Koyunlara BANYO YATIRIMI

Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Yalvaç ilçesinin Kırkbaş, Celeptaş, Yarıkkaya ve Bağlarbaşı köyleri ile Ş. Karaağaç ilçesinin Yeniköy ve Karayaka köylerinde ‘Banyoluk’ yaptırıldı. 

KÖROĞLU; “AMAÇIMIZ KÜÇÜKBAŞ HAYVANLARI PARAZİTLERDEN KORUMAK” 

Koyunların Kene, Bit, Bire gibi parazitlerinden kolayca kurtarmanın yolunun banyo yaptırmaktan geçtiğini ifade eden Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İlimizdeki koyun – keçi gibi küçükbaş hayvanların daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarını ve insanlara etiyle, sütüyle, yünüyle daha yararlı olabilmeleri için Birlik olarak Banyoluk yaptırmayı planladık. Bu doğrultuda yaptığımız çalışmalar neticesinde; Yalvaç ilçesinin Kırkbaş, Celeptaş, Yarıkkaya ve Bağlarbaşı köyleri ile Şarkikaraağaç ilçesinin Yeniköy  ve Karayaka köylerinde Koyun – Keçi Banyolukları yaptırdık. 

“SAĞLIKLI BİR HAYVANCILIK İÇİN BANYO YAPTIRMAK ŞART” 

Çünkü, Koyunları parazitlerinden kolayca kurtarmanın yolu banyodur. Koyunları dış parazitlere (kene, pire, bit vs.) karşı koruyabilmek için belirli zamanlarda banyo yaptırmak gerekmektedir. Bu banyolar uzunluğu 5 metre, eni 80 cm, derinliği 1 - 1,5 metre olan çukurlardır. Çimento ile sıvanarak su sızdırması önlenir. Çıkış için bir yanı merdivenlidir. Her iki tarafında koyunların toplanacağı bölmeler bulunur. Banyolukların etrafında korkuluklar bulunur. Banyonun tam orta kısmında bir bakıcının durabileceği genişlikte, yan korkuluk tahtalarında bir açıklık bırakılır” dedi. 

“BANYO YAPTIRILAN HAYVANAN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ GÜÇLENİR” 

Banyolukların uygulamasıyla ilgili bilgiler de veren Birlik Başkanı Köroğlu; “Banyoluklar su ile doldurulduktan sonra bir kovada eritilen parazitler ilaç, banyolukların içine bir yöne doğru dökülmek suretiyle yavaş yavaş güzelce karıştırılır. Banyo yaptırılacak koyunların 12 saat öncesinden yemi kesilir. Hayvanlar aç karnına banyoya sokulur. Fakat 3 saat önce mutlaka su içirilmelidir. Böylece hayvan banyonun ilaçlı suyunu içmez. Banyoluğun baş tarafına koyunlar toplanır. Sonra teker teker banyoluğa bırakılır. Bir baştan suya giren koyun, yüzerek öte baştan çıkar. Orta yerde hayvanın başı bir çatal değnek ile suya bastırılır. Böylece hayvanın başı dahil her yeri ilaçlı suyla ıslanmış olur. Banyodan çıkan koyunların suyu ayrı bir bölmede süzüldükten sonra, ağıla alınırlar. İyice kuruduktan sonra da meraya çıkarılabilir. Banyo sonunda hayvanlar parazitten temizlendikleri gibi, yapağıları da her türlü pislikten arınmış olurlar. Hayvanların yemden yararlanmaları artar. Hastalıklara karşı bağışıklık sistemleri kuvvetlenir” açıklamasında bulundu. 

“AYNI SÜRÜNÜN ÇOBAN KÖPEKLERİ DE BANYO YAPTIRILIR” 

Isparta İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Süleyman Yaşar Köroğlu, Çoban köpeklerinin de mutlaka aynı banyoda banyo yaptırılması gerektiğini belirterek, yılda, biri ilkbaharda ve biri de sonbaharda olmak üzere 2 defa banyonun şart olduğunu sözlerine ekledi.