Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, ‘ikinci baharını’ yaşayan kimsesiz yaşlıların ‘Gönüllü Komşulara’ emanet edildiğini açıkladı.

 Son 3 yıl içerisinde kimsesiz ve yaşlıların yaşama veda ettiğinin haftalar sonra anlaşılması üzerine ‘içim yandı’ diyen Ahmet Zeki Gürkan, çok hayati projenin taşlarını yerine oturttu.

GÖNÜLLÜ KOMŞU

            Kimsesiz ve yaşlıların, yalnızlıklarını paylaşmak, yiyecek, içecek, sağlık, bakım ve giyim ihtiyaçlarını karşılamak gayesiyle ‘Geçmişe Sahip/ Gelece Ümit’ Projesi başlatan Gürkan, ‘Gönüllü Komşuluk Sistemi’ geliştirdi.

YAŞLI TANITIM KARTI

            Bu bağlamda her mahallede yaşlı kişiler tespit edildi. Yaşlı Tanıtım Kartı verildi. Yaşlı kişiler için ‘Gönüllü Komşular’ verildi.

            Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği ekipleri, ‘Geçmişe Sahip, Geleceğe Ümit’ Projesi ile bakıma muhtaç, kapıları çalınmayan, kimsesizleri tespit ederek, yardımlarına koşuyor.

            Emniyet Müdürlüğü’nün başlattığı proje kapsamında, mahallelerde yalnız yaşadığı tespit edilen kişilere, ‘Yaşlı Tanıtma Kartı’ verdi. Kimsesiz yaşlılar, projede belirlenen Gönüllü Komşulara emanet edildi. Kimsesiz yaşlıların ihtiyaçları gönüllü komşuları sayesinde giderilirken, gönüllülerin karşılaştıkları sorunları mahalle polisine bildirmeleri sağlandı.

     Proje kapsamında ekipler son olarak, Davraz Mahallesi'nde yalnız yaşadığı tespit edilen ve gözleri görmeyen 75 yaşındaki Ümmüşan Acar'ı ziyaret etti. Acar'ın evine giden polisler, yaşlı kadının sobasını yaktı, karnını doyurdu. Polis ekipleri, hasta olduğu öğrenilen kadını tedavisi için önce sağlık ocağına ardından da Gülkent Devlet Hastanesine götürdü.

     Ümmüşan Acar, en büyük sorununun yalnızlık ve gözlerinin görmemesi olduğunu, bu nedenle bazı zorluklar yaşadığını anlattı. Acar, ''Yalnızlığımı polis evlatlarımla gideriyorum. Sağ olsunlar her zaman ziyaretime geliyorlar. Hasta olduğumda hastaneye götürüyorlar ve ilaç alıyorlar. Onlar sayesinde komşularım da artık beni ziyaret ederek kapımı aralıyorlar'' dedi.

KAPISI ÇALINMAYAN YAŞLI KALMAYACAK

            Emniyet Müdürü Ahmet Zeki

Gürkan, geçen yıl yalnız yaşayıp kapısı çalınmadığı için evinde öldüğü sonradan öğrenilen 11 kişinin varlığının, ‘Geçmişe Sahip, Geleceğe Ümit’ Projesi’nin başlangıcı olduğunu söyledi.

     Amaçlarının insanları yalnızlığa mahkum etmeden, topluma yeniden kazandırmak olduğunu belirten Gürkan, ''Isparta'da kapısı çalınmayan, kendi imkanları ölçüsünde ihtiyaçlarını gideren insanlar var. Toplum Destekli Polis Şubesi birimimiz, Isparta'daki yalnız yaşayan kişilerin tespit edilmesine yönelik çalışma yaptı. Şimdiye kadar 60'ın üzerinde kişi belirlendi. Tespit edilen kişilerin, maddi durumunu, sağlık, sosyal profillerini gösteren çalışma da yapıldı'' dedi.

PROJENİN ÖZÜ: KOMŞULUK İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK

     Proje ile komşuluk ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını da vurgulayan Gürkan, şöyle konuştu:

            “Ekiplerimiz mahalledeki kimsesizleri tespit ediyor, yanına gidiyor ve onu mahallesindeki insanlarla tanıştırıyor. Komşularını bu insanın varlığından haberdar ediyor. Hazırlanan kartlar ile o kişi de komşularına emanet ediliyor. Herhangi bir durumda o mahalleden sorumlu polisimiz hemen yardıma koşuyor”