Yunan Diplomat Stratos Efthymıou tarafından hazırlanan ''Lozan'ın Çocukları'' fotoğraf sergisi düzenlenen törenle açıldı.
IYAŞ AVM'de düzenlenen törene, Isparta Valisi Memduh Oğuz ve eşi Canan Oğuz, eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Aykon Doğan, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Hara Skolarskou, Yunan Diplomat Stratos Efthymıou, İl Kültür Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, IYAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Şenol ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.
Yunan Diplomat Stratos Efthymıou, törende yaptığı konuşmada, dedesi ve anneannesinin 100 yıl önce Isparta'da dünyaya geldiğini belirterek, ''Dedem ve anneannem mübadelede buradan Atina'ya gitmişler. Aynı şekilde oradan da birçok Müslüman Türk vatandaşı Isparta'ya gelmiş. Kendi kişisel projem olan bu sergide yaşanan mübadele değişimini anlatmaya çalışıyorum'' diye konuştu. Çocukluğunda Isparta'yla ilgili hatıraları dinlediğini anlatan Efthymıou, Isparta'ya ziyaretlerinde her zaman çok sıcak kanlı karşılandığını söyledi.
Isparta Valisi Memduh Oğuz da, örnek bir komşuluk ve kardeşlik faaliyetleri çerçevesinde Diplomat Efthymıou ile birlikte Isparta'da bir arada bulunmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Vali Oğuz, Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin son zamanlarda çok büyük bir gelişme gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
''Değerli Diplomat Efthymıou Isparta'da bir sergi açmak istediğini bana söylediğinde, Dış İşleri Bakanlığı'mızla görüştüm. Bu durumun Türk-Yunan dostluğu için çok yararlı olacağını söylediler. Bizde zaten Isparta vilayeti olarak, Isparta halkı olarak Stratos'u kendi kardeşimiz ve hemşehrimiz olarak görüyoruz. Dolayısıyla bu sergi bizim içinde çok olumlu, çok güzel bulundu. Bu bir başlangıçtır. Buradaki nesiller sayesinde iki ülke arasında dostluklar artacaktır.''
Konuşmaların ardından serginin açılışını Vali Oğuz'un eşi Canan Oğuz ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Hara Skolarskou birlikte yaptı.