“Baraj şirketi bizi kandırdı, evlerimizi ve arazilerimizi elimizden aldı, her şeyi pazardan alıyoruz…”

Yusuf Yavuz

Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinde su tutulmasıyla mağdur olan köylüler, Isparta Valiliği ile Sütçüler Kaymakamlığı’na ortak dilekçe vererek sorunlarının çözülmesini istedi. Baraj yüzünden evlerinden ve arazilerinden olan köylüler, ortak dilekçelerinde “Arazilerimiz ve evlerimizi üç-beş kuruşa elimizden aldı, bizleri kandırdı ve perişan etti. Dört yıldır yazın tozdan, kışın çamurdan ve gürültüden köyü yaşanmaz hale getirdi.  Bahçelerimizi ekip dikemiyoruz. Her şeyi pazardan alıyoruz. Camimiz yok. Köyün sorunları diz boyuna ulaştı, ilgili şirketten tık yok” ifadelerine yer verdi. 

‘BİZİ KANDIRIP ARAZİLERİMİZİ ELİMİZDEN ALDILAR’

2012 yılında inşasına başlanan baraj projesiyle ilgili birçok mağduriyet yaşadıklarını belirten köylüler Isparta Valiliği ve Sütçüler Kaymakamlığı’na toplu olarak verdikleri dilekçede, baraj şirketi olan Gülsan A.Ş’nin Darıbükü köyüne geldiği günden itibaren köyün sorunlarının çoğaldığına dikkat çekilerek, “İlgili şirket bilgilendirme toplantısında verdiği sözlerin hiç birini yerine getirmedi. Arazilerimiz ve evlerimizi üç-beş kuruşa elimizden aldı, bizleri kandırdı ve perişan etti. Dört yıldır yazın tozdan, kışın çamurdan ve gürültüden köyü yaşanmaz hale getirdi. Köylüleri birbirine düşürdü” denildi. 

‘3 BİN METRELİK BATAKLIK OLUŞTU, SİNEK İSTİLASINA UĞRADIK’

Barajda Mayıs 2016’da su tutmaya başlanmasıyla sorunların daha da çoğaldığı belirtilen köylülerin dilekçesinde, oluşan baraj gölünün yüzeyinde yaklaşık 3 bin metrekarelik bir alanda bataklık oluştuğunun altı çizilerek, “Köyümüz sinek istilasına uğradı. Defalarca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şikâyette bulunduk ama hiçbir sonuç alamadık” ifadelerine yer verildi.

‘SUYUMUZ YOK, HER ŞEYİ PAZARDAN ALIYORUZ’

Baraj projesi yüzünden köyün ulaşım yolunun kapanmasıyla eski yerleşim ile yeni yapılan evler arasında ulaşımın ortadan kalktığı kaydedilen dilekçede,  içme ve sulama suyunun da yok olduğuna vurgu yapılarak, “Sulama suyu olmayınca bahçelerimizi ekip dikemiyoruz. Her şeyi pazardan alıyoruz. Camimiz yok. Köyün sorunları diz boyuna ulaştı, ilgili şirketten tık yok” denildi. 

KÖYLÜLER CAMİSİZ KALDI

Köylülerin ortak kullanım alanları olan Cami, okul, köy konağı, köprü ve sağlık evi gibi yapılar da barajın sularına gömülmeye başladı. Ancak baraj şirketince inşa edilen yeni yerleşim yerinde köy muhtarlığı tarafından inşasına başlanan caminin inşaatı yarım kaldı. Köylülerin iddiasına göre kamu yapılarıyla ilgili kamulaştırma bedeli olan 280 bin TL köy tüzel kişiliğine aktarıldı ve Darıbükü köyü Muhtarı Mehmet Avcu, bir yüklenici ile anlaşarak bu para ile cami ve sosyal tesis inşa ettirmeye koyuldu. Ancak yüklenici muhtarı dolandırdı ve inşaatı yarım bırakıp gitti. Bu yüzden köylüler yaşam alanlarını kaybetmelerinin yanında bir de camisiz kaldı. 

‘KAMYON GELMEZSE AÇ KALACAĞIZ’

Yaşamları altüst olan köylüler zor koşullarda ayakta kalma mücadelesi veriyor. Toz içindeki stabilize yolda kentten kamyonetle gelecek olan mobil bakkalın yolunu gözleyen köylüler, bütün ihtiyaçlarını bu kamyonetten karşılıyor. Sabah saatlerinde köye gelen bakkal kamyoneti, uzun uzun korna çalarak geldiğini köylülere haber veriyor. Köylüler ise “Kamyon gelmezse aç kalacağız” diyor. Ocaklarında sökülerek betondan hapishanelere tıkıştırılan Darıbükü köylüleri, ilk kışı geçirmeye çalıştıkları bu evlerin kapısını bacasını onarmakla uğraşırken bir yandan da kaç kişinin ilkbaharı görebileceğini konuşuyor kendi aralarında.