Her ilçe hatta bazı büyük kasabalar sosya-kültür altyapı eksikliklerine bakmadan 2 yıllık MYO açmak, bölüm sayısını artırmak ve ikinci okulu açmak için mücadele ederken, tercih ve yerleştirme sonuçları 'evdeki hesabın çarşıya uymadığını' ortaya koyuyor.

2017-LYS sonuçları, 2 yıllık ön lisans eğitimi veren meslek yüksekokullarına olan ilgiyi ortaya koyuyor.  Çağın mesleklerine yönelik eğitim veren MYO'lar dışındaki okullara tercih iyice azaldı. Bazı okullarda yerleşme oranı yüzde 11'e kadar düştü.

Üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programlarına olan ilgi giderek azalıyor. Türkiye'de her ilde bir üniversitenin kurulması, vakıf üniversitelerinin artması gibi sebeplerden ötürü gençlerin ön lisans programlarına ilgisi azalıyor. Günümüz koşullarda ara eleman sıkıntısı yaşanan mesleklerde açılan MYO'larda tercih oranı daha yüksekken gelenekselle MYO'larda çöküş yaşanıyor. SDÜ'de 2017-LYS'de bazı MYO'larda doluluk oranı yüzde 11'e kadar düştü. Lisans programlarında yerleşme oranı yüzde 92.2 iken, ön lisanslarda doluluk yüzde 57.2'de kaldı. SDÜ'nün genel yerleşme oranı MYO'lar nedeniyle yüzde 70'de kaldı. 

Süleyman Demirel Üniversitesi bünyesinde 2 yıllık ön lisans eğitim veren 21 MYO bulunuyor. MYO'lar içerisinde en yüksek yerleşme çağın mesleklerinde eğitim-öğretim veren meslek yüksekokullarında bulunuyor. Şarkikaraağaç Turizm MYO'da yerleşme oranı yüzde 100 olarak gerçekleşirken doluluk oranı Isparta Adalet MYO'da yüzde 98, Atayalvaç Sağlık Hizmetleri MYO'da yüzde 96, Isparta Sağlık Hizmetleri MYO'da yüzde 97, Isparta Sağlık Hizmetleri MYO'da yüzde 97 oldu. İşte diğer MYO'lar: 

-Gelendost MYO: Yüzde 16, 
-Keçiborlu MYO: Yüzde 11, 
-Yenişarbademli MYO yüzde 37, 
-Yalvaç Teknik Bilimler MYO Yüzde 33, 
-Uluborlu Selahattin Karasoy MYO yüzde 36, 
-Sütçüler MYO yüzde 36, 
-Senirkent MYO yüzde 32, 
-Eğirdir MYO yüzde 44, 
-Isparta Teknik Bilimler MYO yüzde 65, 
-Aksu MYO yüzde 47, 
-Atabey MYO yüzde 39, 
-Gönen MYO yüzde 71, 
-Isparta MYO yüzde 61, 
-Yalvaç MYO yüzde 80, 
-Uzaktan Eğitim MYO yüzde 76, 
-Şarkikaraağaç MYO yüzde 60, 
-Isparta Sağlık Hizmetleri MYO yüzde 97.