31 Mart 2019 seçimlerinde mahalle ve köylerde muhtar adaylarının çokluğu hep gündeme gelmişti. Ve kamuoyunda sadece maaş almak için muhtar adayı olunuyor algısı hakimdi.

 Konuyu 3’üncü dönem Keçeci Mahallesi Muhtarı seçilen ve aynı zamanda Isparta Muhtarlar Derneği Başkanı olan Gökhan Büyükleblebi’ye sorduk.

MUHTAR VATANDAŞLA DEVLET ARASINDA KÖPRÜ GİBİDİR

Muhtar hiçbir şey yapmıyor imajı oluşmaya başladığını belirten Büyükleblebi; “Muhtar mahallenin kalbi gibidir. Hiçbir şey yapmıyormuş denilen muhtar, aslında her işi yapmaktadır. Resmi kurum ve kuruluşlarla mahalle arasında bir köprü vazifesi görür. Nerede bir aksaklık varsa, nerede bir sıkıntı varsa hepsini bilir ve çözüme kavuşturur. Mahallenin eğitiminden sağlığına, asayişinden sosyal hayatına kadar her konuyla muhtar ilgilenir.

Fakir, fukarayı bilir. Mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine öncülük eder. Nereye müracaat edeceklerini söyler. Gerektiği zamanlarda kendi arabasıyla götürür ve getirir.

Muhtar, mahalle sakinlerinin %90’nını birebir tanır. %40’nın ne hastalığı olduğunu ve ne ilacı kullandığına varasıya kadar bilir” diye konuştu.

MUHTARLIK VEBALLİ BİR İŞTİR

Seçimlerde maaşla gündeme gelen muhtarlık müessesesinin veballi bir iş olduğuna dikkat çeken Isparta Muhtarlar Derneği Başkanı Gökhan Büyükleblebi; “Muhtarlık veballi bir iştir. Burada siyaset olmaz. O oy verdi, bu vermedi diyerek vatandaşı ayıramazsın. Herkese eşit şekilde davranmak ve ona göre hizmet vermek zorundasın.

MAAŞINI MAHALLESİ İÇİN HARCAR

Şunu samimiyetimle söyleyebilirim muhtarlar aldıkları maaştan fazlasını mahallesi için harcarlar. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin. Vatandaşın her türlü ihtiyacı karşılanıyor. Ancak her şeyi de devletten bekleyemezsin. Öyle anlar oluyor ki ihtiyaç sahibi vatandaş gelmiş kapına senden yardım bekliyor. O vatandaşı görmezden gelemezsin” dedi.

BİRLİKTE RAHMET, AYRILIKTA AZAP VARDIR

Son olarak Isparta Muhtarlar Derneği faaliyetlerine değinen Büyükleblebi; “Arkadaşlarımız teveccüh gösterdi ve beni bu göreve seçtiler. Hepsine teşekkür ediyorum. Ve bu ulvi görevi bizden önce yapan, Isparta’ya katkı sağlayan tüm dernek başkanlarına şükranlarımı sunuyorum.

Bildiğiniz gibi Isparta’da iki tane muhtar derneği var. Biz hep birlikte Isparta Muhtarlar Derneği çatısı altında bir arada olmak istiyoruz. 44 mahalle muhtarlığımız var. Biz Isparta Muhtarlar Derneği olarak 40 mahalle muhtarımızla beraberiz. 2 mahalle muhtarı arkadaşımız hiçbir derneğe üye değil. 2 arkadaşımızda Isparta Merkez Muhtarlar Derneğindeler. Derneğimize üye olmayan muhtarları hiç ayrı tutmadık. Bugüne kadar her faaliyetimizde, her etkinliğimizde onları da davet ettik ve beraber olduk. Atalarımız birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır demişler. Bu kapsamda inşallah ilerleyen günlerde hep birlikte Isparta Muhtarlar Derneği çatısı altında olacağız.

ARAŞTIRMA GEZİLERİ DÜZENLEYECEĞİZ

Allah izin verirse Ekim-Kasım gibi tüm muhtar arkadaşlarımızla birlikte araştırma ve geliştirme gezileri düzenleyeceğiz. Bu gezilerimiz özellikle Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya gibi büyük şehirlere olacak. Oralardaki işleyişleri, bilgi birikimini göreceğiz ” diye konuştu. / İbrahim DEMİRAYAK