Sadece bir hafta sürecek hasada günübirlik bir gezi ile gidin ve hem muazzam bir görüntü, hem muhteşem bir koku, hem de harika bir lezzet şölenini kaçırmayın.

Her şey 1975 yılında başlamış. Zamanın gül tüccarlarından Zeki Konur ve birlikte çalıştığı Nihat Yılmaz bir Fransa ziyareti dönüşünde, 30 haneye yaklaşık 15'er lavanta fidesi getirmiş. Başlangıçta evlerin bahçelerinde ya da gül tarlaların kenarlarında sadece bir süs iken, yıllar içinde zahmetsizce büyüyen lavantalar tarlaları kaplamış ve bugün Isparta'nın Kuyucak, Kuşçular, Yeşilyurt, Kılıç ve civarı köylerinde yaklaşık 3 bin dönümlük bir alana yayılmış. Isparta dünyanın gül ihtiyacının neredeyse çok büyük bir kısmını karşılamakta ancak bir o kadar değerli olan lavanta henüz keşfedilmemiş durumda. Köylerdeki kurak araziler zahmetsizce, su ve bakım istemeden büyüyen lavanta ile hayat buldu. Köylüler kendi çabaları ile bu güzel köyü turizme açmaya çalışmakta.

HASAT ZAMANI 

Ağustosun ilk haftası hasat zamanı. Hem lavantalar toplanacak , hem de yağı çıkarılacak.

HER DERDE DEVA

Lavanta yağı, ağrıyan bölgeye sürdüğünüzde eklem ve kas ağrılarına şifa. Rahatlatıcı etkisi nedeniyle özellike spa merkezlerinde masaj yağı olarak kullanılıyor. Suya birkaç damla damlatıp, altından mum yaktığınızda ise etrafa yayılan koku hem müthiş rahatlatıcı, hem de tam bir sinek kovar. Açık havada bile olsanız bu kokuya sinek gelmez. Lavantanın rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisi, özellikle uyku sorunu olanlar için bir çözüm. Kurularından yastık yapıldığında rahat uykuyu sağlıyor. Yine kuruları herkesin bildiği gibi, kese yapılıp çekmecelere konulduğunda giysilerin mis gibi kokmasını da sağlıyor. Lavanta suyu, saç bakımında önemli bir yere sahip. Banyo sonrası sürülen lavanta suyu, saç dökülmesini önlüyor. Aynı zamanda en doğal tonik. Cildi temizlemesi ve canlandırması açısından kozmetikte kullanılıyor. Yurtdışında lavanta suyu, ütü suyu olarak da kullanılıyor ve bu şekilde çamaşırlara da çok güzel bir koku veriyor. Lavanta yağından yapılan sabun ise cildi besliyor ve canlandırıyor. Lavanta balı ise yüzde 100 doğal, balın tüm faydalarının yanında müthiş lezzetli. Özellikle bu köyde yetişen türü 'Lavandin' çayının ise 15'er günlük kür halinde içildiğinde, hepatit B ve karaciğer yağlanmasının önlenmesinde çok faydalı olduğu da tespit edilmiş.