Ülkemizde son günlerde sahte altın konusunda mağduriyetlerin yaşanmasının ardından Isparta Sarraflar Kuyumcular Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Kahveci ve Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akbay, vatandaşları uyararak, “Bildiğiniz yerden altınızı alın” dediler.

Tüm Türkiye’de son günlerde sahte altın konusunda mağduriyetler yaşanmaya başlandı. Merdiven altı denilen atölyelerde üretilen sahte altınların içine damga basıp, ayarını da yazarak insanlar ve bazı kuyumcular kandırılıyor. 

Emniyet büyükşehirlerde yaptığı baskınlarda çok sayıda sahte ziynet eşyası, altın suyu, damga, alet ve makine ele geçirildi.

“ALTINLARI BİREBİR GİDİP DERDİNİ ANLATABİLECEĞİ ESNAFTAN ALIN…”

Akdeniz muhabiri bunun üzerine Isparta Sarraflar Kuyumcular Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı  Ramazan Kahveci ile görüştü. Kahveci, art niyetli kişilere karşı tüm meslektaşlarını ve uyardı. Kahveci, diğer illerde çok fazla sahte altın sürülmeye başlandı piyasaya. Bizim ilimizde pek bunlar yaşanmıyor. Biz de dikkat ediyoruz. Dernek olarak esnafımızla değerlendiriyoruz.Onlarında bilgisi var. Devamlı onlara  SMS yoluyla bilgi atıyoruz. Bilinçli esnafımız ama vatandaşın da buna dikkat etmesi gerekiyor. Rastgele yerlerden altın alınmaması lazım. Bizzat kuyumculardan sarraflardan  altın alması  lazım.Sahte olup olmadığını biz bakarak anlayabiliyoruz. Meslek sırrı.Çok titiz davranıyorlar.Çok hassasiyetle yapıyorlar bizim bile bazen gözümüzden kaçabiliyor. Ama çok dikkat ediyoruz. Vatandaşımız buna dikkat etsin. Bilmediği yerlerden altın almasın. Birebir gidip derdini anlatabileceği esnaftan alsın. Vatandaşın dikkat etmesi gerekiyor” dedi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELİNCE…

Isparta Sarraflar Kuyumcular Sosyal Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akbay ise  bu konunun duyulması ve bilinmesinde fayda olduğunu belirterek, “Son zaman ki mesela şöyle düşüneceğim en basitinden altının fiyatı 1 hafta öncesinden 5 TL yükseliş oldu.Daha önceki zaman dilimlerine doğru gidersek bir ay öncesinden bugüne  10 TL gibi bir fiyat artışı oldu ve dolayısıyla altının fiyat birimi dolar ve ons çarpılması dolayısıyla dolarında yüksek olmasından dolayı altın fiyatında ister istemez bir artış oldu. Tabii altın bizim her zaman ki gibi milletimizin yastık altına koyduğu en büyük güvencedir” dedi.

“DİKKATLİ OLMAMIZ LAZIM”

Piyasada son dönemde dolandırıcıların altın üzerinden bir takım oyunlara girdiğini belirten Kuyumcu Akbay, altın ve pırlanta konusunda uyarılarda bulundu:

“Altın her zaman sağlam bir yatırım olarak değerlendiriyoruz. Fakat ne yazık ki piyasamızdaki sahte dolandırıcıların çoğu bu özelliklerden halkımızı kandırarak yararlanmaya çalışıyorlar.Bu konuda halkımızın özellikle kuyumcu arkadaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor.Çünkü zaman zaman bunlar da yaşanıyor görüyoruz. Sahte altına gelince içi nikel ya da  civayla doldurulup satılan yüzük,  bilezik, cumhuriyet altınları  üzerine kalın bir mikron  geçirilerek satışa sunuluyor.Tabii bu satışa sunulması biz bunu toptancılardan değil de  toptancıların bize vermiş olduğu garantidir. Fakat dışarıdan gelen herhangi bir müşteriden almış olduğumuz zaman o da bir başkasından almış olursa bozdurulmak istediği zaman ister istemez bu durumlarla karşılaşıyoruz. Kalın mikron kaplama bir altını biz burada kesekte çok çok anlayamayız.Bunların en güzeli atölyeye götürüp orada belirlemekte fayda var.

“CUMHURİYET ALTININ DA BU TÜR VAKALAR DAHA ÇOK OLUYOR”

Bir başka konu şu an cumhuriyet altını 1050 TL. 1050 TL olması nedeniyle cumhuriyet altının da daha çok  dolandırıcılık yapıp piyasaya sürüyorlar. İçine de nikel karıştırarak piyasaya sürüyorlar.Oysa ki içindeki  en az 7 gram 20 santim olan bir cumhuriyet altının da 3 gramı nikel olarak çıkabiliyor. Buna da çok dikkat etmek lazım.

“PIRLANTA DA SAHTEKARLIK YAPIYORLAR”

Bir başka konu yine bu da gündemimizde çok önemli. Pırlanta sahtekarlığı çok büyük yönde gelişmiş durumda zaman zaman Isparta’daki arkadaşlarımızdan bu duyumları alıyoruz.Pırlanta tozunu sıkıştırılmasıyla yapılan pırlanta karat olarak çok ucuz fiyatlarla da satılabiliyor.Tabei bunu gözlemlemek kolay değil. Makinesi falan var ama atölyelerde tespiti ya da pırlantanın İstanbul’a gönderip karat tespitin yapılmasında yarar var.Ben bu konuda hem kuyumcu arkadaşlarımıza hem de halkımıza dışarıdan aldıkları zaman yapılması gerekenleri söylemek istiyorum.Altını almadan  mutlaka bir kuyumcu arkadaşımıza getirip  atölyeye götürüp tahlil  yaptırmasında yarar var. Aksi taktirde dolandırılmış olur dikkat etsinler lütfen.”