MÇK kararıyla 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle Isparta merkezde kömür yakımının yasaklanmasına ilişkin kararın gerekçeleri açıklandı. Gerekçede, 'Gün işi savsaklama günü değil; vatandaşın temiz havada yaşama hakkını sağlayabilme günüdür. Kaldı ki MÇK'nın bu konuda aldığı karar idari bir karar olup bu kararı beğenmeyenlerin yargı yoluna başvurma hakları saklıdır" dedi.

DAHA KALİTELİ HAVA VURGUSU

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan o raporda 'Hava kalitesi daha temiz bir şehirde başta yaşlılar, hastalar, çocuklar ve toplumun her kesimi daha kaliteli hava soluyacağından Valiliğimizce böyle bir karar alınmıştır" denildi.

MARKA DEĞERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

O raporda hava kalitesinini Ispartada çok düşük olduğu görüşüne yer verilerek, " Bu değerler hayatı zorlaştıran insanların sağlığını derinden olumsuz etkileyen, Isparta’nın bir marka şehir olma sevdasına yakışmayan değerlerdir" görüşüne yer verildi.
 
Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK) 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle kömür kullanımını yasaklamasına ilişkin kararın gerekçeleri kamuoyuna duyruldu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda başlıklar halinde şu ifadelere yer verildi;

KÖMÜR KULLANIMI NİÇİN YASAKLANDI?

“İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında konunun önemi açıklandıktan sonra toplantıya katılanlara söz verilmiş ve tüm tarafların görüşü alınmıştır. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün 10.01.2014 tarih ve 340/49/000372 sayılı yazısı ile 20.01.2014 tarih ve 193 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu toplantısında yakıt türünün belirlenmesi yönünde teklifleri görüşülmüş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, bu toplantıda yaptığı konuşmada özellikle kış aylarında yoğun kullanılan kömür ve egzoz gazlarından kaynaklanan Partikül Madde (PM) yoğunluğu sebebi ile solunum yolu enfeksiyonlarının İlimizde yaz aylarına nispetle fazla artış gösterdiğini belirtmiştir. Bunun üzerine emsal Konya Valiliğinin yasaklama işlemi için vermiş olduğu olumlu karar doğrultusunda İlimizde halk sağlığını korumak ve daha kaliteli bir hava değerini yakalamak için 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren İlimizde doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlandığı mahallelerde bulunan konutlar, işyerleri ve resmi kuramlarda hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden olan kömür, linyit ve fuel-oil ile ısınmanın yasaklanmasına karar verilmiştir.

EVİNE YOKSULLUĞU SEBEBİYLE DOĞALGAZ ÇEKEMEYECEK DURUMDA OLANLAR NASIL DAVRANACAKLAR?

İlimizde doğalgaza geçiş sürecinde özellikle yoksul kesimlerin 2022 sayılı “65 Yaşım Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanundan yararlananlar ile 3294 Sayılı “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunundan yararlananlar ve karar tarihinden itibaren 1 yıl içinde ferdi veya toplu kentsel dönüşüme girecek bina ve konutlar hariç olmak üzere bu uygulamanın yapılması halk sağlığı açısından gerekli görülmüştür.

OTURDUĞU EVİ KENDİSİNİN OLMAYAN KİRACILAR DOĞALGAZ DÖNÜŞÜM MASRAFINA NİÇİN KATLANACAKLAR?

İlimiz merkezinde halen 108 bin konutun, 70 bininde doğalgaz kullanılmamaktadır. Özellikle birden fazla evi olan ve evlerini kiralamış İlimizde oturmayan maliklere ait konutlarda kömürle ısınma tercih edilmekte ve ev sahipleri kiracıları ile anlaşıp evlerine doğalgaz çekme masrafına katlanmamaktadırlar. Halen kirada oturan ve kömürle ısınmak zorunda olan İlimiz sakinlerinin Sulh Hukuk Mahkemesine dava açarak 6570 sayılı Kira Kanunu hükümlerine göre konuta yapacakları doğalgaz dönüşüm masraflarını bu Mahkemeden karar alarak ev sahiplerine ödeyecekleri kiralarına mahsup edebilirler.

‘KÖMÜRDEN DOĞALGAZA GEÇİLİRSE ŞEHİR EKONOMİSİ ZARAR GÖRECEKTİR’ İDDİASI!

İlimizde doğalgaza geçişten dolayı bazı sektörlerin büyük zararlar göreceği ve İlimiz ekonomisinin olumsuz etkileneceği iddiaları değişen çağın ihtiyaçları ve yeni teknolojilerin getirdiği iş olanakları göz önüne alındığında bu değişmenin iş adamlarına ve İlimizde yaşayan halkımıza çok fayda getireceği kesindir. İlimizde doğalgaz altyapı çalışmalarının tamamlandığı mahallelerde konutunda katı yakıtlı soba ile ısınmak durumunda olan aileler, evlerinde proje çizimi ve fazla tesis masrafı gerektirmeyen doğalgaz sobaları kullanmak suretiyle de ısınma ihtiyaçlarını karşılayabilirler. İl Defterdarlığımızın yaptığı incelemede kömür satıcılarının iddia ettikleri ilimizde kömür kullanımından doğalgaza geçiş sebebiyle mahrum kalınacak kazanç miktarı rakamlarının çok abartılı olduğu belirtilmiştir. Doğalgazın ulaştığı yerlerde yeni iş alanlarının açıldığı ve vatandaşın yaşama konforunun arttığı özellikle de ısınma masraflarının azaldığı görülmüştür.

DOĞALGAZA GEÇİŞİN MECBURİ OLMASINDA ULUSLARARASI KURALLAR VAR MI?

Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nin 20 maddesinden önce gelen Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklan ile Doğalgazın Kullanılması başlığından sonra “Hava kirliliğinin yaşandığı yerleşim yerlerindeki konutlar, işyerleri ve sanayide güneş, jeotermal, ısı pompaları ve benzeri yenice yenilenebilir enerji kaynaklan ile doğalgazın ısınma amaçlı kullanımı teşvik edilir” denildiğinden ve çağdaş değerlere kavuşmanın, çağdaş yaşamı benimseme ve onun gereksinimlerini yerine getirmekle mümkün olduğundan; Avrupa Birliği müktesabatma uygun hava kalitesi değerlerine ulaşmamamız için 21 Nisan 2014 günlü İl Mahalli Çevre Kurulu kararı ile İlimizde doğalgaz ulaşan mahallelerde kömür, linyit ve fuel- oil kullanımı bu sebeplerle yasaklanmıştır.

“BU DEĞERLER ISPARTA’NIN BİR MARKA ŞEHİR OLMA SEVDASINA YAKIŞMAYAN DEĞERLERDİR”

Hava kalitesi daha temiz bir şehirde başta yaşlılar, hastalar, çocuklar ve toplumun her kesimi daha kaliteli hava soluyacağından Valiliğimizce böyle bir karar alınmıştır. Daha önceden doğalgaza geçiş ile ilgili 02.06.2009 tarih ve 168 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu kararı alınmış ve ogünün şartlarında bu kararın yürütülmesi mümkün olmamıştır. İlimiz şehir merkezinde 2013-2014 Kış Sezonunda bir önceki yıla göre değişim oranları incelendiğinde kükürt dioksitte (SO2) yüzde 25 artma, partikül maddede (PM) yüzde 17 artma meydana gelmiştir. Bu değerler hayatı zorlaştıran insanların sağlığını derinden olumsuz etkileyen, Isparta’nın bir marka şehir olma sevdasına yakışmayan değerlerdir.

İDARİ KARARDIR

Gün işi savsaklama günü değil; vatandaşın temiz havada yaşama hakkını sağlayabilme günüdür . Kaldı ki İl Mahalli Çevre Kurulunun bu konuda aldığı karar idari bir karar olup bu kararı beğenmeyenlerin yargı yoluna başvurma hakları saklıdır. Sayın Isparta Halkına saygıyla sunulur.”

Express