Doğumevi yeni binaya Sağlıklı Yaşam Merkezi Sağlık Bakanlığı'nın Sağlıklı Yaşam Merkezleri Projesi'nin ilk uygulanacağı yer belli oldu. Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne 2010 yılında 2 milyon TL'lik yatırımla yapılan ek hizmet binası Sağlıklı Yaşam Merkezi'ne dönüştürülüyor.

Isparta'ya 3 ayrı Sağlıklı Yaşam Merkezi açılacak

Sağlık İl Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, Isparta'da 3 Sağlıklı Yaşam Merkezi kurmayı planladıklarını söyledi. İlk Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin poliklinik binasında kuracaklarını belirten Karakaya, "sağlıklı yaşam adına 1.basamak hizmetlerin tamamını burada toplayacağız" dedi.

785 yataklı Yeni Şehir Hastanesi'nin kamu-özel ortaklığı ile 12.5 ay gibi kısa sürede tamamlanarak hizmete girmesinden sonra dikkatler 'sağlıktaki yeni hizmet kalitesi' ile 'eski hastanelerin ve arsalarının ne şekilde değerlendirileceğine' yöneldi.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın Isparta istişare toplantısındaki şehrin gelişimine yönelik proje çağrısı şu ana kadar herhangi bir karşılık bulmadı. Şehrin geleceğinin planlandığı ilgili kamu, kurum ve kuruluşlarından boşaltılan Devlet Hastanesi yerleşkesi, Gülkent Brimi yerleşkesi ile Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi yerkleşkesine ilişkin proje üreten ve talip olan maalesef çıkmadı. Sağlık Bakanlığı da boş durmadı.

Boşaltılan hastane binalarına ilişkin tasarrufun nasıl olacağı yavaş yavaş belli olmaya başladı. İlk belli olan kamu binası; Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin 2010 yılında hizmete açılan ek hizmet binası. Sağlık Bakanlığı'nın 2010 yılında 2 milyon TL'lik yatırımla hizmete sunduğu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ek binasının Sağlıklı Yaşam Merkezi olarak değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Sağlık Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda illerde artırılması hedeflenen Sağlıklı Yaşam Merkezleri'nden birisinin Doğumevi ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ek hizmet binasında kurulması için çalışma başlatıldı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakaya, Sağlık Bakanlığı'nın Doğumevi ek hizmet binasında Sağlıklı Yaşam Merkezi kurulması yönündeki talimatını doğruladı. 2010 yılında yapılan ek hizmet binasının Sağlık Bakanlığı'nın bu yöndeki hedefi ve vizyonu doğrultusunda değerlendirileceğini belirten Dr. Karakaya, "Bakanlığımız Türkiye'de sağlıklı yaşam merkezleri projesi geliştirdi. Önümüzdeki süreçte bu merkezler artırılacak. Önleyici sağlık hizmetleri kapsamında sağlıklı yaşama ilişkin her türlü hizmet burada verilecek. Isparta'da 3 Sağlıklı Yaşam Merkezi kurulması planlanıyor.

İlki Doğumevi ek hizmet binasında konuşlandırılacak. Sağlıklı Yaşam Merkezleri 1.basamak sağlık hizmetlerini kapsıyor. Mevcutta hizmette olan bazı merkezler ile yeni açılacak birimleri Sağlıklı Yaşam Merkezi adı altında biraraya getirecek.

KETEM (kanser tarama ve tanı), psiko-sosyal danışmanlık hizmetleri, çocuklarda ruhsal ve fiziksel gelişim takibi, annelik okulu, evlik terapi hizmetleri, obezite ile mücadele, sigarayı bırakma polikliniği, sağlıklı ve kişiye özel beslenme, fiziksel aktiviteler burada olacak" diye konuştu. Poliklinik binası acil, poliklinikler ve radyoloji hizmetlerinin verildiği ek hizmet binası 2009 yılında Genel Bütçe imkânları ile ihale edilmiş ve Ekim 2010’ da hizmete açılmıştır. 160 yatak kapasite ile hizmet vermektedir.