AK Parti İl Başkanı Osman Zabun, MÇK'nın kömür yasağı kararını yumuşatması gerektiğini ifade ederek, "Vatandaşımızı üzmeyecek, etki alanlarını memnun edecek şekilde orta yol bulunmalı" dedi. Mahalli Çevre Kurulu’nun (MÇK), 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren kömür yakınımı yasaklaması tartışmaları sürüyor.

Tartışmaya son olarak AK Parti İl Başkanı Osman Zabun katıldı. Toplumun her kesimini etkileyecek bu tür kararlarda neden - sonuç ilişkisine bakılması gerektiğini vurgulayan Zabun, yöneticiler olarak kendilerinin de dikkat etmesi gereken temel konuların olduğunu söyledi. Zabun, “Birincisi piyasa ekonomisini gözetmek zorundasınız. Diğer taraftan uygulanan kurallarda ulaşmak istediğiniz hedeflere ulaşabildiğine dikkat etmek zorundasınız. Bir taraftan da vatandaşın sağlığını düşünmek zorundayız. Kömür yasağını bu 3 temel değer üzerinde değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.

HER MAHALLEDE VAR AMA KULLANIM ORANI DÜŞÜK

Devletin doğalgazı Isparta’ya getirdiğini ve diğer katı yakıtlara göre daha faydalı olduğunu, bundan dolayı teşvik edilmesi gerektiğini belirten Osman Zabun, dağıtıcı firmanın doğalgaz altyapısını her mahalleye götürdüğünü ama buna rağmen kullanım oranının halen düşük olduğunu söyledi. Zabun, “Kullanımı artırmak için vatandaşların yönlendirilmesi gerekir. MÇK’nın almış olduğu kararı temel gaye açısından destekliyoruz ancak etki alanları itibariyle üzerinde durulması ve gözden geçirilmesi kanaatindeyiz. Bu Nedir? Bir defa kuralı koyuyorsanız, keskin çizgilerle koyduğunuz takdirde hayata geçirilmesinin engellenmesi, akamete uğramasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Geçiş süreçlerini iyi analiz etmek gerekiyor” dedi.

DEPREM YÖNETMELİĞİNDEN SONRA YAPILAN BİNALAR HEDEF ALINMALI

Öte yandan prensip olarak konuya yaklaşımını da dile getiren Zabun, şunları söyledi: “Bizim prensip olarak konuya yaklaşımımız şudur; Binalarımız sağlıklı yapı itibariyle çeşitlilik arz ediyor. Temel kriterimiz; Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarda ilk etapta geçişin zorunlu hale gelmesi. Bu binalarda risk yok. Bu binalar kentsel dönüşüm kapsamına da girmeyecek binalardır. Isparta’nın mevcut kapasitesi değerlendirildiğinde var olan kapasitenin ilk etapta doğalgaza dönüştürülmesi gerekiyor. Bunun dışında yer alan ve yönetmelikten önceki binalarda geçiş sürecinin daha uzun vadeye yayılması, piyasa açısından da uygun olacaktır. Vatandaş da kendini ona göre ayarlayacaktır. Doğalgaz tesisatı döşeme kapasitesi itibariyle Isparta’nın durumu belli sayıdadır. Çok geniş bir zorlama alanı oluşturursanız piyasa ekonomisini de zorlamış olursunuz ki bu durum vatandaşımızı zor durumda bırakır. Geçiş zamanında sıkıntılar oluşabilir. Kısacası 2014 yılı kapsamında deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalar hedef alınmalıdır.”

HAVA KİRLİLİĞİNİN DE ÇÖZÜME KAVUŞMASI GEREKİYOR

Zabun, son olarak hava kirliliğinin de yadsınamaz bir gerçek olduğunu ifade ederek, “Kış aylarında hava kirliği açısından ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun da çözüme kavuşturulması gerekiyor. Bunun önlenmesinin bir tanesi doğalgaz. Yetkili kurulla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Vatandaşımızı üzmeyecek şekilde, etki alanlarını memnun edecek orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu noktada ortak aklın gereği ne ise bir yol bulunacaktır” şeklinde konuştu.
 
Akdeniz