Gül ve elma üretiminde Türkiye’de 1. sırada yer alan Isparta’nın diğer alanlarda da dereceleri bulunuyor. Sertifikalı meyve fidanı üretiminde 1, meyve sebze depolama kapasitesi olarak 1, Gümüşi havuz balığı üretiminde 2, karanfil üretiminde 3, kiraz üretiminde 5 ve kayısı üretiminde ise Isparta 6. sırada bulunuyor.

Türkiye’nin gül ve meyve bahçesi olarak bilinen Isparta’nın diğer alanlarda da dereceleri ortaya çıktı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini elinde bulunduran ve 635 tonluk elma üretimiyle de Türkiye’de ilk sırada yer alan ilimizin cennetten bir köşe olduğunu vurguladı.

MEYVE VE SEBZE DEPOLAMADA TÜRKİYE’DE 1 NUMARAYIZ

Elma üretiminde 634 bin 795 tonluk üretim miktarıyla Türkiye’de 1. sırada yer aldığımız ifade eden Şölen, “Özellikle Eğirdir, Gelendost, Senirkent ve Eğirdir gölü havzasında gölün olumlu etkisinden dolayı elma kalite ve kantitesi çok yüksek olmaktadır. Bundan dolayı tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. İlimizde 94 adet soğuk hava deposu bulunmaktadır. Bu soğuk hava depolarının toplam kapasitesi ise 375.773 tondur. Bu kapasiteyle meyve sebze depolama kapasitesi olarak Türkiye’de 1 numarayız” dedi.

KESME ÇİÇEKTE 3. SIRADAYIZ

Öte yandan kesme çiçek alanında yaklaşık 444 dekarlık örtü altı alanında 48 milyon 840 bin adet karanfil üretimiyle Türkiye üretiminde 3. Sırada bulunduğumuz ifade eden Şölen, “Aynı zamanda 25 bin 172 tonluk kiraz üretimiyle 5’inci, 16 bin 908 tonluk kayısı üretimiyle ise 6’ncı sıradayız” diye konuştu.

“SERTİFİKALI MEYVE FİDANI ÜRETİMİNDE 1. SIRADAYIZ”

Öte yandan elma hastalık ve zararlılarıyla mücadelede; 27 adet bilgisayarlı tahmin ve erken uyarı sistemi ile Türkiye’de ilk sırada olan Isparta’nın yine bu sistemlerle 200 bin dekar elma alanını kontrol altında tuttuğunu dile getiren Şölen, “İlimizde yetiştirilen önemli tarımsal ürünlerle ilgili zirai mücadele ilanları ispartatarim.gov.tr internet sitemizden yayınlanmakta ayrıca toplu SMS ve elektronik posta yoluyla çiftçilerimize duyurulmaktadır. Türkiye’de Sertifikalı Meyve Fidanı Üretiminde; 5 milyon fidan ve 6,5 milyon klon anaç üretimiyle 1. sıradayız” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞİ HAVUZ BALIĞI ÜRETİMİNDE TÜRKİYE 2. SİYİZ

Son olarak gümüşi havuz balığı üretiminde 1140 tonluk üretimle Isparta’nın bu alanda Türkiye’de 2. sırada yer aldığına dikkat çeken Şölen, “İlimizde avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerini işleyen 4 adet Su Ürünleri İşleme ve Değerlendirme Tesisi mevcut olup, bu tesislerin işledikleri ürün miktarı ise 4694 tondur. Elde edilen ürünün çoğu ihraç edilmektedir. Bunun yanında İlimizde 86 adet alabalık yetiştiriciliği tesisi olup, toplam yıllık üretim kapasiteleri 5145 tondur” dedi.