Isparta'da bugün ( 23 Nisan 2024) vefat edenler Isparta'da bugün ( 23 Nisan 2024) vefat edenler

Döviz kurunda yaşanan hızlı düşüşün, aynı hızda fiyatlara yansıtılmamasına Isparta Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural’dan tepki geldi. Başkan Tural, “Döviz kurlarında yaşanan önemli düşüşü, fiyat indirimlerinde göremiyoruz” dedi.  Türk lirasının değer kazanması için Hükümet tarafından alınan kararların ardından döviz kurunda hızlı bir düşüş yaşandığını ifade eden Başkan Tural “Tabi kurdaki düşüş esnafımız için olumlu. Çünkü, esnafımız fiyatlarda yaşanan artış nedeniyle her gün etiket değiştirmek zorunda kalıyor, ürün tedarikinde zorlanıyor, sattığı ürünün yerine yenisi koyamıyordu. Fahiş fiyatlardaki artışın sorumlusunun esnaf olmadığını da daha önceki açıklamalarımızda dile getirmiştik.  Döviz kurundaki hızlı düşüşle birlikte beklentimiz  gıda, akaryakıt gibi birçok ürün grubunda döviz kuru bahane edilerek yapılan zamlarda indirim uygulanmasıdır” diye konuştu.
HALEN DAHA ZAM
YAPILDIĞINI GÖRÜYORUZ

Ayçiçek yağından, motorine, kış lastiğinden, monttan kuruyemişe A’dan Z’ye tüm ürün gruplarına son birkaç ayda zam geldiğinin altını çizen Birlik Başkanı Tural “ Bu zamların birçoğu tamamen usulsüz artarken birçoğu da döviz kurları bahane edilerek arttı. Ancak açıklanan kararların ardından döviz kurlarında yaşanan önemli düşüşü, fiyat indirimlerinde göremiyoruz. İndirim beklerken fiyatların aynı kalması bile zam sayılırken, halen daha peçeteden, zeytine, peynirden yumurtaya zam yapıldığını görüyoruz. Bu durum kabul edilemez” dedi.
STOKÇU VE FIRSATÇILARLA MÜCADELEDE 
ETKİN KARARLAR ALINMALI

Gıdadan tekstile, akaryakıta her ürün grubunda dövizdeki 50 kuruşluk artışta bile anında zam yapanlardan şimdi aynı hızda indirim beklediklerini  vurgulayan Başkan Tural “Burada akaryakıt ve petrol ürünlerinin öncelikle fiyat indirimlerinin öncüsü olması gerekir. Piyasalara güvenin artması, vatandaşın ve mal alım satım yapan esnafın rahatlamayı daha iyi yaşayabilmesi için artık tüm ürün gruplarında yapılan zamların geri alınması gerekir. Kurda artışın bittiği bir döneme girdik. Artık piyasada güvenin sürmesi için herkes taşın altına elini koymalıdır. Fiyatların normal piyasa şartlarında seyretmesi için denetimlere ağırlık verilmeli yüksek fiyat uygulayan işyerlerine ağır cezalar uygulanmalı, stokçular ve fırsatçılarla mücadelede etkin kararlar alınmalıdır.  Kimsenin vatandaş ve ekonomi üzerinden fırsatçılık yapmasına müsaade edilmemeli, gereken önlemler hemen alınmalıdır” açıklamasında bulundu.