Birleşmiş Milletler kararı ile ülkemizde ve ilimizde sığınmacı olarak misafir edilen mültecilerin herhangi bir işte kayıtlı ya da kayıtsız olarak çalıştırılması yasak. Mülteci konumundaki kişilerin bir işte çalışabilmesi için ilgili bakanlığın çalışma izni vermesi gerekiyor. Ancak buna rağmen bir işte çalışarak gelir elde etmek isteyen mültecilerin çeşitli iş kollarında iş gücü olarak kullanıldığı tespit ediliyor.

            Antalya Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne bağlı iş müfettişleri bölgede mültecilerin iş gücü kullanımına yönelik sık sık denetim yapıyor. Emniyet teşkilatı ile işbirliği yapan iş müfettişleri, yasak olmasına rağmen mülteci çalıştıran işletmelere 6700 TL ceza uyguluyor. Yasak olmasına rağmen çalışan mültekicilere de 1300 TL ceza kesiliyor.

            İş-Kur İl Müdürlüğü kayıtlarına göre, 2012 yılında 10 işyerine mülteci çalıştırmaktan ceza kesildi. Yılın son gününde Emniyet güçleri tarafından mülteci çalıştırdığı tespit edilen bir işyerine 6700 TL, çalışan mülteciye de 1300 TL para cezası uygulandı. İş-Kur İl Müdürü Hüseyin Ergin, mülteci olarak kalan kişilerin kesinlikle bir işte çalıştırılamayacağını söyledi. Emniyet güçleri ile iş müfettişlerinin bu konuda sık sık denetim yaptığını kaydeden Ergin, herhangi bir tespit olması durumunda cezanın kaçınılmaz olacağını sözlerine ekledi.