Kömür yasağı kararının iptali için mahrukatçılar mahkemeye gidecek. Ancak Mahalli Çevre Kurulu, bu ihtimali de göz önünde bulundurarak, Danıştay'ın emsal niteliğindeki kararını elinde tutuyor. Konya Mahalli Çevre Kurulu'nun doğalğaza geçme mecburiyeti kararına verilen onay emsal teşkil ediyor.

DANIŞTAY KARARI EMSAL NİTELİĞİNDE

Isparta'da hava kirliliğinin nedeni olarak gösterilen kömür yakımının 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yasaklanmasının ardından, Isparta'da mahrukatçılar kararın iptali için yargıya gitme kararı aldı. Ancak,
Anayasa'nın 56. maddesine dayanarak bu kararı alan MÇK'nın elinde Danıştay 14. Dairesinin verdiği emsal karar da var.

DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMÜ ZORUNLU TUTULDU

Danıştay, 2013 Şubat ayında Konya Mahalli Çevre Kurulu'nun , hava kirliliğinini önlenmesi amacıyla doğalgaz altyapı çalışmasının tamamlandığı bölgelerde doğalğaz dönüşümünün zorunlu hale getirilmesine ilişkin kararını, Konya 2. İdare Mahkemesi'nin iptal kararına rağmen, Valiliği haklı bularak, onay verdi. Mahalli Çevre Kurulu, Anayasa'nın 56. maddesi 'Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın ödevidir' hükmünden hareketle, kamu düzeni ve çevre sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle kömür ve fueloil yakımını yasakladı. MÇK, dazavantajlı kesimler ve kentsel dönüşümden yararlanacakları bu yasak kapsamının dışında tuttu. 1 yıl içinde doğalğaza geçme taahhüdü verenlere gelecek kış sezonunda kömür tüketme serbestliği de tanıdı.

MAHKEMEYE GİDİYORLAR

Isparta'da bu karar geniş yankı buldu. Mahrukatçılar, kararın iptali için Isparta İdare Mahkemesi'ne gitme yönünde karar aldı. Ancak, MÇK, Danıştay'ın emsal kararını elinde tutuyor. Danıştay o kararında Konya MÇK'nın hava kirliliğinin önlenmesi noktasında aldığı kararı onaylıyor. 

İDARE MAHKEMESİ İPTAL ETTİ

Konya Mahalli Çevre Kurulu il merkezinde doğalgaz altyapısının tamamlandığı bölgelerde merkezi ısınan konutlarda ve sanayi tesislerinde 2008 yılı haziran ayı sonu itibariyle doğalğaz dönüşümünün yapılarak kullanıma geçilmesini zorunlu kılıyor. Kararın iptali için Konya İdare Mahkemesi'ne başvuruluyor. Mahkeme, kararın hukuka uygun bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmesini kararlaştırıyor.

KULLANILACAK YAKITIN SEÇİMİ ÖNEM ARZEDİYOR

Bunun üzerine Konya Valiliği kararın temyizi için Danıştay'a başvuruyor. Danıştay, Anayasa'nın 56 maddesi ve 2872 sayılı Çevre Kanunu'nda yer alan hükümlere dikkat çekiyor. MÇK'nın, Konya hava kirliliği derecelendirmesinde birinci grup kirli iller arasında yer aldığı, kirliliğin ana nedeninin ısınma amaçlı kömür olduğu, kirliliğin önlenmesi amacıyla böyle bir karar verdiği belirtiliyor. Danıştay, " Hava kirliliğinin esas kaynağının kömürün yanması sonucu havaya verilen kirleticiler olduğu, bu kirleticilerin ise kömürün içeriğinde bulunan kirletici parametrelerden kaynaklandığı açıktır. Kömürün yanması sırasında bu parametrelerin baca yoluyla havaya verilerek hava kirliliğine neden olduğu düşünüldüğünde, kullanılacak yakıtların seçimi önem arzetmektedir" ifadesine yer veriyor.

ZORUNLULUK KARARI ALABİLİR

Danıştay, yönetmelikte yer alan doğalgazın ısınma amaçlı kullanımının teşvik edileceğine ilişkin hükme dikkat çekerek, idarenin doğalgaz kullanımını teşvik etme yönünden bağlı yetki içerisinde bulunmasının, kirlenmenin önlenemediği yerlerde insan ve çevre sağlığını korumak amacıyla baca gazı emisyonunu yüksek oranda gerçekleştiren sanayi tesislerinde ve merkezi ısınan konutlarda doğalgaz kullanımını zorunlu hale getirme konusunda karar almasına da engel teşkil etmeyeceğine kanaat getiriyor. Böylece Danıştay, 2013 şubat ayında verdiği kararla Konya İdare Mahkemesi'nin iptal kararını reddederek, Valiliği haklı buluyor.

Express