Ancak 1976 yılında bahçenin esas sahipleri, İl Özel İdare'ye kamulaştırma şartı olarak zirai araştırmalar için ziraat bahçesi olarak kullanılmasını isteyerek devretmişti. Şimdi ise bahçenin ihale yoluyla ile satışa çıkarılmasına tepki göstererek ihalenin iptali için itirazda bulundular. Bahçenin eski sahipleri İl Özel İdaresi'ne tepki göstererek, yıllardır satılmayan bahçenin neden şimdi satıldığına anlam veremediklerini söylediler.

İL ÖZEL İDARE MÜDÜRLÜĞÜ’NE KONU: İdareniz İl Genel Meclisinin 2020 Temmuz Ayı toplantısı 2. Birleşim 7/2-109 karar no sonucunda; İl encümen başkanlığı tarafından ilan edilen Isparta İli, Uluborlu İlçesi, Pazar Mahallesi, Sellik mevki, 116 Ada, 20 Parsel sayılı ve 48.159 m2 yüzölçümlü ve daha önce mülkiyetimizdeyken kamulaştırılan arazinin satışına ilişkin 13/10/2020 TARİHLİ İHALENİN İPTALİ İSTEMİM HAKKINDA Kardeşlerim N.Yıldız ÜNAL, Şahin Ferit ONUR, Suzan DURUER ve ben Salim Zafer ONUR olarak müşterek maliki olduğumuz Isparta, Uluborlu, Pazar Mahallesi, Sellik Mevkii 106 cilt, 94. Sayfa, 128 yevmiyede kayıtlı gayrimenkulümüz, Osman Bodur’a ait bitişik parsel ile birlikte 1976 yılında zirai araştırmalar için ziraat bahçesi olarak kullanılmak üzere kamulaştırılmıştır.

Müşterek maliki bulunduğum; kamulaştırılan Isparta İli, Uluborlu İlçesi, Pazar Mahallesi, Sellik mevki, 116 Ada, 20 Parsel sayılı ve 48.159 m2 yüzölçümündeki yerin, kamulaştırma amacına aykırı kullanıldığını ve kamulaştırma amacının ortadan kalkarak taşınmazın bütün halinde, Kamulaştırma amacına aykırı olarak 13.10.2020 tarihinde İhale ile satılacağından haricen henüz haberdar olduk. Isparta İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi 2020 Yılı Temmuz ayı 2. Birleşiminde Karar No:7/2-109 ile ihale kararı almıştır.

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu 22. Maddesi “Kamulaştırmanın ve bedelinin kesinleşmesinden sonra taşınmaz malların kamulaştırma amacına veya kamu yararına yönelik herhangi bir ihtiyaca tahsisi lüzumu kalmaması halinde, keyfiyet idarece mal sahibi veya mirasçılarına 7201 Sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre duyurulur. Bu duyurma üzerine mal sahibi veya mirasçıları, aldığı kamulaştırma bedelini yasal faizi ile üç ay içinde ödeyerek taşınmaz malını geri alabilir.” yönündedir. Yasa hükmü emredici olup, bu konuda idareye takdir yetkisi bırakmamıştır.

Tarafıma ait olan ve kamulaştırılan taşınmaza, kamulaştırma amacına uygun kullanılması gibi bir ihtiyaç bulunmaması nedeniyle ihale kararı alınmış olup, ihale ile satışa çıkarılmadan önce tarafıma yasaya uygun şekilde tebligat yapılmaması açıkça hukuka aykırıdır. Ben satış ihalesi hakkında tesadüfen bilgi sahibi oldum. Konuya ilişkin yerleşik adli ve idari yargı kararları; yasa hükmünün yerine getirilmemesi halinde, satıştan sonra haberdar olan önceki malikler lehine idareyi önemli tutarda tazminat ile sorumlu tutmaktadır.

Bu nedenlerle; 1) Öncelikle idarenizin almış olduğu 13/10/2020 tarihli İhalenin derhal iptaline karar verilmesini (açıklanan ihale tarihinin yakın oluşu) ve iptal edildiğinin alenen duyurulmasını, aksi halde ihalenin yürütülmesinin durdurulması ve iptali istekli dava açacağımı, 2) 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’nun 22. maddesi birinci fıkrasına göre, tarafımıza devri için gerekli işlemin ifasını (1976 yılında tarafıma ödenen kamulaştırma bedelini, yasada belirtilen kanuni faizi ile birlikte ödemeye hazır olduğumu beyan ve arz ederim) talep ederim.

Saygılarımla Salim Zafer ONUR