Yüksek protein oranı, B12 vitamini, çinko gibi mineraller eti günlük beslenmemiz için önemli kılar. Özellikle ette bulunan demir minerallerinin vücutta kullanılabilirliği fazladır. Bu yüzden demir eksikliği anemisinde önemli yer tutar. Et kaliteli protein içeriğinden dolayı hızlı büyümenin çok olduğu çocukluk dönemi ve ergenlik dönemi beslenmesinde önemli yer tutsa da aslında herkes için atlanmaması gereken bir besin grubudur. Ancak kurban bayramı gibi et tüketiminin fazla olduğu dönemlerde dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır. Vücudun alışılmışın dışında bir besin grubunu fazla alması sindirim problemleri, bulantı, kusma gibi gastroenterolojik hastalıklar gözlenebilir. Ayrıca yüksek yağ tüketimine bağlı olarak yüksek kan kolesterol seviyesi de gözlenir. Yağlı etlerde doymuş yağ asitlerinin ve kolesterol oranının da daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Özellikle koroner arter hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olan hastaların daha dikkatli olması gerekmektedir.
Kurban bayramında bir diğer önemli konu etin uygun koşullarda kesilmesi, muhafaza edilmesi ve tabi ki tüketilmesidir. Hayvan kesildikten sonra hijyen kurallara uygun koşullarda saklanmalıdır. Bu hassas konunun atlandığı noktalarda mikroorganizmaların çoğalması ve çok ciddi zehirlenme olaylarının yaşanmasına sebep olabilir. Kurban bayramının yaz aylarına denk geldiği bu dönemde bu konunun daha hassas olduğu açıktır. Kurban etinin aynı gün tüketilmesi sağlık için sakıncalıdır. Birkaç gün dinlendirip tüketmek daha doğru olacaktır.
Pişirme yöntemleri için haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri kullanılabilir. Yaz döneminin bu sıcak günlerinde kızartma yönteminden kaçınılmalıdır. Izgara yöntemi kullanıldığında etle ateş arasındaki mesafeye dikkat edilmelidir. Lezzetli et tüketimi hedeflerken kanser yapıcı maddelere maruz kalınmamalıdır.
Tabağımızda etin yanında mutlaka mevsim sebzelerine yer vermeliyiz. Salata ve sebze yemekleri hem içeriklerinden dolayı doygunluk hissimizi arttıracak hem de fazla et tüketimine engel olacaktır. Hem yaz ayları içinde oluşumuz hem de bayramdaki et tüketiminden dolayı bayramda mutlaka su tüketimine dikkat etmeliyiz. Metabolizmamız düzenli çalışmak için suya ihtiyaç duyar bu unutulmamalıdır.
Bayramlar tatlısız olmaz porsiyon kontrolü sağlayarak meyve tatlıları ve sütlü tatlılar tüketilebilir. Ancak hamur tatlılarından, şerbetli tatlılardan ve kızartılmış tatlılardan uzak durulmalıdır.
Bayramlar birlik ve beraberliğin simgesidir. Yüzyıllardan bu yana da Türkler için sofra gelenekleri çok önemlidir. Bayram kahvaltıları bayram ziyafetleri bizler için değer taşır. Tabi ki yemekleri afiyetle tüketeceğiz ama sonrasında suçluluk hissetmek, büyük porsiyonlar sonrası bir sonraki öğünde veya günde aç kalmak doğru değildir. Her besini ölçülü ve porsiyon kontrolü altında keyifle tüketebilirsiniz.
Herkese mutlu, huzurlu bir bayram dileriz. Bayram sonrasında Formula Diyet Mutfak olarak sizlere doğru bilgiler vermeye devam edeceğiz. Bayram sonrasında daha sağlıklı bir bedene sahip olmak isterseniz bizlere iletişim adreslerimizden ulaşabilirsiniz. 
Formula Diyet Mutfak Ailesi