ISPARTA MARKA DEĞERLERİNİ TEK TEK KAYBEDİYOR

Dünya Halı borsasının kurulduğu tek şehir olan Isparta, bundan 20 yıl öncesine kadar nerede ise her evden gelen kirkit sesleri ile Türkiyenin, hatta Dünyanın halı ihtiyacını karşılayan marka bir şehir idi!...

Halen Halıdan kazandığı paraları banka faizine yatırıp üç kuşağın geçimini sağlayan yüzlyerce aile var.

Ispartalı halıcılar öylesine devasa paralar kazanmışlarki halıcılıktan ama tasarruflarını teknolojiye ve yatırıma değil, genellikle Antalya ve Isparta’dan gayrimenkule yatırarak Halı sektörünün yok olmasına, marka değerimizi kaybetmemize sebep olmuşlardır.

Halıdan kazandıkları milyonlarca dolar paraları biraraya getirip bugün Gaziantep ilinin yaptığı makine halıcılığına yönelmiş olsalardı Isparta belki el halıcılığını kaybetmemiş olabilirdi ama teknolojiye ve sanayiye yatırıp yaparak binlerce insanın istihdan edildiği Halıcılık sektörünüde Kayseri gibi, Antep gibi illere kaptırmazdı!
gülümüzde mi gidiyor.

Ispartanın ikinci bir marka değ eri olan Gülcülüktede son yıllarda kulağımıza gelen dedikodular gerçeğe dönüşmek üzere. Elimizdeki Altın yumurtlayan tavuğa sahip çıkamazsak, birileri gelir senin elinden o Altın yumurtlayan tavuğu alır götürür ve kendi ilinde, ülkesinde yumurtlatır.

Yukarıda okuduğunuz Isparta nire, Mardin nire haberinde olduğu gibi elin oğlu binlerce kilometre öteye Isparta gülünü götürür diker ve bugün ağzı dolu dolu ve haklı olarak bu sözleri söyler.

Peki kimdir bu kişi. Herkesin yakından tanıdığı Türk  Müziğinin sevilen sanatçısı Merdan MARDİNİ. Aslen Mardinli olan Mardininin ulusal basına yansıyan açıklamasındaki sadece iki cümlesinin altını çizmek istiyorum.

“En büyük hedefim ise memleketimde yetiştirdiğim güllerin yağından ürettiğim kokuyu dünya markası haline getirmek."
“Mardinin Gülleri ile ilimizin güzelliklerini birleştirerek turistlere tanıtmak.”

Dünya gülyağı ihtiyaçının büyük bir bölümünü karşılayan ve alternatif Gül ürünleri ile Gülkenti olan Isparta’nın en büyük marka değeri GÜL’ün, Mardin hikayesi ve Berdan Mardini’nin iddialı sözleri çok şeyleri anlatıyor. 

Birileri bakar, birileri yapar.

Dün Halıda başımıza gelenler yarın Güldede başımıza gelirse kimse şaşırmasın. Sözün bittiği yerdeyiz, fazla söze gerek varmı?  

Hakan YAMAN