Mahalli Çevre Kurulu, şehirde yaşanan hava kirliliğine karşı alınacak önlemleri görüşmek üzere dün Vali Yardımcısı Tahir Demir başkanlığında toplandı. Saat 14.00’de Valilik Göl toplantı salonunda başlayan toplantıya; Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz başta olmak üzere kurulun diğer üyeleri eksiksiz katıldı.

BEKLENEN KRİTİK MÇK TOPLANTISI YAPILDI

Dünkü Mahalli Çevre Kurulu toplantısı, kömür yakımı yasağı konusunda kritik bir önem arzetmesinden dolayı toplantıya başka gündem ilave edilmedi ve toplantı Isparta’da yaşanan hava kirliliğinin önlenmesi ve kömür yakımının yasaklanması konularını içeren tek gündem maddesi ile yapıldı. Dolayısıyla; Toplantıda gündemde bulunan tek madde olan hava kirliliği konusu görüşülerek karara bağlandı.

DEMİR; “HAVA KİRLİLİĞİ EYLEM PLANI HAZIRLANDI”

Toplantıya başkanlık eden Vali Yardımcısı Tahir Demir gündemin tek gündem maddesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “İlimizdeki hava kirliliği ve bunun önlemesi ile kömür yakımı konusunda İl Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından geniş kapsamlı bir araştırma yapılarak ‘Hava Kirliliği Eylem Planı’ Taslağı hazırlanmıştır.

“HERKES HAVA KİRLİLİĞİ VE KÖMÜR YASAĞI KONUSUNDA FİKRİNİ YAZABİLECEK”

Bu plan Valiliğimizin internet sitesine konularak burada bir ay süre ile kalacaktır ve bu süre içinde Hava Kirliliği Eylem Planı Taslağı hakkında vatandaşlarımız görüş ve önerilerini yazabilecekler ve böylece planla ilgili olarak halkımızın görüş ve önerileri alınacaktır. Böylece, bu konuda fikri olan herkes bildiğini veya istediğini bize internet ortamında ulaştırmış olacaktır.

“EYLEM PLANINI BAKANLIĞA SUNACAĞIZ”

Bir ay sonunda ise gelen tüm bu görüş ve öneriler çerçevesinde Hava Kirliliği Eylem Planı’na son şekli verilerek belki olağanüstü bir Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı yaparak planın kararını alarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunarak onay talebinde bulunacağız.

“HAVA KİRLİLİĞİ SORUNUNU BİR TÜRLÜ ÇÖZEMEDİK”

Bilindiği gibi ilimiz Isparta, maalesef ki, ülkemizin havası en kirli iller arasında bulunuyor. Bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz ancak, şuana kadar bir türlü düzeltemedik. Bunda, şehrimizdeki kömür kullanımı kadar şehrimizin fiziki durumunu ortaya koyan şehrin dağlarla çevrili olmasının da büyük etkisi bulunmaktadır. İnşaallah tüm bu sorunları ‘Hava Kirliliği Eylem Planı’ ile aşmış olacağız” dedi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti ve kurul üyeleri gerek Isparta’nın hava kirliliği gerekse kurulun Nisan ayında aldığı kömür yakımı yasağı konusunda görüş ve önerilerini kurula sundukları öğrenildi.

KÖMÜR MESELESİ ISPARTA’NIN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ HALİNE GELDİ

Bilindiği gibi; Mahalle Çevre Kurulu (MÇK) 21 Nisan 2014 tarihinde aldığı kararla şehir merkezinde kömür yakımının 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklanmasına karar vermiş ve bu karara Kömürcüler itiraz ederek yürütmenin durdurulması için Isparta 1. İdare Mahkemesine başvuruda bulunmuşlar ancak, bu başvuruya mahkemeden ‘red’ kararı çıkmış, bunun üzerine Antalya Bölge İdare Mahkemesine giden Kömürcüler istedikleri ‘yürütmeyi durdurma’ kararını çıkartmışlardı.

Demokrat