İl Özel İdare’nin 2017 yılı tahmini bütçesi dün İl Genel Meclisi’nde MHP grubunun çekimser oyuna rağmen kabul edildi. Bütçe, 88 Milyon TL üzerinden karara bağlandı.

İl Genel Meclisi’nde 2,5 haftadır süren bütçe maratonu dün sona erdi. İl Özel İdare’nin 2017 yılı tahmini bütçesi dün Meclis’te MHP grubunun çekimser oyuna karşılık kabul edildi.  

MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, bütçeyi her yıl olduğu gibi yetersiz gördüklerini ve çevre illerden daha düşük olması nedeniyle oylamada çekimser oy kullandıklarını belirtti. İl Genel Meclisi Başkanı Ali Bolat ise tahmini bütçenin toplamda 88 Milyon TL olarak öngörüldüğü ancak milletvekilleri ve merkezi hükümetin desteği ile bu bütçenin 250 Milyon TL’ye ulaşmasını hedeflediklerini ifade etti.

ARAZ: UŞAK’IN BÜTÇESİ 170 MİLYON TL, ISPARTA’NIN 88 MİLYON TL

İl Özel İdare’nin bütçeleri onaylandıktan sonra, takip eden yıl içerisinde yapılan ve yapılacak hizmetlerin karşılığı olduğunu ifade eden MHP Grup Sözcüsü Kerem Araz, şunları söyledi: “Bu yıl ki bütçemiz 88 milyon lira. Her sene dile getirdiğimiz gibi bu senede söylüyoruz. Bütçe yetersiz. Bütçe kısıtlamaları çok fazla. Yetersizliği çevre illerden örnek alarak söylüyoruz. Burdur ve Uşak’ın bütçesine baktığımızda çok yetersiz. Uşak’ın bütçesi bildiğim kadarıyla 170 milyon lira. Isparta’nın 88, Uşak’ın 170 milyon lira. Arada 3 katına yakın fark var. Isparta halkına daha az hizmeti layık görüyorlar. Bunun sebebini bilemiyorum. Geçen yılki bütçede de aynılarını söyledim. Geçen yılki bütçede 56 milyon liraydı. 200 milyon liralık bir harcama yapıldı. Maalesef iktidar şunu söylüyor. Çok para geliyor, bütçeye dahil etmiyoruz. Çok fazla kesinti var ama bu 50 olanı 200 harcıyoruz gibi konuşuyorlar.

Bunlar uçuk açık laflar. Isparta’nın ihtiyacı var. Keşke 70 değil 270 olsa. Köylerimizin çok yoğun ihtiyaçları var. 2014’ten bu yana borularla ilgili konuşuyoruz. Su depoları ile ilgili konuşuyoruz. Bunlar sağlık ile ilgili. Bunların değiştirilmesi ile ilgili 2014’den bu yana gündeme alınıyor ama herhangi bir yol kat edilemiyor bütçe yetersizliğinden dolayı. Bu içme suları ile ilgili kapanan belediyelerden gelen 11 milyon lira var. İl özel idaresinin ayırdığı para 525 milyon lira. Yani 20 katı lazım ama 1/20’si ayrılıyor. Biz bu yüzden bu bütçeye çekimser kaldık. Hayırlı uğurlu olsun. Bu konuda iktidar milletvekillerinin Özel İdare bütçesini daha fazla yapması gerekiyor.

TAHMİN OLARAK EK GELECEK PARALAR NEDEN BURADA GÖRÜŞÜLMÜYOR?

Burada her muhtarımız bir istekte bulunuyor. Kendi evi ve bahçesi için istemiyor. Kendi köyü için istiyor. Muhtar, Özel İdaresine bir an önce işini halletmesi için geliyor. Bu gibi bütçe olursa, muhtarlarımız daha çok gelip gidecekler. Böyle ek paralar tahsisli geldiği, yani yapılacak hizmete göre geldiği söyleniliyor. Bizim itiraz ettiğimiz nokta bu. Tahmin olarak ek gelecek paralar neden burada görüşülmüyor? Bunun sebebini 2 yıldır ısrarla soruyorum. 50 milyon liralık ödeneğe karşı 200 milyonluk hizmet verdiklerini söylediklerinde alkış mı istiyorlar bizden? Yapılacak hizmet belli. Kapanan belediyeler ve diğer köylerdeki içme suyu boruların değişmesi ile ilgili 11 milyon lira para lazım. Teknik açıdan maliyeti belli. 2017’de Isparta’da eksik olan, yapılması gereken işlerin de maliyeti belli. Bunun karşılığında bu parayı bulup bulamayacağımızı belli edelim, bu bütçeyi ona göre oluşturalım.”

BOLAT: BÜTÇEMİZ 250 MİLYON TL’YE YAKLAŞACAKTIR

İl Genel Meclis Başkanı Ali Bolat, bütçe görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada tahmini bütçenin merkezi hükümetten gelecek ek ödenekler ile artacağını söyleyerek “2017 yılı İl Özel İdaresi bütçesini toplam 88 milyon TL’lik tahmini bir bütçe olarak bağladık. Bütçemiz bütün İl Genel Meclis üyelerimizin katılımları ile kabul edildi. Geçen yılda bütçemiz 72 milyon TL olmasına rağmen merkezi hükümet tarafından gönderilen ek ödeneklerle bütçemiz 200 milyon TL’ye yaklaştı. Bu yılda Isparta’nın  bütçesi 88 milyon TL’de kalmayacak ve merkezi hükümet tarafından gönderilecek ödeneklerle 250 milyon TL’ye yaklaşacaktır. Isparta’mıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.