Eğirdir'de 47. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında kutlama programı düzenlendi.
     Kervansaray Toplantı Salonu'nda düzenlenen programa, Isparta Valisi Memduh Oğuz, Eğirdir Kaymakamı Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ceyhan Karagöz, Belediye Başkanı Nuri Özmeral, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, daire amirleri ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
     Vali Oğuz, programda yaptığı konuşmada, Türk milletinin kitabı ve kütüphaneyi bir ''mukaddes'' olarak gördüğünü belirterek, ''Milletimiz, savaş sırasında bile kütüphanelerini yanlarında taşımışlar. Bu, milletimizin kitaba ne kadar değer verdiğini ortaya koyuyor'' dedi
     Çocukluğunun ve gençlik yıllarının hep kütüphanelerde geçtiğini anlatan Oğuz, yaz tatillerini bile kütüphanelerde değerlendirdiğini, zamanında zevkle okuduğu kitapların şimdi mutluluğunu yaşadığını söyledi. Oğuz, ''Biz kitaba sevgi değerini veriyoruz, kitap olmazsa biz de olamayız. Okuyan kazanır. Ne kadar okursanız o kadar konuşma hakkınız var'' diye konuştu.
     Eğirdirin çok güzel bir ilçe ve tutkulu bir halkının olduğunu ifade eden Oğuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     ''Eğirdir, insanlara faydalı olan bir ilçe. Gölü, suyu var. İnsanlara hayat veriyor. Bizim de tabi ki küçük jestler yapmamız lazım. Biliyorsunuz ki, şimdi bakanlık tarafından özel hüküm çalışmalarımız var. Bu hüküm belirlendikten sonra, Eğirdir'i turizm bölgesi olarak ilan edeceğiz. Gölümüzü kirletmeden çevresine uygun güzel tesisler yapmayı düşünüyoruz. Bu güzel ilçemize ne gerekiyorsa onu yapmaya biz hazırız.''
     Eğirdir Kaymakam Yalçın Yılmaz da, Kütüphane Haftası'nın Eğirdir'de kutlanmasının kendileri için büyük bir gurur olduğunu belirterek, insanlığı değiştiren kütüphanelerin daha çok açılmasını dilediğini söyledi.
     Belediye Başkanı Nuri Özmeral ise, 47. Kütüphane Haftası'nda, Eğirdir Halk Kütüphanesi yeni hizmet binasının açılışını yapacak olmanın mutluluğu yaşadığını kaydetti. Eğirdir Kütüphanesi'nin yıllardır uygun olmayan yerlerde hizmet vermeye çalıştığını dile getiren Özmeral, yeni hizmet binasıyla birlikte bu sorunun kalktığını bildirdi.
     Eğirdir'in, Hamitoğulları döneminde başkentlik yapmış bir ilçe olduğunu aktaran Özmeral, ''Bizim de önemli hanlarımız, hamamlarımız, kalemiz var. Ama maalesef yıkılmış. Bu tarihi varlığımızı saydığımızda bütün ecdadımız yok edilmiş. Ama artık bu duruma sahip çıkan devletimiz var'' diye konuştu.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç da, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bu yılki Kütüphane Haftası'nın temasının ''Antik Çağdan Günümüze Kütüphaneler'' olarak belirlendiğini bildirdi.
     Osmanlıların ilk dönemlerinde kütüphanelerin, cami, medrese, imaret ve tekke gibi hayır kurumlarının bünyesinde kurulduğunu, daha sonra müstakil ve düzenli kütüphaneler kurularak ilim mirasının sonraki nesillere nakledildiğini hatırlatan Kılıç, ''Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, 'Kültür, okumak, anlamak, görebilmek, görebildiğinden mana çıkarmak, ders almak, düşünmek, zekayı terbiye etmektir' diyerek hepimize okumanın önemini göstermektedir'' dedi.
     Kılıç, milli kültürün yazılı eserlerini yüzyıllar boyu biriktiren, koruyan, geleceğe aktaran kütüphanelerinin, kültür kurumları tarihinde çok önemli yerleri olduğunu ifade etti.
     Isparta merkez ve ilçelerde 27 Halk Kütüphanesi bulunduğunu belirten Kılıç, şu bilgileri verdi:
     ''Eğirdir Halk Kütüphanemiz 1969 yılında açılmış ve muhtelif yerlerde hizmet vermiştir. Kütüphanenin daha iyi bir hizmet binasına kavuşarak öğrenci ve kitap sevenlere daha iyi bir hizmet vermek için Turizm Danışma Memurluğu binasının 3 katı kütüphaneye dönüştürülmüştür. Bunun için bakanlığımızdan gönderilen ödeneklerden toplam yaklaşık 200 bin TL harcama yapılmıştır. Kütüphanemizde 2010 yılı sonu itibariyle, 14 bin 691 kitap mevcut iken, yıl boyunca 24 bin 745 okuyucu yararlanmış, 771 kütüphane üyemiz 12 bin 157 kitabı ödünç alarak okumuşlardır. Ayrıca Eğirdir kütüphanemizde 17 bilgisayar ile okuyucularımıza ücretsiz internet hizmeti verilmektedir.''
     Konuşmaların ardından şiir ve türkü dinletileri ile devam eden programda, 2010 yılında en çok kitap okuyanlara ödülleri verildi.
     Programın ardından, Vali Memduh Oğuz, Kaymakam Yalçın Yılmaz, Eğirdir Dağ Komando Okulu Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ceyhan Karagöz, Belediye Başkanı Nuri Özmeral ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, Turizm Danışma Müdürlüğü binasında hizmete giren Halk Kütüphanesi'nin açılışını gerçekleştirdiler.