Isparta'da dağdan topladıkları mantarları yedikten sonra rahatsızlanarak Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alınan 4 kişilik ailenin 9 yaşındaki çocukları hayatını kaybetti.

Isparta'nın Sütçüler ilçesi Kesme beldesinde, geçtiğimiz hafta meydana gelen olayda, dağda hayvanlarını otlatan Eşref Koçarslan'ın toplandığı mantardan, kendisiyle birlikte yiyen eşi Emeti Koçarslan (43) çocukları Muhammet ve Yasin Koçarslan, sabaha karşı zehirlenerek fenalaşmıştı. Bunun üzerine Koçarslan ailesi, ilk olarak Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alınmış, daha sonra ailenin en küçüğü olan 4 yaşındaki Yasin Koçarslan İzmir'e, diğerleri Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilmişti.

Koçarslan ailesinin, yedikleri mantardan zehirlenerek karaciğerlerinin iflas ettiği tespit edilmiş ve nakil için uygun karaciğer beklenmeye başlanmıştı. Ancak uygun karaciğer bulunamaması nedeniyle anne ve babasıyla birlikte Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavisi devam eden 9 yaşındaki Muhammet Koçarslan, karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Baba Eşref Koçarslan ise tedavisinin ardından taburcu edildi. Anne Emeti Koçarslan'a da 18 yaşındaki oğlu Memiş Koçarslan'ın karaciğeri nakledildi. İzmir Özel Kent Hastanesi'nde tedavisi devam eden 5 yaşındaki Yasin Koçarslan'a da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğeri nakledildiği öğrenildi. Anne Koçarslan ve Yasin Koçarslan'ın sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Öte yandan, uygun karaciğer bulunmaması nedeniyle hayatını kaybeden Muhammet Koçarslan'ın cenazesi, babası ve yakınları tarafından morgdan alınarak toprağa verilmek üzere Isparta'ya götürüldü. Morg çıkışında gazetecilere açıklama yapan amca Ali Koçarslan, baba Eşref Koçarslan'ın, hayvan otlatmadan dönerken mantar toplayarak eve getirdiğini söyledi.

Ailenin, mantarı yedikten bir gün sonra sabah rahatsızlandığını ifade eden amca Koçarslan, mantarların zehirli olmadığını, ancak toplama zamanının geçtiğini söyledi. Daha önce de aynı mantardan yediklerini söyleyen amca Koçarslan, "Mantarın toplanma zamanının geçtiğini ve zehirlenmenin bu yüzden meydana geldiğini öğrendik. Yeğenim Yasin ve yengem Emeti, organ nakilleriyle kurtarmayı başardık. Muhammet'e Afyonkarahisar'dan uygun karaciğer geldi, ancak böbreklerinin de işlevini yitirdiğini öğrendik." diye konuştu.

Anneye karaciğer naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da yedikleri mantardan zehirlendiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Aile, akut karaciğer yetmezliği çekmeye başladı. Emeti Koçarslan hastaneye ilk geldiğinde durumu iyiydi. Ancak zamanla durumu kötüleşerek komaya girdi. Anneyi bir gün takip ettik. Bu arada, ulusal bekleme listesine, karaciğer acil bildiriminde bulunduk. 3 gün önce annenin durumu iyice ağırlaşınca makineye bağlamak zorunda kaldık. Ulusal bekleme listesinden kadavra bulunamayınca canlı vericiyi hazırladık."

Oğul Memiş Koçarslan'ın kan grubunun aynı olması nedeniyle karaciğerinden bir parçanın alınarak anneye nakledildiğini söyleyen Dinçkan, ameliyatın başarılı geçtiğini söyledi. Dinçkan, karaciğer yetmezliğinden hayatını kaybeden Muhammet için de kadavra beklendiğini, ancak uygun organın bulunamaması nedeniyle çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. Dinçkan, 3 gün önce kadavrayı bulmuş olsaydı, küçük Muhammet'in hayatını kaybetmeyeceğini söyledi.