Körfez ülkelerinden işadamlarına  bölgedeki sektörel bazda yatırım fırsatlarını yerinde tanıtmak ve bölge iş dünyasıyla da işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen etkinliğin açılışına Antalya Valisi ve BAKA Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ahmet Altıparmak da katıldı. Türkiye’nin Körfez ülkeleri ile aynı coğrafyanın yanı sıra aynı tarihi, kültürü, medeniyeti ve inancı da paylaştığını belirten Vali Altıparmak, “Kaderleri bu kadar ortak çizilmiş başka iki toplum yoktur. Bizler gönül ve kalp lisanıyla anlaşan iki toplumuz. Geçmişte beraber yaşadık geleceği de her halükarda birlikte yaşayacağız. Körfez ülkeleri Türk halkının gönlünde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Bunu ekonomik işbirliğiyle taçlandırmak gerektiğini inanıyorum” dedi.

DÜNYANIN EN YAŞANILABİLİR BÖLGESİ

Küresel krizin etkilerinin henüz silinemediği günümüzde bölgesel ortak politikalar oluşturmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Vali Altıparmak, “Türkiye küresel ekonomiye tam entegre olduğunu ve dünyanın güvenini kazandığını gösterdi. Özellikle ihracat ve uluslararası doğrudan yatırımlarla Türkiye’nin küresel aktör haline geldiği hepimizin malumu. Antalya, Isparta ve Burdur’un içinde bulunduğu Batı Akdeniz ise Türkiye’nin ve dünyanın en yaşanabilir bölgesi. Bölgemiz 10 milyonun üzerinde turist kabul etmektedir. 10 milyon turist dünyada dördüncü turist kabul eden il anlamına gelmektedir. Bunun yanında tarım ve tıbbi alanda bölgemiz çok ciddi potansiyele sahiptir. BAKA’nın Türkiye’nin gözbebeği olan bölgenin zenginliklerini tanıtarak, yerel yatırımcılarla uluslararası yatırımcıları bir araya getirmek amacındadır.”

Arap Birliği Büyükelçisi Muhammed Al Fatah Al Naciri ise, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkinin ekonomik boyutuna değindi. 2002-2009 yılları arasında Arap ülkelerden Türkiye’ye ihracatın 2 kattan fazla, Türkiye’nin Arap ülkelerine ihracatının ise 7 kat arttığını kaydeden Naciri, “Türkiye’nin 2008’de Arap ülkelerine ihracatı yüzde 9 iken bu oran 2009 yılında yüzde 21 oldu. Türkiye’den Ortadoğu ve Körfez ülkelerine en çok demir çelik ürünü ihraç edildiğini biliyoruz. Arap ülkelerinden Türkiye’ye doğrudan yapılan yabancı yatırımda AB ülkelerinin ardından ikinci sırada yer alıyor. Türkiye, Arap ülkelerine yoğun yatırım yapıyor. Bu bölgede, yoğun petrol ve doğalgaz rezervi, ucuz işgücü, yatırım için sağlıklı bir ortam ile 340 milyon nüfus var” dedi.

TÜRKİYE SU ZENGİNİ

Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında ticari işbirliği sağlamak için kurulan yatırım danışmanlık şirketi Daleel’in Türkiye Temsilcisi Muhammed Yahya El Muraffeh de, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ticari ilişkilerde büyük gelişme olacağını belirtti. Her ülkenin birbirine ihtiyacının açık şekilde görüldüğünü ifade eden Muraffeh, “Türkiye Avrupa ülkeleri arasında en hızlı gelişen ülke olduğu için bu ilişkilerin pekiştirilmesini uygun buluyoruz. Türkiye ve Arap ülkelerinin birbirlerine çok ihtiyacı var. Arap ülkeleri petrol zengini, Türkiye ise su zenginidir. Türkiye’de yatırım için her türlü imkan var. Türkiye, turizm ve sağlık alanında tüm Avrupa ülkelerinden daha iyi ivme kazandı. Türkiye ile Arap ülkeleri arasında dış ticarete yönelik büyük boşluk var. Bunun kısa sürede doldurulmasını diliyorum. İnşaat sektöründe Arap ülkelerinin Türk inşaat şirketlerinden yararlanması kaçınılmaz. Türkiye’de sağlık turizmindeki maliyet Avrupa ülkelerine göre daha ucuz” diye konuştu.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, kalkınma ajansının Antalya, Isparta ve Burdur illerinin kalkınmasına ivme kazandırmak, Batı Akdeniz Bölgesi’nde yatırımların artırılması, bölgenin yatırım potansiyelinin ortaya konulması ve tanıtımı, yerli ve yabancı yatırımcı çekilmesi, üretim, istihdam ve ihracatın artırılması amacıyla kurulmuş bir yerinden yönetim kuruluşu olduğunu belirtti. 

HEDEF BÜYÜK İŞ BAĞLANTILARI

BAKA’nın Batı Akdeniz ve Körfez ülkeleri işadamlarını buluşturmak suretiyle yeni ve büyük yatırımların önünü açmayı hedeflediğini belirten Engin, şöyle devam etti: “Ajansımız, bu amaçla Körfez ülkelerinden gelen değerli konuklarımız ile Batı Akdeniz Bölgesi’nin işadamlarını buluşturarak büyük iş bağlantıları ve ortaklıklarının oluşmasını hedeflemektedir. Kurumsal yapılanmasını tamamlayarak bir yıldır çalışmalara başlayan BAKA’nın bu organizasyonu ile coğrafi, tarihi ve kültürel olarak dostlarımız olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Mısır, Kuveyt’ten gelen işadamlarına, bölgemize teşriflerinden dolayı teşekkür ediyoruz. BAKA zengin körfez ülkelerinin işadamları ile Antalyalı Isparta ve Burdurlu işadamları buluşturularak büyük bir iş bağlantısının kurulması hedefleniliyor. Bu ilişkilerden milyar dolarlık iş bağlantılarının doğacağına inanıyorum.

Gül ve kozmetik ürünleri, medikal cihazlar, tarım, tarım makineleri tıbbi aromatik bitkiler, mermer orman ürünleri, mobilya, ambalaj teknoloji Ar-ge, bilişim, hayvancılık başta olmak üzere geniş bir yatırım alanı var Toplantının ardından Suudi Arabistan’dan 47, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 3, Katar’dan 3, Kuveyt’ten 2, Ürdün’den 8, Mısır’dan 4, Irak’tan 2 Arap işadamı, Antalya’dan 112 işadamıyla ikili görüşme yapıyor. Yabancı yatırımcıları yarın Isparta’da, diğer gün Burdur’da benzer toplantılara katılacak. Bu yatırım alanını sınırlamıyoruz.”

Açılış sonrasında, Suudi Arabistan’dan 47, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 3, Katar’dan 3, Kuveyt’ten 2, Ürdün’den 8, Mısır’dan 4, Irak’tan 2 işadamı, Antalya’dan 112 işadamıyla salondaki masalarda ikili görüşmeler yaptı. Yabancı yatırımcılar yarın Isparta Davraz’da, diğer gün de Burdur’da benzer toplantılar yaparak, karşılıklı yatırım konularında anlaşmaya çalışacaklar.

Üç gün sürecek programda turizmden tarıma, inşaattan madenciliğe kadar birçok alanda yatırım ve işbirliği alanları ele alınacak. 

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) düzenlediği “Batı Akdeniz Bölgesi ve Körfez Ülkeleri Yatırım ve İşbirliği Fırsatları” toplantısı Antalya’da başladı. 75 Arap 112 Antalyalı işadamının katıldığı toplantıda turizmden tarıma, inşaattan madenciliğe kadar birçok alanda yatırım ve işbirliği konuları görülecek.