520 üyesi bulunan Isparta İnşaatçılar Marangozlar Mobilyacılar Odası, üyelerinin sicillerini tutuyor, mesleki konularda sıkıntılarını çözmeye çalışıyor.

Odaya bağlı üyelere KOSGEB, BAKA, EKK gibi kuruluşlardan ekonomik destek almalarında yardımcı olunuyor. Yönlendiriliyor ve takipleri yapılıyor.

Odanın çalışmaları hakkında Haber32 Sitesi ve Express Gazetesinin sorularını yanıtlayan Isparta İnşaatçılar Marangozlar Mobilyacılar Odası Başkanı Kaya Öksüz, inşaat sektörünün ekonominin lokomotifi olduğunu söyledi.

Global krizden dolayı tüm dünyada ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Başkan Öksüz; “Biz bu krizden Türkiye olarak soyutlanamayız. Bu kapsamda özellikle bizim sektörümüz negatif anlamda etkilenmektedir.

Şahıs ve müteahhit bazında inşaat olmayınca ahşap işleri olarak bizde etkileniyoruz. Döviz baskısı ile oluşan fiyat artışları esnafı olumsuz etkilemektedir” diye konuştu.

Aynı zamanda Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Denetim Kurulu Başkanvekili olan Kaya Öksüz, her düşüşün bir yükselişi olacaktır diyerek şunları söyledi; “Bu kriz ilelebet devam etmeyecektir. Ben 42 yıllık esnafım, Allah’ın izniyle bu krizden de kurtulacağız.

Tek yapmamız olan kenetlenmek, birbirimize destek olmaktır. Valilik, belediye, defterdarlık, özel idare, çevre-şehircilik başta olmak üzere tük kamu kuruluşların her türlü tamirat ve tadilat işlerinde önceliğin Isparta esnafına verilmesi gerekir. Yerel esnafımızdan alışveriş yapmanın avantajları var. Almış olduğunuz bir üründe veya yaptırmış olduğunuz bir işte sıkıntı anında muhatabınız olur” dedi.

Isparta’da ahşap işçiliğinde kalitenin en üst seviyede olduğunu belirten Öksüz; “Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı tarihi evlerin restorasyon işlerine talibiz. Biz oda ve sektör olarak işçiliğimize ve kalitemize güveniyoruz.

Damgacı Sokak, Turan Mahallesi ve İslam Köyünde bulunan birçok tarihi evi Isparta esnafımız orijinal dokusuna uygun şekilde restore etmiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğünün verdiği projeye uygun şekilde yapmıştır. Isparta’da daha birçok ev restore edilmeyi beklemektedir”

Türkiye genelinde tüm sektörlerde olduğu gibi çırak ve kalifiye eleman konusunda sıkıntı çektiklerine vurgu yapan Isparta İnşaatçılar Marangozlar Mobilyacılar Odası Başkanı Kaya Öksüz; “Biz bu konuda devletimizden yardım bekliyoruz. Ortaokuldan sonra meslek liselerinde okuyan çocuklarımız sevdikleri meslek dallarına yönlendirilmeli. Ayrıca meslek liseleri ve meslek yüksek okullarına devam eden öğrencilerimiz stajlarını ilgili esnafların yanlarında yapması büyük fayda sağlayacaktır. Oradaki havayı görmesi, müşteri esnaf ilişkilerine şahitlik etmesi ve ahilik geleneğini tanıması açısından önemlidir. Ben Sanat Okulu Ahşap İşleri Bölümü ve SDÜ MYO İnşaat Teknikerlik Bölümü mezunuyum. İşimi severek yapıyorum. Severek yaptığınız her işte başarı vardır. O nedenle çocuklarımıza sevdikleri işi yaptıralım” diye konuştu.

Yapılarda insan sağlığının önemine dikkat çeken Kaya Öksüz; “Günümüzde yapılarda sanayi ürünleri daha fazla kullanılmakta. İşçiliği ve maliyeti hesaplı olsa da insan sağlığı bakımından ahşabın yerini hiçbir şey tutmaz. O bakımdan ahşaptan ödün vermemek gerekir” dedi.

Marangoz ve mobilya esnafının bağkur primini, sigortasını, elektriğini, suyunu ödemekte zorlandığına dikkat çeken Kaya Öksüz; “Mobilyada kredi kartı taksit sayısının arttırılması iyi oldu. Hem satan hem de alan açısından olumlu bir uygulama. Sektöre bir nebze de olsa canlılık getirir düşüncesindeyim. Bu konuda devletimize teşekkür ederim” diye konuştu.

Ahşapla ilgili olarak Türkiye genelinde düzenlenen tüm fuarlara üyelerini götürdüklerini, bu vesileyle yeni teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Isparta İnşaatçılar Marangozlar Mobilyacılar Odası Başkanı Kaya Öksüz’ün yerel yönetimlerden bir talebi var.

Günün koşullarına göre daha fonksiyonlu bir sanayi sitesi istediklerini ifade eden Öksüz; Yeni sanayi sitesinin esnafa fazla yük getirmeden TOKİ ve Belediye işbirliğinde yapılabileceğini söyledi.  / İbrahim DEMİRAYAK