Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Kariyer Planlama ve Mezunları İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Millî Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde 14 ortaöğretim kurumundan 1.040 öğrenciye yönelik ‘Meslek Tanıtım Paneli’ düzenlendi. SDÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İBBF) Konferans Salonu’ndaki etkinlikte üniversite sınavına girecek öğrencilere meslek seçimi ve tercih yaparken izlenmesi gereken yollar anlatıldı.

Üniversiteleri inceleyin

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) katılacak öğrencilere, tercih yaparken mutlaka seçecekleri üniversitenin akademisyen sayısı, laboratuar, kütüphane, araştırma- geliştirme merkezi koşulları; sanatsal, kültürel ve sportif faaliyetlerinin araştırılması önerildi. SDÜ Akademisyenleri, öğrencilere her zaman bilgiye açık olmalarını, merak etmelerini, soru yöneltmelerini ve multidisipliner bir hayat felsefesi izlemelerini salık verdi.

Hastanesi olan Tıp’ı seçin

SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mekin Sezik, Sayısal Bilimler Alanı’nda üniversite sınavına girecek öğrenciler için önemli bilgiler paylaştı. Hekim için ‘insanlara yardım etmeyi hayat felsefesi haline getirmiş, gönülden çalışan’ tanımında bulunan Sezik, şöyle dedi: “Tıp alanını seçecekseniz matematik çok önemli. Tıp bir analiz bilimidir aynı zamanda. Analitik zekânın belirli düzeyde olması gerekir. Gözlem yeteneği olmalıdır. Empati kurabilmelidir. İletişim becerileri de çok gelişmiş olmalıdır. Bilgiyi kullanmalı, işbirliğine açık olmalıdır. Eğer Tıp Fakültesi seçecekseniz, ilk bakmanız gereken nokta hastanesi olup olmadığıdır. Zira hastanesi olan Tıp Fakültesi’ni tercih edin”

Eğitim kalitesine bakın

SDÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdal Terzi de öğrencilere üniversite tercihi yaparken lokasyona değil eğitim kalitesine, donanım ve altyapılarına bakmalarını önerdi. Mühendislik Fakültesi’nin temellerin 1976’da ‘Akademi’ şeklinde atıldığını kaydeden Prof. Dr. Serdal Terzi, şöyle dedi: “Mühendislik, SDÜ’nün ‘Kurucu Fakültesi’dir. Bölge’nin en köklü yükseköğretim kurumudur. 1976’da Akademi olarak başladı. 1982’de Fakülte oldu. 1992’de SDÜ’nün nüvesini oluşturdu. 12 bölüm, 13 programda lisans eğitimi veriyoruz. Hepinizin bilgisi olduğu üzere ilk 240 bin içinden öğrenci tercih edebiliyor Mühendislik Fakültesi’ni. 200’ün üzerinde Akademisyen görev yapıyor. Siz diyelim ki yapmak istediğiniz mesleğe karar verdiniz. Üniversite seçimine geldi. Lokasyona bakmayın. Alacağınız eğitimin kalitesine bakın. O fakültenin laboratuarı var mı? Öğretim Üyesi yeterli mi? sorularının yanıtlarını arayın. YÖK’te Kalite Kurulu oluşturuldu. Nicelikten niteliğe doğru bir evrim var. Mühendislik Fakültesi’nden mezun olanlar için Yetkinlik Sınavı geliyor. Bu bağlamda alacağınız eğitim çok değerli olacak. Bu yıl Lise Yaz Okulu da açacağız. İlk grup 3- 10 Temmuz’da. 60 öğrenci alacağız. İkinci grup ise Eylül’ün ilk haftasında olacak.”

Multidisipliner çalışın

SDÜ Elektronik ve Haberleşme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Çömlekçi de öğrencilere mutlaka mutlu olacakları bir alanı seçmelerini salık verdi. ‘Puanım yüksek. Boşa gitmesin’ diye bölüm seçmeyin’ diyen Prof. Dr. Selçuk Çömlekçi, “Bilgiye açık olun. Soru yöneltin. Merak edin. Multidisipliner olun” şeklinde konuştu.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tangul Aytur Özen de “Bu bölümü seçecekseniz insanlara yardım etme felsefesine sahip olmanız gerekiyor. İnsanlara saygı duyan, değer veren bir yaşamı ilke edinmelisiniz” dedi.

SDÜ Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Aydemir de şöyle konuştu: “Endüstri Mühendisliği 2016’da açıldı. 2010’dan bu yana mezun veriyoruz. Yüksek Lisans ve Doktora olan bir bölümüz. Çift Ana Dal imkânına sahibiz. Bu bölümü seçmek istiyorsanız çok yönlü olmalısınız. Birçok alana aynı anda ilgi duymanız gerekir.”

Sabırlı, yaratıcı olmalısınız

SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız ve Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim Dalı  Başkanlığı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müge Çına Aksoy da öğrencilere “meslek seçerken kendinizi iyi tanıyın” diye seslendi. 2000’li yıllardan itibaren ortaöğretim kurumlarında rehberlik servislerinin çok iyi çalıştığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Aksoy, “O açıdan yeni nesiller şanslı. Rehberlik servislerinin yönlendirmeleri iyi. Öğrenciler her türlü bilgiye erişebiliyor” dedi. SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi olarak öğrencilere tanıtım gezisi imkanı da verdiklerini belirten Aksoy, “Kapımız her zaman açık. Bizimle iletişim kurabilirsiniz” diye seslendi.

Yrd. Doç. Dr. Müge Çına Aksoy, şöyle dedi: “SDÜ köklü bir üniversite. Diş Hekimliği Fakültesi de her açıdan donanımlı bir yükseköğretim kurumu. İsteyen öğrencilerimiz fakültemizi gezebilir. Kapımız açık. Eğer Diş Hekimi olmaya karar verirseniz belirli meziyetlere sahip olmanız şart. Sabırlı olacaksınız. El- parmak becerisiniz olacak. Göz- el koordinasyonunuz çok iyi olacak. Uğraştığınız işi seviyor olmanız gerekecek. Yaratıcı olacaksınız. Bu bir öğretidir. ‘Hastalık yoktur. Hasta vardır.’ Her insanın hikâyesi farklıdır. Ona göre yol izleyeceksiniz. Okuyacaksınız. Kendinizi sürekli geliştireceksiniz. Okumazsanız ilerleme olmaz. Yenilikleri hep takip etmelisiniz.”

Lise Tanıtım Günleri kapsamında son olarak Prof. Dr. Ramazan Kayacan, Makine Mühendisliği alanında öğrencilere bilgiler paylaştı. Mesleki Tanıtım Paneli’nin öğleden sonraki oturumunda ise Sözel ve Eşit Ağırlık Bölümü’nden 520 öğrenciye yönelik bilgiler paylaşıldı.

LİSE TANITIM GÜNLERİ VE MESLEK TANITIM PANELİ’NE KATILAN ORTAÖĞRETİM KURUMLARI

» Ahmet Melih Doğan Anadolu Lisesi

» Gazi Sosyal Bilimler Lisesi

» Gülkent Anadolu Lisesi

» Hacı Ahmet Ersöz Anadolu İmam- Hatip Lisesi

» Isparta Anadolu Lisesi

» Halıkent Anadolu Lisesi

» Kız Anadolu İmam- Hatip Lisesi

» Merkez Anadolu İmam- Hatip Lisesi

» Gürkan Anadolu  Lisesi

» Mustafa Kaçıkoç Anadolu Lisesi

» Süleyman Demirel Fen Lisesi

» ŞAİK Anadolu Lisesi

» Tenzile Erdoğan Anadolu Lisesi

» Şehit Erkan Pala Anadolu İmam- Hatip Lisesi