ISPARTA LİDERLERDEN BİRİ: Kamuoyunda Napolyon olarak bilinen Ziraat 900 Uluborlu, Merkez İlçe ve Senirkent’te yoğunluklu olarak üretiliyor. Türkiye’nin en önemli kiraz üretici ve ihracatçılarından biri de Isparta.

Kiraz en çok Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor

Aroma ve kalitesi ile Dünya pazarında önemli bir yere sahip olan Türk kirazını en çok Alman ve Ruslar tüketiyor. Bunu Irak, Hollanda ve Avusturya izliyor.

ISPARTA LİDERLERDEN BİRİ
Kamuoyunda Napolyon olarak bilinen Ziraat 900 Uluborlu, Merkez İlçe ve Senirkent’te yoğunluklu olarak üretiliyor. Türkiye’nin en önemli kiraz üretici ve ihracatçılarından biri de Isparta.

KİRAZIN AVRUPA YOLCULUĞU
    Aroma ve kalitesiyle Dünya pazarında çok önemli bir yere sahip olan Türk kirazı en çok Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor. Bilimsel adı ‘Ziraat 900’ olan ancak kamuoyunda ‘Napolyon’ olarak bilinen kiraz yüksek dış ticaret geliri açısından da önemli bir ürün deseni olma özelliği taşıyor. Türk kirazı, 2016 yılı içerisinde 42 ülkeye ihracat yapıldı.
    Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerinden derlenerek gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Türk kirazını en çok Alman ve Ruslar tüketiyor. Verilere göre dış satımın yüzde 58’i Almanya ve Rusya’ya gerçekleştirildi. Dış ticaret verilerine göre en yüksek 3’üncü ihracat Irak’a gerçekleştirildi. Bunu Hollanda ve Avusturya izliyor.

ISPARTA, TÜRKİYE’NİN EN İYİ KİRAZ ÜRETİCİLERİNDEN BİRİ
     Kamuoyunda Napolyon olarak bilinen Ziraat 900 Uluborlu, Merkez İlçe ve Senirkent’te yoğunluklu olarak üretiliyor. Türkiye’nin en önemli kiraz üretici ve ihracatçılarından biri de Isparta.

     Türkiye’de Ocak- Haziran 2016 tarihleri arasında 50 bin 630 ton kiraz ihracatı gerçekleştirildi.
    Ülkeler ölçeğinde dağılım şöyle gerçekleşti:
    -Almanya: 13 bin 667 ton
    -Rusya: 8 bin 476 ton
    -Irak: 6 bin 758 ton
    -Hollanda: Bin 615 ton
    -Avusturya: Bin 597 ton

2017’DE 37 BİN 754 TON İHRACAT YAPILDI, GELİR 103 MİLYON 392 BİN DOLAR
    Ocak- Haziran 2017’de ise 37 bin 754 ton kiraz ihracatı gerçekleştirildi. Değeri ise 103 milyon 392 bin dolar olarak hesaplandı.
    Almanya’da kirazın kilogramı ortalama 3.7 dolara satılıyor. Rusya’da ise bu değer ortalama 1.6 dolar