SDÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Atilla Aşkın: “Pazarı bilim adamları değil, merdiven altı üreticiler yönlendiriyor”

 

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Atilla Aşkın, meyvecilik sektöründe cazibe merkezinin oluşturulması gerektiğine değindi.

 

Kirazın ve elmanın anavatanının Türkiye olduğunu ancak çeşitlilik elde edemedikleri için bu meyvelerin pazarını yabancıların ele geçirdiğini ifade eden Aşkın, İsrail, Yeni Zelanda, Hollanda ve Almanya"nın meyvelerin tohumunu ürettiklerini ve başka ülkeleri kendi hamalları gibi kullandıklarını belirtti. Almanya"da düzenlenen Dünyaca ünlü bir fuara katılımcı olarak gittiklerini ve çok üzücü durumlar ile karşılaştıklarını belirten Aşkın, fuarda Türkiye"nin hiçbir şekilde etkin rol oynamadığını ve sergiledikleri ürünlerin diğer ülkelerin standlarına göre sönük kaldığını ifade etti. Fuarda bir çok şeyin dikkatini çektiğini belirten ve  bazı ülkelerin standlarında kayda değer hiçbir ürün sergilemediklerini ancak yaptıkları ikramlarla vatandaşları kendi standlarına çektiklerini söyleyen Dekan Aşkın, yabancıların  “Kalabalık kalabalığı çeker” taktiğini kullanarak standlarına olan ilgiyi arttırdığını belirtti.

Dekan Aşkın, yabancı ülkelerin fuarda sergiledikleri ürünler ile Türkiye"nin çok önünde olduğunu belirterek, yabancı ülkelerin sürekli yeni ürün arayışında olduğunu ve sürekli üzerinde çalıştıkları ürünleri cazibe merkezi haline getirdiklerini ifade etti.

 

“Mısır ve Fas meyve sektöründe çok ileride”

Mısır ve Fas gibi ülkelerin işlenilebilir topraklarının olmadığını ancak dünyada tohum üretiminde ilk sıraları aldıklarını ifade eden Dekan Aşkın, Türkiye"nin tarım ülkesi olduğu halde meyvecilik sektöründe yılda 1.2 milyon dolar ihracat yaptığını, Mısır"ın ise yılda 10 milyon dolar ihracat yaptığını belirtti. Bu durumun Türkiye ve tarım ülkeleri için acınacak bir durum olduğunu söyleyen Dekan Aşkın, İsrail ve Mısır gibi ülkelerin meyvenin kendisi ile uğraşmadıklarını, sadece tohumunu ürettikleri gibi başka ülkeleri de hamalları gibi çalıştırdıklarına değindi.

 

“Sebze tohumu ıslahında ciddi projelerin ele alınması gerekiyor”

Sebze tohumu ıslahında yeni ürünlerin ve çeşitlerin elde edilmesi gerektiğine değinen Dekan Aşkın, diğer ülkelerin melezleme yolu ile bir çok çeşit elde ettiğini ve bu ürünlerin dünya pazarında büyük yeri olduğunu söyledi. Türkiye"nin yapması gerekenin melezleme olduğuna dikkat çeken Aşkın, üretilen ürünler ile pazarı yönlendirmek gerektiğini vurguladı.

 

“Fakülte olarak çiftçilerime yeni çeşitler öneriyoruz”

Ziraat Fakültesi olarak çiftçileri yönlendirmek için bir çok kez çiftçiler ile bir araya geldiklerini ifade eden Dekan Aşkın, kendilerini dinleyip inanan çiftçilerin kazandığını belirtti. Pazarı bilim adamlarının değil, merdiven altı üreticilerin yönlendirdiğini söyleyen Dekan aşkın, Türkiye"nin bir çok avantajının olduğunu ve çiftçilerin üretemeyecek ürünlerinin olmadığına dikkat çekti. Özellikle Avrupa ülkelerini ekolojik şartlar dolayısı ile meyve ve sebze üretiminde zorluk çektiğini belirten Dekan Aşkın, Türkiye"nin hem ekolojik yönden zengin olduğunu hem de doğru çeşidi yetiştirmek için uygun alanların bol olduğuna dikkat çekti.

 

“Türkiye"de elmanın en kaliteli yetiştirildi yer Isparta”

Türkiye"de en kaliteli elmanın Isparta"da yetiştirildiğine dikkat çeken Ziraat Fakültesi Dekanı Atilla Aşkın, Eğirdir bölgesinde yaptıkları çalışmalar ile melez tohumlar elde ettiklerini ve elde ettikleri tohumların şu anda sürgün aşamasında olduğunu belirtti. Modern tarımda yenilikçi olmak gerektiğine değinen Dekan Aşkın, asıl realiteyi; elma, kiraz ve erikte dünya pazarında yer almak olarak nitelendirdi. Elmanın her dönemde mevcut olması gerektiğine dikkat çeken Dekan Aşkın, elmayı cazibe merkezi haline getirmek gerektiği konusunda çiftçileri ve üreticileri uyardı.

 

“Ziraat fakültesine öğrenci gelmiyor”

Hiçbir öğrencinin Ziraat Fakültesine gelmek istemediğini ancak mezun olan öğrencilerin ise işsizlik problemi çekmediğini belirten Dekan Aşkın, bir takım şeylerin iş edinilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

 

“Meyveyi sezon öncesi veya sonrası piyasaya süreceksin”

Çiftçi ve üreticilerin para kazanması için sezon öncesi veya sezon sonrası üretim yapması gerektiğine değinen Dekan Aşkın, erkenci ve geçci tohumlardan üretim yapılması konusunda uyarılarda bulundu. Pazara aranan ürünün olmadığı zaman çıkmak gerektiği konusunda bilgi veren Dekan Aşkın “Pazardan en büyük payı almak istiyorsak, zamanında değil, zamanından önce yada sonra pazara çıkmak gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, kiraz zamanında sizde kiraz satarsanız ürününüz daha ucuz olur. Ancak kış zamanı kiraz satarsanız işte o zaman 1 YTL"lik kirazı 5 YTL"ye satma imkanınız olur ki hem pazara hakim olursunuz hem de karınız daha fazla olur” şeklinde konuştu.