NEVRUZ TÜRK BAYRAMIDIR  SARI KIRMIZI YEŞİL TÜRKMEN SİMGESİDİR

 NEVRUZ BAYRAMI ya da kısaca NEVRUZ (Farsça:Noruz,Kürtçe: Newroz,Özbekçe:Navruz,Türkmence:Nowruz,Kazakça:Naurız,Kırgızca:Nooruz,Azerice:

Novruz,Kırım Ttatarcası:Navrez) Farslar, Kürtler, Zazalar, Azeriler, Anadolu Türkleri, Afganlar, Arnavutlar, Gürcüler, Türkmenler, Tacikler, Özbekler, Kırgızlar,Karakalpaklar, Kazaklar ile beraber neredeyse tüm kuzey yarımküre  tarafından kutlanan geleneksel yeni yıl ya da doğanın uyanışı ve bahar bayramıdır.

 Türk boyları  NEVRUZ ‘DA çeşitli eğlenceler ve  etkinlikler düzenlerler. Mesela; NEVRUZ ‘DA özel yemek müsabakaları, yşarışmalar, musiki makamları, şiir söyleme geleneği, yumurta yarışmaları, demir döğme, ateşten atlama gibi etkinlikler yüzyıllardan beri yapılmaktadır. Bu özellikleriyle NEVRUZ, Türklerde tam manasıyla sanat, edebiyat, spor ve musiki erbabının hünerleri haline dönüşmüştür. Tarih bakımından Hun, Göktürk, Uygur, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde NEVRUZ, bir  ÖRF BAYRAMI OLARAK kabul edilerek,  merasimlerle idrak edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından  sonra ATATÜRK zamanında  1923,1924 ve 1926 yıllarında ERGENEKON BAYRAMI adıyla kutlarmıştır. Bu kutlamalar mahalli seviyede olmuştur.Ülkemizin batısında KAKAVA ŞENLİKLERİ adıyla kutlanan NEVRUZ BAYRAMI, bizleri birbirimizi  ortak bir kültüre, birlik ve beraberlik içinde sahip çıkar ve ayrıca kaynaşmamıza. Birbirimizi sevmemize yardımcı olur.

 NEVRUZ, Alevilik ve Bektaşilikle  doğrudan bağlantısı olmayan, İslam dışı bir gelenektir.Yani bir dinin ve mezhebin bayramı değildir.BU YÜZDEN, BİR MEZHEP ADINA,BİR DİN ADINA, BİR ETNİK MENŞE ADINA BAĞLI GÖSTERİLERİN BİR AYRILIK UNSURU OLARAK  (KÜRTLERCE)  TAKDİM EDİLMEYE ÇALIŞILMASI YANLIŞ VE ZARARLIDIR.MİLETİMİZİ BÖLMEYE ÇALIŞMAKTAN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ VE BÖLÜNMEMİZE YOL AÇAR. MİLLİ VE DİNE GERÇEKLERE AYKIRIDIR.BU TÜR FAALİYETLER DÜŞMENLARIMIZIN BİR OYUNU OLUP, BİZİ BÖLÜP PARÇALIYARAK İDARE ETME VE YOK ETME PLANLARININ BİR PARÇASI OLUP, BU TÜR FAALİYETLER DÜŞMANLARIMIZIN EMELLERİNE HİZMETTEN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ.
KÜRTLERDE NEVRUZ

 Birçok Kürt  şair ve yazarların da eserlerinde yer alan NEVRUZ’u Kürtler 21,22 ve 23 Mart’da kutlarlar. Bu bayram ile Kürtler çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelir ve gelmekte olan ilkbahrı kutlarlar. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler.

TOPLULUK BÜYÜK BİR ATEŞ YAKAR VE BU ATEŞİN ETRAFINDA DANS EDEREK YA DA ÜSTÜNDEN ATLAYARAK BÜYÜK BİR COŞKUYLA BU BAYRAMI KUTLARLAR..

 Kürt  yazar Musa Anter’e göre, NEVRUZ  aslında Kürtlerde ilk başlarda 31 Ağustosta kutlanıyordu. Ancak, daha sonra Arap Takvimin (Hicri) kabul edilmesiyle, bu kutlamalar Mart ayına kaymıştır.”NEVRUZ KUTLU OLSUN” Kürt dillerinde  böyle söylenir : Kurmanci: Nevroz piroz be! , Zazaca. Neövroz piroz bo ve Sorani: Nevroztan piroz bet.
 

  ALEV BEKTAŞİ TOPLULUKLARINDA NEVRUZ 
 Alevi Bektaşi topluluklarda (örneğin Tahtacılarda) NEVRUZ, Hz. ALİ’nin doğum günüdür. Hz.ALİ ile Hz.FATMA’nın evlendikleri gündür. Hz.MUHAMMET (s.a.v.) veda haccı dönüşü  Hz. ALİ’yi  kendisine halife tayin ettiği gün olması özelliğine de taşımaktadır. Bu günün sabahı mürşidin okuduğu duadan sonra süt içilir, NEVRUZİYE adı verilen şiirler, nefeslere ve Hz. ALİ’nin mevlidi okunur. Nevruzda, önceden hazırlanmış olan yiyecek ve çöreklerle mezarlık ziyaretine gidilir, ölüler ziyaret edildikten sonra  mezar başırda piknik yapılır, mezarın üzerine yiyecekler konulur, birbirlerine ziyarete gidilir.
 

  KIRMIZI SARI YEŞİL TÜRKMEN SİMGESİDİR
 Türklerde SARI RENGİN, dünyanın merkezinin sembolü olarak kullanıldığı, bu anlayışın da onlyarın en eski inançlarından olan “Şamanizm” den kaynaklandığı görülmektedir. Gerçekten dehayır ilahi ÜLGEN’in altın kapılı sarayı ve altın tahtı,Türklerde hep sarı renk ‘altın sarısı-sırma rengi) ile ifede edilmiştir.
 Türkmenler, yıllarca kızıl keçeden külah. Sarı edikten çizme giymişlerdir.Bundan başka İlhanlıların, Timurlu Devletinde BABÜR ŞAH’ın ordusunun SARI KIRMIZI BAYRAK renklerine sahip olduğunu biliyoruz. Memlüklülerde, Çandaroğullarında SARI KIRMIZI BAYRAKLAR görülmüştür. Osmanlı Devletinde de  sancakların SARI KIRMIZI olduğu görülür.
 

 SARI KIRMIZI ve YEŞİL RENGİN bir arada kullanıldığı, özellikle TÜRKLERDE Beyler zümresinin bir sembolü olarak kullanıldığına dair şimdilik en eski bilgimiz GÖKTÜRKLER DÖNEMİNE ait bulunmaktadır. 1935’ten itibaren Rus arkeoloğu S.V.KISALEV  tarafından ALTAY VE SAYAN DAĞLARI BÖLGESİNDE yapılan kazılarda, VII-VIII yüzyıl Türk aristokrasi zümresine mensup Beylere ait olduğu şüphesis olan mezarlar bulunarak açılmıştır.TUYAHTI denilen yerde açılan KURGAN (mezar höyüğü)’ daki  mezar oldukça sağlam bulunmuştur.Mezarda, başı kuzeydoğu’ya yönelmiş bir erkek iskeleti bulunmuş ve üzerindeki elbiselerin üç kat olduğu anlaşılmıştır. Üst kat KOYU KIRMIZI ipekten, ortada YEŞİLİMSİ ipekten, iç elbisesi de ALTIN SARISI renginde ipek kumaştan yapılmış olduğu kalıntılardan açıkça görülmektedir.
 

 SARI KIRMIZI VE YEŞİL üçlüsü yan yana ve hükümdarlık sembolü olarak sancaklarda Selçuklulardan Osmanlıya kadar kullanılarak gelmiştir.Osmanlı  keşkilat ve askeri kıyafetlerinde de bu renkler yan yana kullanılmıştır.
 

 Zat-ı Hazret-i PADİŞAHİYE  MAHSUS SANCAK, Padişah hazretlerinin şahsına mahsus sancak olarak ifade edilen ve KIRMIZI bir zemin ortasında Ve YEŞİLE boyanmış oval bir zemin içinde SARI SIRMA ile işlenmiş vce birbirinin arkasında yşer almış üç hilalli sancak, bir bakıma “DEVLET BAŞKANLIĞI FORSU” olarak kullanılmıştır.
 Savaşlarda kahramanlık gösteren askerlerimize verilen madalyalarda venişanlarda bu üç renk birlikte kullanılmıştır. ( KAYNAK :  Cengizhan ŞAHİN , Facebook.com, “Nevruz Türk Bayramı, Sarı Kırmızı Yeşil Türkmen Simgesidir. )

     SONUÇ
 Görüldüğü gibi SARI-KIRMIZI-YEŞİL RENKLER iddia edildiği gibi, sözde KÜRTLERİN VE KÜRT DEVLETİNİN ( PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜN )  SEMBOLÜ OLARAK KULLANILAN  VE SADECE ONLARA AİT OLAN RENKLER OLMAYIP, ASLINDA  TÜRK  MİLLETİNİN ASIRLARDAN BERİ GELEN SEMBOL RENKLERİDİR.
 

 Bu  nedenle, geçen yıl ISPARTA’DA KUTLANILAN NEVRUZ ŞENLİĞİNDE, PROTOKOLÜN SARI-KIRMIZI-YEŞİL RENKLERDEN OLUŞAN POŞULARI TAKDIKLARI GİBİ, TÜRKİYE ÇAPINDA DA HER TÖREN VE ŞENLİKLERDE, FESTİVALLERDE VE BENZERİ ETKİNLİKLERDE DE  KULLANILIRSA , KÜRTLERİN BU RENKLERE SAHİP OLMALLARI BOŞA ÇIKACAK VE YENİ NESİLLERİMİZ BU RENKLERİN GERÇEKTE TÜRKLERE AİT OLDUĞUNU DA ÖĞRENİP, SAHİP ÇIKICAKTIR.        SAYGILARIMLA, NİCE NEVRUZLARA…