Sevgili dostlar, hep sorgulanmıştır. Özellikle 31 Mart seçimleri öncesinde kamuoyunda her zaman gündem olmuştur. Seçim döneminde gündeme gelmesinin bir sebebi de mahalle veya köy fark etmez, muhtar adaylarının çok olmasından kaynaklanmıştı.

İşte o günlerde sıkça gündemdeydi. Muhtar ne iş yapar? Diye sorgulanıyordu. Sadece maaşı için aday olunuyor gibi yorumlar yapılıyordu.

Bir kere şu tespiti yapmak lazım, mahalle veya köy fark etmez, muhtara birkaç kez işi düşmeyen vatandaş muhtarın ne işi yaptığını tam manasıyla bilemez.

Görevimiz icabı bizim muhtara işimiz her zaman düşüyor. Muhtar mahallenin, köyün gözü kulağı ve köprüsüdür. İşi düşen vatandaşlar onun gözüyle, kulağıyla bir sorununu çözer. Onu köprü yapar devlet kurumuna ulaşır.

Muhtarlarımız gerçekten cansiperane çalışan kişilerdir. Köyüne, mahallesine daha fazla hizmet getirebilmek için uğraşırlar, çabalarlar.

Dedim ya görevimiz icabı bizim muhtarlarla işimiz biraz fazla oluyor diye. Muhtarların ne şekilde çalıştığını veya neler yaptıklarını birkaç örnekle değerlendirelim.

 Değerlendirmemizin en başına köyündeki bir husumeti, kavgayı sona erdirmek isterken kendi canından olan rahmetli Çetince Muhtarı Ayşe Adıgüzel’den başlayalım. Ayşe muhtar köyündeki bir kavgayı sona erdirmek isterken kendi canından oldu. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.

Geçtiğimiz günlerde Yakaören Köyü Muhtarı Ömer Kırtay’a telefon açtım. Köydeyse gideyim bir çayını içeyim, hasbihal edeyim diye. Abi buyur gel çay hemen hazır, soğumadan yetiş diye cevap verdi. Kanalizasyon tamiratı yaparken sokakta buldum kendisini. Kanalizasyonda millemeye bağlı tıkanma olmuş bir vatandaşın evi sıkıntı yaşamış. Abi köylüm bu durumdayken rahat uyku uyuyamam diyerek bekçisiyle birlikte kendisi de çalışıyor.

Evcilere bağlı Akyarma Köyünü ziyaretimizde öğrendim, muhtar her ay maaşını bir sorunun çözümü için harcıyormuş. Muhammet Şahin’e sordum, bu ay nereye harcama yapacaksın? Diye. Abi bu ayki maaşımı köyümüzün gençlerine söz vermiştim, motora binen gençlerimiz için en kalitelisinden 15 adet kaskın siparişini verdim diye cevap verdi.

Dinar Yapağılı Köyü Muhtarı İsmail Çelik, köyde tek başına kalan yaşlı amcalar, dedeler için bir yemek firmasıyla anlaşmış iki günde bir sıcak yemek dağıttırıyor. Maaşını buraya ayırmış.

Isparta Muhtarlar Derneği Başkanı Gökhan Büyükleblebi anlatmıştı. Abi bir muhtar mahallesinin veya köyünün her hanesini iyi bilir. Hatta yaşlı amca ve teyzelerin ne ilacı kullandığına varasıya kadar bilir demişti.

Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Sevgili dostlar işte muhtarlık böyle bir şey işte. Vatandaşın işi varken kendi işine bakamazsın, önce vatandaşın işi gelir.

Onun için diyorum, Muhtar ne iş yapar? Değil.

Ne işi yapmaz ki diyorum.

Tüm muhtarlara başarı dileklerimle.