı bir strateji ortaya koyacağız' diyor. Yolsuzluk konusunda kapsamlı bir strateji ortaya koyacaksan evinin içine, AK Parti'nin genel merkezine bakacaksın, kimler köşeyi döndü ona bakacaksın ve yukarıda oturan abine bakacaksın. Ekim 2014 Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün raporu açıklandı, Türkiye'de yolsuzluk, kara para aklamadan bahsediliyor.

Bu benim vicdanımı rahatsız ediyor. Bir uluslararası raporda Türkiye'nin yolsuzluk raporlarından söz edilecek, yargıdaki baskılardan, hükümetin yolsuzlukları kapatma yönündeki iradesinden bahsedilecek, Sayın Davutoğlu o koltukta Başbakan olarak görev yapmak istiyorsan yolsuzlukların üzerine kararlılıkla git, emin ol başta ana muhalefet partisi olmak üzere herkesin desteğini alacaksın. Ama yürümüyorsan o koltuğu hak etmiyorsun demektir. TBMM'de Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kuruldu, her şey adım adım ortaya çıkıyor. Davutoğlu'na bir önerim daha var, dönemin Başbakanına MİT bir rapor verdi, 3 sayfa. 18 Nisan 2013'de abisine bir rapor verdiler, raporun başlığı 'Rıza Sarraf faaliyetleri.' O raporu bir iste, o raporun gereğini dönemin Başbakanı niye yapmamış bir sor bakalım" ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMAN OLDUĞUNU İDDİA EDİYORSUN, AK PARTİ'YE OY VERİYORSUN, NEDEN YOLSUZLUK KONUSUNDA SUSUYORSUN, SESİNİ ÇIKARTMIYORSUN"

Etyen Mahçupyan'ın açıklamalarına ilişkin konuşan ve AK Parti seçmeninin yolsuzluklar karşısında sustuğunu iddia ederek eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Bu yolsuzluktan rahatsız olan İslami kesim neden sesini çıkartmıyor. Etyen Mahçupyan 'burada yolsuzluk deneme bonusu var' diyor. Müslüman olduğunu iddia ediyorsun, AK Parti'ye oy veriyorsun, neden yolsuzluk konusunda susuyorsun, sesini çıkartmıyorsun. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytansa bu role neden talip oluyorsun. Mahçupyan'ı kutluyorum, son derece doğru bir şey söyledi. Kendisini İslami kesim içinde gören vatandaşlarımı ben sorgulamak zorundayım.

Kul hakkı yemek en büyük günahtır, peki kendisini İslami kesim içinde gören vatandaşım, senin de bunu en az benim kadar iyi bildiğini biliyorum, o zaman susmayacaksın, sesini yükselteceksin ki, birileri bir daha tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatmasın. Toplum bir şeytan üçgeni içine sıkıştırılmış durumda, vatandaşın dikkatini başka yeri çekmek için dini, etnik kimliği, yaşam tarzını kullanıyorlar. Her kimliğe saygılıyız ama bu ülkede yolsuzluk yapanlara saygı duymayız. Yolsuzluk yapanlara saygı duymayız ama onun karşısında susanlara da sayı duymayız" açıklamasında bulundu.

"SORUNUN ÇÖZÜM YERİ TBMM'DİR"

Çözüm sürecine ilişkin hükümeti eleştiren ve sorunun çözüm yerinin TBMM olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin bir bölgesinde devletin hiçbir kurumu çalışmıyor. TBMM'yi devre dışı bırakmışsın, oturmuşsunuz pazarlık yapıyorsunuz. Ne pazarlığı yapıyorsunuz siz? Şimdi üçüncü gözlemciden bahsediyorlar. Hükümeti uyarıyorum, sakın ola ki bu tuzağa düşmeyin. Sorun var, çözülmesi gerekir doğrudur, sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Kapalı kapılar ardında sorun çözmeye çalışırsanız o soruna teslim olursunuz, bugün teslim olduğunuz gibi" dedi.

KILIÇDAROĞLU İŞSİZLERDEN 4 YIL YETKİ İSTEDİ

İşsizlik oranlarının açıklandığını ifade eden ve bu soruna dikkat çeken ve işsizlere seslenen Kılıçdaroğlu, "12 yıldır yönetiyorlar, geldikleri nokta bu. 12 yıldır atama bekleyen öğretmen, iş bulamayan işsizler var. O zaman şapkanı önüne koy ve düşün. CHP'ye sadece 4 yıl için yetki ver, bak bakalım işsizlik ne oluyor. 12 yıl istemiyorum, bir iktidar dönemi istiyorum, devlet nasıl yönetilecekmiş göreceksin. 4 yıl sonra verdiğim sözleri yerine getiremezsem alırsın görevden. Benim saraylarda oturmak gibi, köşeyi dönmek gibi, kul hakkı yemek gibi bir alışkanlığım yok, bu partinin kültüründe de yoktur.

Hiç kimse dönüp bir CHP'liye 'siz kul hakkı yiyorsunuz, yolsuzluk yaptınız' diyemez. Yeni bir sözleşme yapalım, huzur ve güven üzerine inşa edelim. Çözülmeyen sorun yoktur, çözmeyen adam vardır. Biz çözeceğiz. Yurttaşlarıma sesleniyorum. Sizden sadece 4 yıl için izin istiyorum. Yeni bir Türkiye, güzel bir Türkiye, huzurlu bir Türkiye inşa edeceğiz. Kimseyi dışlamayacağız. 'CHP gelirse sosyal yardımları keser' diyorlar. Sosyal yardımlar kesilmeyecek, tam tersine en az iki katı olacak" diye konuştu. - Ankara