Tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü olanların kimlik bilgilerini içeren listeler de yarın Cumhuriyet başsavcılıklarından istenecek ve listelenecek. 49 milyonunun üzerinde seçmenin oy kullanacağı seçimlerde 120 bin civarında oy da cezaevlerinden gelecek. Türkiye’de toplam açık ve kapalı olmak üzere 367 cezaevi bulunuyor. 30 Eylül 2010 itibarıyla cezaevlerindeki toplam tutuklu - hükümlü sayısı 120 bin 360. Bunların 56 bin 427′si sadece tutuklu. Son tutuklamaların ardından bu sayı daha da arttı. Ceza infaz kurumlarında ve tutukevlerinde bulunan tutukluların listeleri de 18 Mart’ta bulundukları koğuşlara veya yönetimce ilan edilmek şartıyla belirlenecek uygun yerlere asılacak. Bu listeler de 31 Mart’ta askıdan indirilecek.

     ÖN SEÇİM YOKLAMASI

     Çarşamba günü ise siyasi partiler hangi seçim çevrelerinde hangi usul ve esaslarla aday tespiti yapacaklarını YSK’ya bildirecekler. Cuma günü ise muhtarlık bölgesi askı listeleri tutuklu ve hükümlü askı listeleri güncelleştirilmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak. Siyasi partiler ise hangi seçim bölgelerinde ön seçim ve aday yoklaması yapacaklarını YSK’ya bildirmelerinin son günü olacak. Siyasi partilerin aday ve ön seçime ilişkin bildirimleri ilgili ilçe seçim kurullarına bildirilecek. Ön seçim ilçe seçim kurulları oluşturulması çalışmalarına başlanacak. Pazar günü ise önseçim ilçe seçim kuruluoluşturulması çalışmaları tamamlanacak ve kurullarda görev alanlara tebligat yapılacak.

     YURT DIŞINDA 2.5 MİLYON OY VAR

     YSK’nın mükerrer oy kullanımını engellemek için alt yapı çalışmalarına devam ettiği AKP’nin ısrarla gümrükler dışında büyükelçilikler ve konsolosluklarda da oylarını kullanmasına istediği yurtdışındaki seçmenin toplam sayısı ise 2 milyon 556 bin 335. "2007 Milletvekili Genel Seçimleri"nde gümrük kapılarında kullanılan oy sayısı ise "228 bin 19." YSK’nın kararı doğrultusunda Seçmen niteliği taşıyan yurt dışında yerleşik Türk vatandaşlarına ait kayıtlar Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne dönüştürüldükten sonra yine 18 Mart Cuma günü saat 08.00’de YSK’nın www.ysk.gov.tr adresindeki internetsitesinde ilan edilecek. Bu ilan 31 Mart Perşembe günü saat 17.00’ye kadar internet sitesinde kalacak.