ISPARTA - Isparta’da görülen 49u tutuklu 129 sanıklı FETÖ PDY davasında İddia makamı esasa ilişkin mütalaasını verdi. İddia makamı, tutuklu sanıklardan 4’ünün tahliyesini isterken, tutuksuz yargılanan 17 sanığın da tutuklanması talebinde bulundu. İddia makamı sanıkların 2 ila 15 yıl arasında değişen sürelerde  hapis cezasıyla cezalandırılmasını isterken, mahkeme tahliye ve yeni tutuklama taleplerinin son karar aşamasında değerlendirilmesine karar verdi.

    Isparta’da FETÖ/PDY davasında aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Hasan İbicioğlu, Bazı eski rektör yardımcılarının da b.ulunduğu 49’u tutuklu 129 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adli konferans salonunda yapıldı. Akşehir Cezaevi’nde bulunan tutuklu  eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

SAVCI MÜTALAASINI VERDİ
Bugünkü duruşma iddia makamının esasa ilişkin mütalaasını vermesiyle başladı. Savcı Murat Karakaya, mütalaasında  tutuklu olarak yargılanan eski SDÜ rektör Yardımcısı Talip Türcan, işadamı Mustafa Altıniş,  Hüseyin Cahit Sevindir ve Abdullah  Eryiğit için tahliye talebinde bulunurken, tutuksuz yargılaması süren 17 sanık hakkında tutuklama talebinde bulundu. İddia makamı mütalaasında sanıklar hakkında 2 ila 15 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezası istedi.  İddia makamı, örgütün  Isparta  İl İmamı olduğu öne sürülen Osman Demirhan’nın örgüt yöneticiliği  suçlamasıyla 15 yıla kadar, SDÜ eski Rektörü Hasan İbicioğlu’nun silahlı terör örgüt yöneticiliğinden 15 yıla kadar, Eski Isparta Valisi Memduh Oğuz’un ise örgüt üyeliğinden 10 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasın istedi.  


İBİCİOĞLU  ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ SUÇLAMASINI REDDETTİ  
İddia makamının esasa ilişkin mütalaasından sonra tutuklu sanıkların avukatları tahliye talebinde bulundu. Tutuk sanıklar da tahliye istedi.  Sanıklardan eski Rektör Hasan İbicioğlu, “Üzerimde terörist üyeliği var üstümde. Güya kadrolaşma yaptım diye buradayım. SDÜ’de dekanlar FETÖ’cü olsaydı 78 dekan atadım sadece 4’ü soruşturma geçiriyor. Benim dönemimde  bin 346 personel SDÜ’ye alınmış. Bunların hepsini işe ben almadım.  Zaten aldıklarımla ilgili yargılanan en fazla 10-15 kişidir.Rektör olmamdan dolayı örgüt yöneticiliği ile suçlanıyorum. FETÖ ile görüşmem olmadı. Yönetici de değilim. Burada yardımcılarım tutuksuz yargılanıyor , tahliye oluyor ben burada örgüt yöneticisi isem, aldığım elamanların hepsini o zaman kodese tıkın ya da beni de buradan çıkarın” dedi. İbicioğlu, tahliye kararına ilişkin sürpriz beklediğini sözlerine ekledi.

ŞU AŞAMADA TAHLİYE YOK
Sanıkların tahliye ve beraat taleplerinin alınmasından sonra  mahkeme heyeti  ara kararını açıkladı.  Mahkeme heyeti, savcının mütalaasında talep ettiği 4 tutuklu sanığın tahliyesi ve  17 tutuksuz sanığın  tutuklanması talebinin son karar aşamasında değerlendirilmesine, bu nedenle tüm tutukluların tutukluluk hallerinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 5 -9 Haziran 2017 tarihleri arasında görülmesine karar verdi.

NEYLE SUÇLANIYORLAR?
Isparta Ağır ceza mahkemesinde görülen davada sanıklar silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetme, şantaj, özel hayatın gizliliğini ihlal, resmi belgede sahtecilik, zimmet, icbar suretiyle irtikap, görevi kötüye kullanma, 6415 Sayılı Terörizmin Finansmanın Önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet ve kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymakla suçlanıyor.