İşadamı Barış Gümüş, yılların hayalini OSB'deki 1.2 milyon dolarlık yatırımı ile gerçekleştirdi. 10 bin m2 plantasyon bahçesi olan ve 4 bin m2 kapalı alanda kurulan tesiste başta gül ve lavanta olmak üzere Isparta'da yetişen tüm ıtrı ve tıbbi bitkiler kozmetik ürüne dönüştürülecek.

Isparta'nın gül başta olmak üzere ıtri ve tıbbi bitkiler alanında hamallık yaptığına ve para kazanmadığına inanan İşadamı Barış Gümüş, yıllarca hayallerini süsleleyen projesini Süleyman Demirel OSB'de gerçekleştirmenin hayalini yaşıyor. TKDK desteğiyle OSB'de 1.2 milyon dolarlık yatırımla entegre bir tesis kuran Barış Gümüş, gül ve lavanta başta olmak üzere Isparta'da yetişen ardıç, kekik, biberiye gibi ıtri ve tıbb bitkileri son mamül kozmetik ürününe dönüştürüp, mağazalarda satışa sunacak. 4 bin m2 kapalı alana sahip tesiste 10 bin m2 de plantasyon bahçesi kuruldu. Bahçede gül çiçeği, lavanta, kekik, biberiye gibi bitkiler başta olmak üzere; Bölgemizde yetişen endemik bitkiler yetiştirilecek. İksir Kozmetik, ayrıca ulusal firmalara fason kozmetik ürünleri de imal edecek.

HAYALLERİN GERÇEĞE DÖNÜŞTÜĞÜ YER

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteğiyle 2016 yılında Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesinde 3800 metrekare arsa üzerinde yeni entegre üretim tesisinde faaliyetlerine başlayan İksir Kozmetik Anonim Şirketinde hedef; kozmetik sektöründe Isparta’nın adını dünya pazarında duyurmak.

Daha önceki yıllarda Isparta merkezde 500 metrekarelik bir tesiste üretim yapan firma, ulusal ve uluslar arası büyük firmalara daha iyi hizmet ve güven verebilmek amacıyla OSB’ye taşındı.

Üretici firma olarak Akdeniz Kozmetik A.Ş. (Mediterranean Cosmetic Company) ve pazarlama firması olarak İksir Kozmetik A.Ş olarak yapılanan yeni firmada hedefler büyük, hayaller gerçekçi.

Şu an itibariyle Alarose markası adı altında 39 çeşit, Happy Body markası altında 49 çeşit mamul üreten firma, önümüzdeki dönemde her iki marka altında 500 çeşit mamul üretmeyi hedeflemekte.

15 yıldır kozmetik sektöründe büyük başarılara imza atan, Isparta adına markalar yaratan, milli ekonomiye katma değer sağlayan İksir Kozmetik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Barış Gümüş, kişisel bakım ürünleri sektöründe iç ve dış pazarda yenilikçi, güvenilir markalar oluşturmak istediklerini söyledi.

Aynı zamanda ulusal ve uluslar arası büyük firmalara Private Label üretim yapan İksir Kozmetikte, Isparta bölgesinde yetişen gül çiçeği başta olmak üzere; lavanta, ardıç, kekik ve biberiye gibi endemik bitkiler işlenerek daha fazla katma değer sağlanacak.

Alkollü ürünler, su bazlı ürünler ve tıbbi aromatik bitkiler (Distilasyon) damıtma bölümlerinden oluşan tesis, depo alanları, laboratuar ve idari bölüm ile birlikte 4000 bin metrekare kapalı alandan oluşmakta.

İksir Kozmetik A.Ş entegre üretim tesislerinde bulunan laboratuar aynı zamanda kozmetik sektöründe Ar-Ge ve kalite kontrol alanında hem kendisine hem de bölge firmalarına cevap verebilecek şekilde teknoloji ve kapasiteye sahip.

Uluslar arası GMP (İyi İmalat Uygulamaları) standartlarına göre inşa edilen tesiste 3 kimyager, 1 ziraat mühendisi, 1 biyolog, 1 bilgisayar programcısı, 1 grafik tasarımcı ve üretim personelleri dahil olmak üzere; toplam 30 kişi istihdam ediliyor. Günlük 60 bin adet ürün üretme kapasitesine sahip olan tesiste üretilen mamuller İstanbul merkezli olarak dünya piyasalarına pazarlanacak.

ISPARTA KOZMETİĞİN BAŞKENTİ

Son yıllarda gerek özel müteşebbisler olarak, gerekse Gülbirlik olarak Isparta’da kozmetik sektöründe büyük ilerlemeler kat edildiğini  ifade eden Barış Gümüş; “Ancak bu yeterli değil. Hammadde bendeyse gücünde bende olması gerekir. Hammaddesini Isparta’dan tedarik eden bir Fransız firmasının Isparta’nın merkezinde meydan okurcasına mağaza açması Isparta kozmetik sektörünün büyük ayıbıdır” dedi.

Bölgemizde üretilmekte olan gülyağı başta olmak üzere; Aromatik yağların hiçbirisinde Ar-Ge çalışması yapılmadığını belirten Barış Gümüş; “Yağlarımız Fransa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilmekte. Bu alanda kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Bu değerlerimizi mamule, yani son tüketicinin kullanabileceği nitelikli kozmetik ürünlere dönüştürerek hem şehrimize hem de ülkemize daha fazla katma değer kazandırabiliriz” dedi.

GÜL ÜRÜNLERİNİ ÖNCE KENDİMİZ KULLANACAĞIZ

Ispartalılar olarak gül ürünlerini önce kendimiz kullanacağız diyen Barış Gümüş; İl dışından gelen misafirlerini 3 gün ağırladıktan sonra uğurlamada gül ürünlerinden oluşan hediyeler vermek istemiş. Misafirin cevabı Barış Gümüş için bir kıvılcım olmuş; evinizde kullanmadığınız bir ürünü başkasına hediye etmeyiniz cevabı İksir Kozmetik A.Ş’nin gül ürünleri ile ilgili stratejisine yön vermiş ve önce kullanmak sonra kullandırmak felsefesi doğmuş.

Son olarak Cenabı Allahın Isparta’ya gül gibi bir nimeti verdiğini belirten Barış Gümüş; Bizlere düşen görevin bu nimeti en iyi şekilde değerlendirmek olduğunu söyledi.

ŞEFFAF ÜRETİM

Şeffaf üretim anlayışıyla yola çıktıklarını belirten İksir Kozmetik İcra Kurulu Başkanı Ahmet Doğaner ise; Tesisin hemen yanı başında bulunan 10 bin metrekarelik alanda plantasyon bahçesi kuracaklarını ifade ederek; “Modern peyzaj düzenlemesiyle kurulması hedeflenen bahçede gül çiçeği, lavanta, kekik, biberiye gibi bitkiler başta olmak üzere; Bölgemizde yetişen endemik bitkiler yetiştirilecek. Bu bahçe Isparta’ya gelen tüm misafirlere açık olacak ve aynı zamanda tesisin tüm üretim bölümleri de açık olacak.

Buradaki amaç; Isparta’ya gelen misafirlerin kaliteli zaman geçirmelerini sağlamak ve ayrıca tüm üretim aşamalarını canlı bir şekilde göstermek suretiyle kullanmış oldukları kozmetik ürünlerine güven duymalarını sağlamak” dedi.