ISPARTA'DAKİ MARKETLERDE FİYATLAR TEK TEK DENETLENİYOR
Döviz kurundaki dalgalanmalar nedeniyle marketlerde fiyatların olağan dışı yükseltildiği iddiaları üzerine harekete geçen Ticaret İl Müdürlüğü ekipleri, denetimlerini sıklaştırdı. Yapılan denetimlere Ticaret İl Müdürü Özcan Kesmen de katıldı. Bugüne kadar yaklaşık 80 mağazada 120 ürünü denetlediklerini belirten Kesmen, yaptıkları kontrollerde sıkıntılı gördükleri durumları bakanlığa bildirdiklerini söyledi. Kesmen, vatandaşlara ve esnafa da çağrıda bulundu.

BAKANLIĞIMIZA BİLDİRİYORUZ
Fiyat denetimlerini sık sık yaptıklarını ifade eden Kesmen, şunları söyledi: “Fakat dövizdeki kur artışından dolayı fiyat artışları olduğu yönünde şikayetler geliyor. Yaptığımız denetimlerde ürünün 3 aylık geriye dönük fiyatların faturalarını istiyoruz. 3 aylık faturalarda artış, değişiklik yok fakat etiket fiyatlarında büyük artış varsa bunları tespit edip, bakanlığımıza bildiriyoruz.

VATANDAŞLARIMIZ BİZE BİLDİRSİN
Vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyoruz; alışveriş yaparken mutlaka alacağı ürünlerin fiyat araştırmasını yapsınlar. Tuvalet kağıdı, salça ve un da her mağazada farklı fiyat var. Vatandaşlar da bu ürünlerin fiyatlarından şikayetçi. Vatandaşlarımız özellikle tuvalet kağıtlarının fiyatlarını araştırsınlar. Mağazalarda fiyatları karşılaştırsınlar büyük bir artış varsa bize bildirsinler. Biz denetim yaptıktan sonra bakanlığımıza bunları bildireceğiz.

KAR MARJINDA SATSINLAR
Tüccar arkadaşlarımıza da şunu söylemek istiyorum; fırsatı kendi lehlerine iyi çevirsinler. Zam yaparak değil, ürünlerini peşine çevirerek. Bizim ürünümüzün fiyatları bu kadar desinler. Diğer mağazalar yüksek fiyata satıyorsa onlar kar marjında satsınlar. Ama vatandaşı ezmekle, dolandırmakla, cebindeki parayı çalmakla değil. Özellikle Ahilik Haftası’nda esnaflarımızdan biz bunu bekliyoruz. Pahalı bir ürünse vatandaşımız zorunlu hale gelene kadar almasın. Tepkilerini bu şekilde ortaya koysunlar. Satılmayan ürünün fiyatını düşüreceklerdir. “

120 ÜRÜNÜ DENETLEDİK
Bugüne kadar yaklaşık 80 mağazada 120 ürünün fiyatını denetlediklerini kaydeden Ticaret İl Müdürü Özcan Kesmen, “Bu denetimlerde ceza unsuru olanları bakanlığımıza bildirdik. Bakanlığımız gerekli kontrolleri yapıp ceza kararlarını firmalara bildirecektir. Bundan sonra da denetimlerimiz sürekli devam edeceğiz. Tüketici Hakem Heyeti Başkanı olarak da bunun üzerine düşüyoruz. Kur bazında artış için değil, biz sürekli denetimdeyiz. Vatandaşlarımız kur artışından gördükleri artışları bize bildirsin” diye konuştu.

250 GRAM OLMASI GEREKEN EKMEK 295 GRAM ÇIKTI
Bir AVM’de yaptıkları denetimlerde ekmeğin gramını tartan Kesmen, ekmeğin 295 gram olması nedeniyle fırın ustasına teşekkür etti. Kesmen, “Küçük ekmek 250 gram olması gerekirken, buradaki ekmek 295 gram geldi. Buradaki 45 gramlık fazlalık, ekmeğin nemini alarak 250 grama düşeceğini hesaplayan ustaya teşekkür ediyorum. Büyük ekmek de 500 gram olması gerekirken, 540 gram geldi. Ekmeğin nemi gidince bu 500 grama düşecek. Ustalarımız çok iyi hesap yapmışlar. Ustalarımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Denetimlerde güzel sonuçlar da görüyoruz” dedi.

OCAK AYINDA ALDIĞI FATURAYI BUGÜNKÜ ALMIŞ FİYAT ÜZERİNDEN GÖSTERİYORSA BU BİR SUÇTUR
AVM’de alışveriş arabasına denetim yaptıkları ürünleri koyduktan sonra kasadaki fiyatlarını görmek için kasaya giden Kesmen, yapılan işlem sonrasında, “Etiket fiyatıyla kasadaki fiyatın farklı olacağını beklerken, kasada daha düşük fiyat çıktı. Bazı etiketlerin indirime girdiğini gördük. Kasada indirimi yapmışlar. Ama etiketini henüz yenilememişler. Burada çok büyük artışları göremedik. Diğer mağazalar ve AVM’lerdeki farklar burada yok. Biz diğer marketlerdeki fiyatlarla buradaki fiyatları karşılaştıracağız. Bizim için önemli olan son 3 aylık fatura. Ocak ayında aldığı faturayı bugünkü almış fiyat üzerinden gösteriyorsa bu bir suçtur. Aynı zamanda stokçuluğa da girer” şeklinde konuştu.