Sevgili dostlar geçtiğimiz günlerde Isparta Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesini ziyaret ettim.

Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Bıtrak Beyden çalışmalar hakkında bilgiler aldım. Karşılıklı sohbet ettik.

36 faal deri üretim tesisi ile birlikte 3 karma firmanın bulunduğu sanayi bölgesinde 1200 kişi istihdam edilmekte. Ve 1 tanesi proje aşamasında olmak üzere toplam 9 yatırım projesi devam ediyor.

Yılda 7.500.000 adet küçükbaş hayvan derisi işlenerek milli ekonomiye 150 milyon liralık katma değer sağlanıyor.

Eşref Beyin verdiği rakamlar, yapılan çalışmalar güzel…

Ben Eşref Beye koku sorunu hakkında yapılan çalışmaları soruyorum.

Eşref Bey; “Biz koku sorununun çözümüne yönelik çalışmalarımızı geçtiğimiz günlerde, haftalarda kamuoyu ile paylamıştık. Ancak konunun önemine binaen, zati alinizin en ince ayrıntısıyla anlatacağını bildiğimiz için yeniden kamuoyu ile paylaşılmasında büyük fayda görüyoruz” diyerek söze devam etti.

Eşref Beyin söylediğine göre;

İlgili, yetkili kişilerden bir heyet oluşturuldu. Türkiye genelinde benzer “Koku Giderme Tesisleri”  gezildi, Isparta’ya en iyi faydayı sağlayacağı tespit edilen Uşak Deri OSB tesisinin benzeri projesinde karar kılınarak saha çalışmalarına başlandı.

Ve 22 Kasım 2018 tarihinde 3.700.000 bin liraya ihalesi yapılan “Gaz Yıkama Makinesi”  yapım projesinin sözleşmesi yapılarak işe başlandı.

Gerçekleştirilecek proje kapsamında arıtma tesisinden çıkarak çevreye yayılan rahatsız edici emisyon gazları kapalı ortamlar içinde belirli merkezlere toplanarak (Scrubber) “Gaz Yıkama Makinesi” sayesinde entegrasyonu sağlanarak arıtılacak.

Koku giderme ünitesi 2019 Haziran ayında tamamlanarak devreye alınacak. Ve istenmeyen koku, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yönetmelik değerlerine indirilecek.

Ayrıca arıtma tesisinin işletilmesinden dolayı ortaya çıkacak olan 8 ton çamur, günlük olarak anlaşmalı firmalara gönderilerek bertaraf edilecek.

Sevgili dostlar, bu proje Isparta için adeta bir müjde niteliğinde.

Vesile olanlardan, destek sağlayanlardan Allah Razı olsun.

Çünkü son yıllarda kamuoyunda sıklıkça gündeme gelen, özellikle yaz aylarında rahatsız edici bir durumdu. Adeta insanlarımızın yaşam kalitesini etkileyen bir sorundu. Çok şükür sonunda kurtuluyoruz.

Eşref Bey,  projenin hayata geçirilmesinde en büyük destekleri olan iki önemli kişiyi unutmuyor.

BAKA’dan finansman destek sağlayan Ak Parti Isparta Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen ve Ak Parti Isparta Milletvekilimiz Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç’e teşekkür ediyor…

Vatandaşlar olarak bizlerde teşekkür ediyoruz.