15-20 yıl önce kırımızı et ihtiyacının %30’u küçükbaş hayvancılıktan karşılanırken bugün bu rakam %12’lere kadar düştü. Bu kapsamda küçükbaş hayvancılığa sağlanan destekler arttırılarak devam ettirilmeli.

Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, birlik olarak yapmış oldukları çalışmalardan bahsetti ve önemli uyarılarda bulundu.

Otlaklıkların önemine dikkat çeken Köroğlu, küçükbaş hayvancılığın gelişmesinde orman içi otlak alanların ve meraların çok önemli olduğunu söyledi.

Isparta genelinde 400 bine yakın küçükbaş mevcudiyetinin bulunduğunu belirten Köroğlu; “Eskiden çok büyük yanlışlıklar yapıldı. Keçi orman düşmanıydı, şimdi orman dostu olarak kabul ediliyor. Dağlık ve ormanlık alanlar keçi yetiştiriciliğinde çok önemli.

Küçükbaş hayvancılık genelde açıkta, meralarda yapılıyor. Ancak zor kış koşullarında hayvan 4-5 ay kapalı kalıyor. Yonca, fiğ, silaj gibi kaba yemlerle birlikte besi yem maliyetleri de çok yükseldi. Bu kapsamda maliyetlerin düşürülmesi açısından meralara gereken önem verilmeli” dedi.

2500 üyesi olan Isparta Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliğinde ‘Halk Elinde Islah’ proje çalışmaları devam ediyor. Amaç; Akdeniz Bölgesine has kıl keçisi ve pırlak (pırıt) koyun cinslerinde en iyi damızlıkları elde ederek verim artışı sağlamak. 

Birlik olarak anaç desteği sağladıklarını ifade eden Köroğlu; “Biz birlik olarak anaç desteği sağlıyoruz. Koyun-keçi, çebiç-kuzu, erkek-dişi olarak 400 bin küçükbaş hayvan mevcudumuz var. Doğumla birlikte takılan küpeler sayesinde hayvanın takibini yapıyoruz. 15 aylıktan sonra doğuran hayvanlara anaç olarak destek sağlanıyor. Ve bu şekilde 200 bin anacımız var” diye konuştu.