Belediye Meclisinde sinirler gerildi!

Şubat Ayı ilk meclis toplantısı bugün Belediye Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Gündem 5 maddene oluştu. Meclis gündeminin ilk maddesi olan tam zamanlı 3 avukat ile sözleşme yapılması maddesine MHP"li meclis üyesi Uğur Bestelci açıklık getirilmesini istedi. Bestelci sözleşme yapılacak olan 3 avukatın “tam zamanlı derken belediye personeli gibi mi yoksa bürolarından mı gelecek avukatlık yapacak?” sorusu üzerine Meclis Başkanı Hasan Balaman mevzuata göre davranacaklarını dile getirdi. Bestelci ise madde ile ilgili konuşarak “eğer belediyenin personeli gibi sabah 08.30 akşam 17.30 gibi çalışacaklarsa bu adamların kendi büroları ne olacak? Diğer işlerini yapmayacaklar mı?” sözlerini dile getirdi.

 

Madde oya sunuldu ve oy birliği ile kabul edildi. Gündemin ikinci maddesi olan otogar ve köy garajındaki çıkış ücretlerinin görüşülmesi maddesi tarife komisyonuna havale edildi.

 

Gündemin üçüncü maddesi olan 702 ada, 756 parseldeki arazinin otogar ve ticaret merkezi veya ticaret merkezi yapılmak üzere; 702 ada, 756 parseldeki arazinin değer tespitinin “Bağımsız arazi değerlendirme şirketlerine” yaptırılmak üzere encümene yetki verilmesi maddesi önerge değişikliği ile 702 ada, 756 parseldeki arazinin otogar ve ticaret merkezi veya ticaret merkezi ya da başka bir şey yapılmak üzere 702 ada, 756 parseldeki arazinin sadece değer tespitinin “Bağımsız gayri menkul değerlendirme şirketlerine” yaptırılmak üzere encümene yetki verilmesi olarak değiştirildi.

 

Madde ile ilgili konuşan MHPli meclis üyesi Uğur Bestelci Başkan Balaman"ın sadece meclis üyelerine yetki istediğini ama maddenin kendilerine kıstas olacağını ifade etti. Bestelci bunun üzerine Başkan Balaman"dan maddeye açıklık getirmesini istedi. Madde ile görüşlerini dile getiren Meclis Başkanı Hasan Balaman ise “Mevcut olan 35-40 bin dönümlük araziyi değişik düşünceleri ile değerlendirmek istiyoruz. Buraya yeni otogar ve ticaret merkezi yapılabilir. Bizler daha sağlam hareket adına “Bağımsız arazi değerlendirme şirketlerine” verilmesini “Bağımsız gayri menkul değerlendirme şirketlerine” diye değiştirdik. İleride tasarruf edebilmemiz için donelere buradan alacağız” dedi. madde görüşüldükten sonra oy birliği ile kabul edildi. Meclis gündeminin 4. maddesi olan  ve bundan önceki 2 meclis gündeminin de konusu olan “6 adet hat satışının görüşülmesi, hat satışından elde edilecek gelirin ilköğretim okulu, Isparta"nın tarihi ve kültürünü yansıtacak bir mekanın yapımı yada restorasyonu sosyal içerikli düğün salonu ve nikah salonu, kütüphane yapımında kullanılması maddesi”sinirleri gerdi.

 

MHP"li meclis üyeleri bu maddenin daha önce iki defa daha geldiğini kabul edilmeyerek geri gönderildiğini ifade eden üyeler, bu maddenin tekrar geri gelmesine anlam veremediklerini söylediler. Madde ile ilgili açıklama yapan Meclis Başkanı Hasan Balaman “Isparta Belediyesi olarak bir ilke imza atmak istiyoruz. 24 veya 32 derslikli İlköğretim okulu yapıp Ispartalıya hediye etmek istiyoruz. Konu ile ilgili Vali Şekmsettin Uzun ve Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile görüştüklerini ifade eden Balaman, bu işi olumlu karşıladıklarını söyledi.

 

Okul haricinde Isparta"nın eksikliklerinin olduğunu belirten Balaman “okul haricinde Cumhuriyet İ.Ö.O bulunduğu bina tarihi bir bina. Bu okulumuzda yaklaşık 200 öğrenci bulunuyor. Girişimlerimiz ile burada bulunan öğrencileri bizler Nazmi Toker İ.Ö.O"nun bahçesine ek bir bina daha yaparak buraya taşımayı ve Cumhuriyet İ.Ö.O bulunduğu binayı Isparta"nın tarihi kültürünü yansıtacak bir merkez veya kent müzesi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca elde edilecek olan gelir ile Çelebiler mahallesine kütüphane yapmayı planlıyoruz. Bir başka eksiklik ise Nikah ve düğün salonu. Elde edeceğimiz gelir tabi hepsine yetmeyecek ama biz belediye bütçesinden destekleyeceğiz. Bu bir ihtiyaç” dedi.

 

Meclis Başkanı Balaman"ın konuşmasının ardından söz alan MHP"li meclis üyesi Uğur Bestelci “Milli Eğitim Müdürü ve Bakanı ile yazışmaların yapıldığını söylüyorsunuz. Bu gayri ciddiyetinizi gösterir. Niçin protokol imzalamadınız? Protokol yokken okulu alıp müze yapalım diyorsun. bu madde 3. defa önümüze geliyor. Biz senin samimiyetine inanmıyoruz. Bu maddede GÖLTAŞ hisselerinin olduğu madde gibi. Yapılacak olan işlerin tutarının 10.5 trilyon olduğu belirttin. Hem Belediyenin kasasında 10.5 trilyon para var mı da sen destek vereceksin? Eğer şimdi buraya 10.5 Trilyon para çıkar bende istifa ederim. Sen bunu yaparak Isparta"da rant sağlayacaksın. Paraları çar çur edeceksin” dedi.

 

Uğur Bestelci"nin konuşmasının ardından konuşmaya giren AKP"li Seyfettin Kalem ise kendisine söz verilmediğini belirterek “Belediyenin paralarının yiye yiye bitiremedin. Ben bu ortamda duramam çıkıyorum” demesi üzerine Başkan Balaman” çıkacaksan çık” dedi. Kalem bunun üzerine “Ben senin çık demenle çıkmam kendi iradem ile çıkıyorum. Yazıklar olsun” dedi.

 

Başkan Balaman ise Kalem"in çıkması ile birlikte “Terbiyesiz herif” dedi. bu cümleye kızan MHP"li Meclis üyesi Mehmet Bozkurt “bir meclis üyesine terbiyesiz herif diyemezsiniz. Sizi şiddetle kınıyorum” diyerek Balaman"a tepki gösterdi.

 

Madde konuşmaların ardından oy birliği ile kabul edildi. Meclis gündemin son maddesi olan Denetim komisyonu üyelerinin seçimi maddesi ise tartışmaları fitilledi.

 

Madde ile ilgili görüşlerini aktaran MHP"li meclis üyesi Mehmet Bozkurt “ Denetim komisyonu üyeleri daha önce seçilmişti. Ancak Meclis Başkanı Balaman üyeleri kabul etmemiş. Madem her şeye Başkan Balaman karar verecek bizim işimiz ne o zaman burada? Belediye meclisi yap-boz tahtası değil. Meclis karar alıyor, üyeler seçiliyor, iş kesinleşiyor ama başkan hoşlanmadığı için tekrar seçiliyor. Bu yapılan ne usule uyuyor ne de hukuka. Başkan bu şekilde davranarak görevini kötüye kullanmıştır” dedi.

 

Konuşmanın ardından MHP"li meclis üyelerinin tamamı toplantı salonunu terk ederek Başkan Balaman"a biz bu komisyona üye vermiyoruz. Geçen seçimde üyemiz vardı. Bu maddenin oylanmasında da oy kullanmıyoruz. Meclis üyeleri ipotek altına alınıyor. Ne hukuk var ne de kanun. Başkan eleştirilere tahammülsüzlük ediyor” dedi. Denetim komisyonu üyeliğine ise Hüseyin Yalçın, Abdullah Yiğitbaşı, Burak Girit, Ahmet Emrem ve Cüneyt Kadıkol seçildi.