Süleyman Demiral Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından “Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri” konferansı düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Yazar-Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, öğrencilerle bir araya geldi.

Konferansın açış ve selamlama konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Türk, konusunda uzman kişilerin üniversitemize konuk olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını belirterek; “Öğrencilerin elindeki kitapların yazarını canlı olarak dinlemeleri büyük bir fırsattır” dedi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelmekten dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Yazar-Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, günümüze kadar yapmış oldukları incelemeleri, onarımları, yapıların eski ve onarım sonrasındaki durumları örnekler üzerinden anlatarak öğrencilere deneyim ve tecrübelerini aktardı.

Ülkemizde tarihi mekânların bakımını yapan kurumları sıralayarak konuşmasına başlayan Yazar-Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, mimarların tarihi yapılara uygulanan restorasyon işlemlerine yardımcı olmaları gerektiğine işaret etti.

Tarihten gelen değerli varlıkların geleceğe taşınması konusunda mimarlara büyük görevler düştüğünü belirterek konuşmasına devam eden Prof. Dr. Ahunbay; “Tarihi yapılara uygulanan restorasyon işlemleri belirli amaçlar doğrultusunda yapılıyor. Bu kapsamda geçmişte yapılmış olan değerli varlıkları en iyi şekilde koruyarak ve restore ederek gelecek nesillere taşıyoruz. Özgünlüğü koruyoruz çünkü değişmeden aktarmak son derece önemli” diye konuştu.

Sanat eserlerinin bazen belge olarak kullanıldığını bu nedenle de tarihi yapının bulunduğu ortamın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahunbay, “Bilinçli olarak tarihi dokulara dokunmak lazım. Bu yüzden ne kadar bilgi sahibi olursak, araştırırsak ve sürekli bu yapılara bakım alışkanlığı kazanırsak daha çok başarılı işlere imza atarız.” diye konuştu.

Soru cevap şeklinde devam eden konferans karşılıklı iyi dilek ve temennilerle sona erdi./İbrahim Demirayak