Isparta ‘Organ Nakil Merkezi Kurulamaz mı?’ haberinden sonra açıklamada bulunan SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Tuğrul Sezer, müjdeli haberi verdi. Sezer ilimize bu merkezin kurulacağını söyledi.
 
Sağlık Bakanlığı, İstanbul, Ankara ve İzmir'de yeni böbrek ve karaciğer nakli merkezleri açılmasına karar verdi. Ancak Sağlık kenti olma yolunda ilerleyen Isparta’ya, neden bir merkez kurulmuyor sorusunu gündeme getirmemizin ardından görüştüğümüz başarılı Başhekim Prof. Dr. Sezer, ilimizden bir personelin Organ Nakil Merkezi için Malatya’ya gönderildiğini müjdeledi. Merkezin kurulması için Isparta’da her hangi bir engelin olmadığını belirten Tuğrul Sezer: “Nakil Merkezinin yapılması mümkündür, hiç bir engel yoktur. Her bakımdan ileri durumdayız. Hastanemiz bölge hastanesi konumunda. Bunun için de hazırlıklarımız var. Bir görevlimiz organ nakli hususunda eğitim alacak” dedi.
 
NE YAZMIŞTIK? 
 
MERKEZİN BULUNDUĞU HASTANEDE OLMASI GEREKEN PERSONEL Merkezin bulunduğu hastanede aşağıda sayılan personelin bulunması zorunludur: Merkez sorumlusu dışında kalp cerrahisi uygulamalarında en az iki yıl deneyimli, daimi statüde en az iki kalp damar cerrahı uzmanı, En az iki yıl invaziv ve noninvaziv kardiyoloji alanında deneyimli ve biri transplantasyon konusunda aktif bir merkezde en az üç ay çalışmış iki kardiyoloji uzmanı, Kardiyovasküler cerrahi konusunda deneyimi olan bir anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı, Mikrobiyoloji uzmanı, Biyokimya uzmanı, Kalp nakli konusunda deneyimli patoloji uzmanı, Radyoloji uzmanı, Psikolog, Göğüs hastalıkları uzmanı, Sosyal hizmet uzmanı, Fizyoterapist, Pediatrik transplantasyon yapacak merkezlerde çocuk kardiyoloji uzmanı, Yeterli sayıda hemşire, Organ nakli koordinatörü. MERKEZİN BULUNDUĞU HASTANEDE OLMASI GEREKEN BİRİMLER VE DONANIM Göğüs, kalp ve damar cerrahi birimi: Merkez olarak kalp cerrahisi uygulamalarında en az üç yıl deneyimi olması, yılda en az (200) açık kalp cerrahisi yapılması gereklidir. Kardiyoloji birimi: İnvaziv ve noninvaziv kardiyoloji laboratuarı bulunmalıdır. Anesteziyoloji ve reanimasyon birimi bulunmalıdır. Açık kalp ameliyatı geçirmiş hastaları takip etmeye uygun tam donanımlı en az (6) yatağı olan yoğun bakım bulunmalıdır. Mikrobiyoloji laboratuvarı: Her türlü mikrobiyolojik ve serolojik tetkiki yapma olanağına sahip olmalıdır. Biyokimya laboratuarı: İlaç düzeylerini ölçebilecek kapasitede laboratuvarı olmalıdır. Patoloji laboratuarı, Radyoloji birimi, Psikoloji birimi, Göğüs hastalıkları birimi, Organ nakli koordinatörlüğü ve dokümantasyon birimi, Sosyal hizmetler birimi, Fizyoterapi birimi, Pediatrik transplantasyon yapacak merkezlerde pediatri birimi, Merkezin bulunduğu hastanede olması gereken donanım aşağıda belirtilmiştir: Açık kalp ameliyatları yapmaya uygun, tam teknoloji donanımlı, hastanelerde havalandırma ve kontrolüne uygun minimum standartlarda en az (2) adet ameliyathane bulunmalı ve bu ameliyathanelerde en az (2) adet kalp-akciğer pompası ve en az (1) adet intraaortik balon pompası, En az (2) adet kalp akciğer pompası, 1 adet intraaortik balon pompası Donanımlı ve izole edilebilen en az 2 adet özel hasta odası, Merkezle irtibatlı 24 saat hizmet verecek bilgisayar, faks, şehirlerarası konuşmaya açık telefon ve bunları içeren bir bilgi işlem merkezi, bulunmalıdır. Merkezde güvenli kan temini sağlanmış olmalıdır. Merkezî steril deponun ve eczanenin transplantasyon için yeterli düzeyde planlanması, hastanenin bekleme listesindeki hastalar dahil nakil öncesi ve sonrası uzun sürebilecek tedavilerine cevap verecek kapasitede olması gereklidir.