Isparta’da Haziran ayının 15’inde başlayan kiraz hasadı Temmuz ayı sonu itibariyle sona erdi.

Türkiye’nin önemli kiraz üretim merkezlerinden birisi olan Uluborlu’da bu sene yüzler güldü. Kiraz üreticisi hem kalite ve verimden hem de fiyattan memnun.

%80 İHRACAT

Konuyu değerlendiren Uluborlu Belediye Başkanı Aziz Tuna, ihracatın öneminde dikkat çekerek şunları söyledi; “Aslında bu sene Türkiye genelinde kirazda istenilen kalite yakalanamadı. Uluborlu bu kalitenin biraz üzerindeydi. Yani ülke geneline baktığımızda bizim kirazımız biraz daha kaliteliydi. Tabi bu buda fiyatlara artı olarak yansıdı.

Bu sene yaklaşık10 bin ton rekoltemiz oldu. Bunun %80’ni ihracata, geri kalanı iç piyasaya pazarlandı. Rusya, İngiltere, Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelere ihracatımız oldu. Ve 7 ila 11 lira arasında pazarlanan Uluborlu kirazı busen milli ekonomiye 90 milyon liralık katkı sağladı. Bu Uluborlu adına onur ve gurur verici bir durum. Bu başarı üretime meyilli çalışkan Uluborlu halkının sayesinde olmuştur.”

BOYLAMA VE PAKETLEME ÜNİTESİ ŞART

Birlik ve beraberliğin önemine dikkat çeken Başkan Tuna; “Daha önceki belediye başkanımız Sayın Mehmet Ünverdi tarafından kooperatifleşme için adım atıldı. Kirazda birlik ve beraberlik açısından bu güzel bir çalışma oldu. Şimdi belediye ve kooperatif olarak Uluborlu halkına boylandırma ve paketleme ünitesi kazandırmamız gerekiyor. Bu tesis kooperatif bünyesinde olacak. Biz belediye olarak gerekli desteği vereceğiz. Bu konuda siyaset hiç yok. Bizim için siyaset 1 Nisan’da bitmiştir. Hedefimiz; üreten Uluborlu’yu bir adım daha öne götürebilmektir” diye konuştu.

ALTERNATİF ÜRÜN İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Uluborlu’da sadece kiraza dayalı ekonominin sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Azizi Tuna; “Tarımda mutlaka yeni alternatif ürünler olmalı. Bu konuda ilerleyen zamanlarda il özel idaresi ve tarım teşkilatı ile ortaklaşa çalışmalar yapacağız” dedi. / İbrahim DEMİRAYAK