Süleyman Demirel Üniversitesi genel şemsiyesi altındaki Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Anonim Şirketi, fon yöneten tüm kuruluşların da içinde yer aldığı  İstanbul Yolu’nda inşa edilen ˈˈEkonomi Kampusuˈˈna geliyor. ˈİhracatı yükseltmek, ithalatı düşürmek, katma değeri yüksek ürünler geliştirmek, ˈHacimde hafif, pahada ağırˈ ileri teknoloji imalât gerçekleştirmekˈ odaklı çalışan TTO A.Ş., ˈÜniversite- Sanayi- Kamuˈ arasında hayati bir köprü işlevi görüyor. 

Geleceğe Hoş Geldiniz

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), ˈbilim- sanayi- kamu tarafıˈ arasında büyük bir köprü inşa etti: Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Anonim Şirketi. 

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu’nun (TÜBİTAK) 1601 Destek Adımı’ndan yüzde 80’i hibe olmak üzere 1 Milyon TL kaynak alarak Isparta’nın faydasına sunan TTO A.Ş., fon yöneten kuruluşların bir arada toplandığı, İstanbul Yolu üzerinde konuşlandırılan ˈEkonomi Kampusuˈnda da ‘Ünite’ kuracak. 2018 Akademik Yıl’da destek değeri 10 Milyon TL olan TÜBİTAK 1513 Adımı için proje hazırlayan TTO A.Ş. ˈˈMelek Yatırımcıˈˈ ve ˈˈBuluş- Patent- Faydalı Model- Endüstriyel Tasarım- Fikri Mülkiyet Haklarıˈˈ, bilginin evrensel düzeye açılması sair konularda çalışmalar yürütecek. Kuruluşunun üzerinden henüz bir yıl geçmesine karşın 83 firma ile görüşmelerini sürdüren, 1 projenin de hayata geçirilmesi için sözleşme imzalayan TTO A.Ş., bilimsel bilgi ile üretim çarkının dişlilerini bir araya getiriyor. Proje Yürütücüsü ve Genel Müdürü Fatih Çalaklı ile TTO A.Ş.’nin Isparta sanayisinde yaşanacak reformu konuştuk.

Tam açılımı “Süleyman Demirel Teknoloji Transfer Ar- Ge Danışmanlık Enerji Sağlık Çevre İletişim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi” olan TTO A.Ş., 15 Şubat 2016’da kuruldu. TÜBİTAK’ın 1601 Programı kapsamında hayata geçirilen projenin sunumunu bizzat SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ile TTO A.Ş. Genel Müdürü Fatih Çalaklı gerçekleştirdi. 14 üniversitenin müracaatta bulunduğu 1601 desteklerini 7 üniversite almaya hak kazandı. SDÜ, proje bağlamında en yüksek 2’nci puan alan yükseköğretim kurumu olmayı başardı. 

SDÜ TTO A.Ş., Ekonomi Kampusu’na Geliyor

SDÜ Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) A.Ş. Genel Müdürü ve Proje Yürütücüsü Fatih Çalaklı, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başdeğirmen arasında protokol imzalandığını söyledi.  Bu bağlamda SDÜ TTO A.Ş.’nin İstanbul Yolu üzerinde inşa edilen Ekonomi Kampusu’nda ‘Ünite’ açacağını kaydeden Çalaklı, “Biliyorsunuz orada Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) olacak. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) yer alacak. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) da ünite açacak. Fon yöneten kurumlarla da bire bir etkileşim de bulunma imkânına kavuşacağız. Sanayici o kapıdan her girdiğinde işini halledebileceği bir yapı ve sistem inşa edildi aslında. Bizim de orada olmamız bu perspektiften çok önemli. Daha hızlı sonuç alınacak” dedi.
  
TÜBİTAK 1513 Destek Programı’nın 10 Milyon TL fonu için de çalıştıklarını söyleyen SDÜ TTO A.Ş. Genel Müdürü Çalaklı, “Melek Yatırımcı” ve “Patent, Buluş Belgelendirme üzerinde de çalıştıklarını ifade etti.  SDÜ Doğu Kampusu’nda Göller Bölgesi Teknokenti bulunduğunu kaydeden Çalaklı, “Bu havza Teknoloji Geliştirme Bölgesi. SDÜ TTO A.Ş.’de bu zincirin bir halkası. Burada ˈProje Hafızasıˈ oluşturuluyor” dedi.

 Kamu- Üniversite- Sanayi İşbirliği (KUSİ)

SDÜ TTO A.Ş.’nin, Kamu- Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) ile de ahenkli bir şekilde çalıştığını anlatan Fatih Çalaklı, sözlerine şöyle tamamladı:

ˈˈBilim- Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü organizasyonu ile Kamu- Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) Grubu kuruldu. Bunun İl Temsilciliği’ni de SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Aktan gerçekleştiriyor. Her ay 2- 3 firma ziyareti gerçekleştiriyorlar. Biz de bu ziyaretlerin tamamına katılıyoruz. KUSİ bize bir anlamda yol açmış oluyor.ˈˈ