Yılda 7,5 milyon adet küçükbaş hayvan derisi işlenerek milli ekonomiye 150 milyon liralık katma değer sağlanan ve yaklaşık 1200 kişi istihdam edildiği Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesinde kötü koku sorunu 26 Haziran itibariyle sona eriyor.

38 deri fabrikası ve 10 karma sektörden oluşan sanayi bölgesinde “Gaz Yıkama Makinesi”  yapım projesinin % 70’lik kısmı tamamlandı. Arıtma havuzlarının üzeri tamamen CTP Kompozit ile kaplandı. Geriye kalan % 30’luk kısım 26 Haziran’a kadar tamamlanarak sistem devreye alınacak.

DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtırak, destek veren herkese teşekkür ederek şunları söyledi; “Çok şükür artık koku sorunu bitiyor. Allah’ın izniyle Haziran ayı sonu itibariyle sistem çalışmaya başlayacak. Destek veren siyaset ve bürokrat herkese üyelerimiz adına çok teşekkür ediyorum”

ÇOK ARAŞTIRDIK VE EN UYGUNU BULDUK

Süreci anlatan Bıtırak; “İlgili ve yetkili kişilerden bir heyet oluşturarak araştırma çalışmalarına başladık. Türkiye genelinde benzer koku giderme tesisleri gezildi ve Isparta’ya en iyi faydayı sağlayacağı tespit edilen Uşak Deri OSB tesisinin benzeri projesinde karar kılınarak saha çalışmalarına başladı.

Ve 22 Kasım 2018 tarihinde 3.700.000 bin liraya ihalesi yapılan ‘Gaz Yıkama Makinesi’  yapım projesinin sözleşmesi yapılarak işe başlandı” diye konuştu.

HAVUZLARIN ÜZERİ TAMAMEN KAPATILDI

Arıtma havuzlarının üzerinin tamamen kapatılarak kötü kokuyu hapsettiklerini belirterek konuşmasına devam eden Başkan Eşref Bıtırak; “Gerçekleştirilecek proje kapsamında arıtma tesisinden çıkarak çevreye yayılan rahatsız edici emisyon gazları kapalı ortamlar içinde belirli merkezlere toplanarak (Scrubber) Gaz Yıkama Makinesi sayesinde entegrasyonu sağlanarak arıtılacak.

Ve istenmeyen koku, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmelik değerlerine indirilecek.

Ayrıca arıtma tesisinin işletilmesinden dolayı ortaya çıkacak olan 8 ton çamur, günlük olarak anlaşmalı firmalara gönderilerek bertaraf edilecek” dedi.