Isparta Mimarlar Odası Başkanı Merve Kuyu, değerlerinden uzaklaştırılmaya çalışan mimarların kendilerini sorgulayarak kendi gücü ve değerlerini yeniden ortaya koyması gerektiğini savundu.

     Kuyu, 5 Ekim Dünya Mimarlar ve Habitat Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, küresel kriz nedeniyle ekonomik, kentsel, çevresel sorunların gün geçtikçe artttığını belirtti.
    

 Yaşam çevresinin geleceği için kentsel katılımın, dayanışmanın ve meslek olarak mimarlığın toplumsal etkinliğinin öneminin de arttığını vurgulayan Kuyu, 2007'de başlayan 2009'da doruğa çıkan ekonomik krizin nedenin, anamalcılığın yalnızca para amaçlı politikalar olduğuna dikkati çekerek, ''Ne yazık ki bu süreç olabildiğince yaygınlaşmakta, yapısal olarak her şeyi içine alarak, insanlığı çok yönlü bir çöküşe sürüklemektedir'' açıklamasında bulundu.

     Kuyu, TMMOB Mimarlar Odası'nın kendi gündeminde ülke ve kent yönetiminin demokratikleşmesi, katılımcı demokrasi, kentsel katılım, kamu ve toplum yararı, toplum ve mimarlık, planlama ve mimarlık politikası, mesleki özerklik, etik-kimlik, afetler, iklim değişikliği, ekoloji vb. boyutlarıyla yer alan bu tartışmaların dünya ölçeğinde bugün için yeniden ele alınması sürecinde, iki temel vurguyu yaparak tartışmaları sürdürmek istediğini kaydetti. Kuyu, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

     ''Günümüzdeki ekonomik kriz, neoliberalizmin ideolojik varsayımlarını çürütmüştür. Yapısal kriz koşulları devam etmekte, belirsizlikler ve karmaşa artmaktadır. Bu süreçte, her alanda olduğu gibi giderek kendi değerlerinden uzaklaş(tırıl)an planlama ve mimarlık alanlarının, bütün alanlar gibi yaşadığımız krizleri sorgulayarak kendi gücünü ve değerlerini yeniden ortaya koyması gerekmektedir.

Mimarlar Odası, Küresel Kriz Karşısında Mimarların Gücü teması bağlamında mimarları, mimarlık mesleğinin doğası gereği sahip oldukları teknik, kültürel, ekonomik ve toplumsal yeteneklerinden dolayı, küresel krizin yaşandığı bu dönemde daha fazla sorumluluk almaya çağırmaktadır. Tasarımdan uygulamaya, bakım ve onarımdan geri dönüşüme kadar günlük çalışmalarının her aşamasında bireysel, toplumsal ve kolektif kararlar alan mimarın olumlu sonuçlar almasının, bu aşamaların her birine verdiği enerjiye ve diğer ortaklarıyla ilişkilerine bağlı olduğunu vurgulamaktadır.''

     Ülke koşullarında çalışan mimarların, genel olarak yaşadığı mesleki nitelik açısından işlevsizlik sorununun yanında sistemin krizini fırsata çevirme sürecinde, özellikle mühendislik-mimarlık alanında işsizlik tehdidinin de yer aldığını belirten Kuyu, özellikle hızla ücretlileşen genç teknik elemanların, işini yapmaktan çok işsiz kalmamak için meslekleri ve kimlikleri pahasına mücadele verdiğini ifade etti.

     Kuyu, Mimarlar Odası'nın toplumsal sorunlardan bağımsız olmayan kendi sorunlarına ve kimliğine birlikte sahip çıkarak, bütün olumsuz gelişmelere karşı mesleki ve toplumsal dayanışmayı esas alarak 'iş'li ve 'işlev'li bir gelecek oluşturabileceğine vurguladığını kaydetti.