Konuyla ilgili Türk-İş Isparta Şube Başkanı Sadık Kaya'nın 'AK Partili vekiller talana yardımcı oluyor' sözleri üzerine bir açıklamada yapan AK Parti Isparta Milletvekili Haydar Kemal Kurt, Özelleştirme kapsamına alınan ve tüm mal varlığı satılarak paraya çevrilecek olan Sümer Halı A.Ş.'nin arazisinin sağlık kompleksine dahil ettirilmesinin nasıl bir talan olduğunu sordu. 
 
Milletvekili Kurt, fabrikanın özelleştirilmesinin çok önceden gerçekleşen bir olay olduğunu hatırlatarak, bütün sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplanacağı modern, teknoloji ile donatılmış bölge hastanesi niteliğinde yapılacak bir projeden neden rahatsızlık duyulduğunu anlayamadığını belirtti. Kurt, Türk halıcık sektörünün dünyadaki teknolojik gelişmeler ve uzak doğunun ucuz işgücü ve kalitesiz hammaddeye dayalı üretimi karşısında yapılan tüm uğraşlara rağmen tutunamadığına değinerek, bu durumdan Sümer Halı'nın da olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Kurt, "Sembolümüz ve kültürel değerimiz halımızın yakın bir zamanda bir ekonomik getiri kaynağı olarak devam etmesi için bir enstitü ve müze kurulması için gayret sarf ediyoruz. Isparta halımızın şehrimizde üretiminin yapıldığı tek bir tezgah bile çalışmamakta. Bugün Isparta Sümer Halı A.Ş. tesislerinde fiilen kaç halı üretim tezgahı var? Yok. Var olan ve deposunda satılmayı bekleyen binlerce gün yüzüne çıkarılmamış halılar var. Öyleyse küçük destekler ile katma değer ve istihdam oluşturacak, tüm altyapı ve üstyapı ile üretim ve karlılığı olacak bir müessese yok ortada." diye konuştu.

Bugün gelinen noktada Sümer Halı A.Ş.'nin şartlarında halıcılığın klasik ticari maksatlı yapılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kurt, şöyle devam etti: " Bir kültür ürünü olarak sahip çıkmak, yaşatmak ve desteklemek gerektiği konusunda hemfikiriz. Bunun için Enstitü kurulması, müze açılması hatta 'showroom köy' kurulması ve THY'nin bürosunun bulunduğu tüm havaalanlarında satış noktaları oluşturulması gibi çalışmalar yapılabilir" dedi.

Sümer Halı arazisi üzerine yapılması planlanan ve tüm hastanelerin bir çatı altında toplanmasını hedefleyen 'sağlık kompleksi'nin hastane arazilerinin devri karşılığında Toplu Konut İdaresi(TOKİ) tarafından yapılması planlanıyor.

(Cihan Haber Ajansı) C.H.A.