ANTALYA Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan'ın, 'Parsel' operasyonuyla ilgili kendi sözlerinin manşetten verildiği Hürriyet Akdeniz'i mahkeme kararıyla toplattırmasına tepki yağıyor. Sivil toplum örgütleri, sansürü kınayan açıklamalar yaparken, okuyucular, gazetenin haber merkezinin bulunduğu tesislerinin telefonlarını kilitledi.

Antalya, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar'da 18 yıldır okuyucusuyla buluşan Hürriyet'in bölge gazetesi Hürriyet Akdeniz'in, tarihinde ilk kez cumhuriyet savcılığının önerisi ve mahkeminin kararıyla toplatılması, kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Hürriyet Akdeniz'in yayınlandığı illerdeki okuyucular, gazetenin haber merkezinin bulunduğu Antalya'daki Doğan Printing Center (DPC) tesislerinin telefonlarını kilitledi. Okuyucular, yargı kararının keyfi olduğunu belirterek kararı, basın özgürlüğüne vurulan bir darbe olarak nitelendirdi. Sivil toplum kuruluşları da sansüre tepki gösteren açıklamalar yaptı. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklamada da şu görüşlere yer verildi:

''Gazetenin Antalya merkez olmak üzere Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar kentlerinden savcılığın kararı ve polis marifetiyle toplatılması basın özgürlüğüyle bağdaşmamaktadır. Kaldı ki Avrupa'da okuyucular tüm yayın organlarına rahatlıkla ulaşıp haber alma haklarından kesinlikle mağdur edilmezken Türkiye'nin Dünya'ya açılan penceresi konumundaki Antalya'da yaşanan bu gelişme basın camiasını son derece üzmüştür. Yaşanan bu gelişme basın arşivlerinde 'yara'' olarak kalacaktır. Kaldıki bu davranışın Antalya'da daha önce bir örneği daha görülmemiştir. Antalya Gazeteciler Cemiyeti olarak temennimiz bu tür olayların tekrarlanmaması ve halkın haber alma özgürlüğünün kısıtlanmamasıdır.''

Diğer yandan Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Kadir Zeybek de yaptığı açıklamada, Hürriyet Akdeniz'in toplatılmasını kınadı. Sendika olarak üzüldüklerini belirten Zeybek, ''Bu süreçleri geçtiğimizi düşünüyorduk. Ama görülüyor ki, henüz geçememişiz. Basın özgürlüğüne sahip çıkmak durumundayız. Bunun yapılmasını kınıyoruz. Çok üzüldük'' dedi.

(Doğan Haber Ajansı)