Kurban Bayramı’na artık sayılı günler kaldı. Vatandaşlar kurbanlıklarını almaya başladı. ‘Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?’ bu soruyu İl Müftüsü Galip Akın yanıtladı. Akın, “Kurban ibadeti ile Allah’ımıza yakınlaşmak isteyen bizler, bu ibadeti yaparken bilinçli ve yanlışlardan uzak doğru bir şekilde kurbanımızı Cenabı Hakka sunmak durumundayız.

Kurban kesmek akıl sağlığı yerinde, bluğ ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği mali bir ibadettir. Bu noktada temel ihtityaçlarından ve borcundan başka 8,18 gram altın veya  değerinde para ya da eşyaya sahip olan her Müslümanın bir sene beklemesine gerek kalmadan, bu miktar paraya ulaşan her Müslümanın kurban kesmesi Hanefi mezhebine göre vaciptir” dedi.

KREDİ KARTI VE BANKA KREDİSİ İLE KURBANLIK ALINABİLİR

Öte yandan haber32 ekibinin aldığı bilgilere göre İl Müftüsü Galip Akın, kredi kartı ya da banka kredisi ile kurbanlık alınabileceğini belirterek, “Bu kapsamda vatandaşlar kredi ödemelerini zamanında öderlerse hiçbir sorun olmaz. ancak ödemeler faize düşerse kesilen kurban kabul olmaz” dedi.

Akın, “Kredi kartı ile kurban kesmek caiz midir? Kurban kesmekle mükellef olan şahıs kurbanlığını nakit alabileceği gibi kredi kartı ile de tek çekim ya da vadeli olarak alabilir. Bu manada kurbanlığın bedelinin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel değildir. Ancak kredi kartı borcunu ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden faizli işleme düşmemek gerek. Kredi kartıyla vadeli olarak kurbanlık alırken vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli olmakla birlikte faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olacağı için bundan sakınmak gerek.

Faize bulaşmadan zamanında ödemek şartıyla kredi kartıyla kurban alınabilir. Banka kredi ile kurban alınabilir mi diye soruluyor. Bir kişi kurbanını nakit alabileceği gibi borçlanarak da satın alabilir. Bu kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ama faizli borç alması durumunda faiz verme yasağını işlediği için günaha girer. Günaha girecekse kurban kesmesin” şeklinde konuştu.